Tematicky obrazek
»
Ceny a ocenění udělené našim
Ceny a ocenění udělené studentům a pedagogům VŠCHT Praha

Ceny Siemensu našim studentům
Na slavnostním večeru převzali včera Ceny Siemensu v kategorii Nejlepší diplomová práce dva naši studenti - získali 1. a 2. místo.
1. místo: Ing. Jiří Václavík, školitel doc. Ing. Petr Kačer, Ph.D.
za diplomovou práci Asymmetric transfer hydrogenation of C=O and C=N bonds catalyzed by [Ru(η6-arene)(diamine)] complexes: a multilateral study.
2. místo: Ing. Beáta Vilhanová, školitel doc. Ing. Petr Kačer, Ph.D.
za diplomovou práci Development of a toolkit for the practical application of enantioselective hydrogenation of cyclic imines on chiral Ru(II) catalysts.

Česká hlava – Cena VZP putuje na VŠCHT Praha
Ing. Jiří Václavík z Ústavu organické technologie VŠCHT Praha získal Cenu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (Gaudeamus). Porotu České hlavy zaujal svou prací, která je věnována asymetrické transfer hydrogenaci, což je moderní syntetická metoda využitelná ve farmaceutickém průmyslu. Léčiva mohou v mnoha případech existovat na molekulární úrovni ve dvou podobných formách (enantiomerech), které k sobě mají vztah jako pravá a levá ruka a tím mohou v lidském organismu účinkovat zcela odlišným způsobem. Diplomová práce Ing. Václavíka byla pro oponenty překvapením, protože konsistentním způsobem osvětlovala princip reakce, což bylo podpořeno již mnoha zveřejněnými odbornými publikacemi v renomovaných časopisech. Ing. Václavík kladl důraz také na praktickou aplikaci získaných vědomostí, takže zpočátku ryze základní výzkum vyústil v návrh průmyslové syntézy prekurzoru v medicínské praxi používaného svalového relaxancia.

Ocenění Hlávkovy nadace na VŠCHT Praha
Na tradičním slavnostním večeru na zámku v Lužanech u Přeštic byla v sobotu 16. listopadu předána ocenění Hlávkovy nadace. Z VŠCHT Praha byla udělena::
Medaile Josefa Hlávky - prof. Ing. Jiřímu Wannerovi, DrSc., uznávanému evropskému a světovému odborníkovi v oblasti čištění odpadních vod a dlouholetému pracovníkovi VŠCHT Praha.
Cena Josefa Hlávky:
Ing. Tomáši Hlinčíkovi, Ph.D., absolventovi doktorského studia Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha, Ing. Šárce Pěchoučkové, absolventce magisterského studia Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, Ing. Beátě Vilhanové, absolventce magisterského studia Fakulty chemické technologie VŠCHT Praha, Ing. Pavlu Ferklovi, absolventovi magisterského studia Fakulty chemicko-inženýrské VŠCHT Praha. Blahopřejeme.

Ocenění stipendisté Nadace PRECIOSA
V pátek 22. listopadu byla slavnostně předána ocenění ve formě ročního stipendia Nadace PRECIOSA pro akademický rok 2013 – 2014. Stipendia byla udělena 25 studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia v celkové výši 124.000,- Kč. Seznam oceněných zde .
V letošním akademickém roce budou z fondu Nadace Preciosa i nadále podporovány výjezdy studentů v rámci ERASMU a udělovány finanční a věcné ceny za nejlepší diplomové a dizertační práce v oboru a jednorázová motivační stipendia studentům 2. ročníku bakalářského studia FCHT jako motivace pro volbu oboru skla a keramiky. Také letošní Studentskou vědeckou konferenci podpořila Nadace PRECIOSA příspěvkem 35.000 Kč na udílení cen studentům Fakulty chemické technologie VŠCHT Praha.

Cenu Unipetrolu za nejlepší diplomovou práci v roce 2013 získali:
Fakulta chemické technologie:
Ing. Robert Mundil
Ing. Petr Slavík
Ing. Jiří Václavík
Ing. Beáta Vilhanová

Fakulta chemicko-inženýrská:
Ing. Martin Isoz
Ing. Martin Kroupa
Ing. libor Labík

Ceny za diplomové a disertační práce 2013
Cenu Nadace Preciosa za diplomové práce získali:
Ing. Alžběta Nežiková: Optimalizace přípravy bioaktivního povlaku na Ti dentálním substrátu
Ing. Lukáš Hrbek: Porovnání kinetiky koroze olovnatých, barnatých a sodnodraselných křišťálových skel
Ing. Jindra Pohořelá: Kinetika koroze skleněných farmaceutických obalů a hodnocení jejich chemické odolnosti
Cenu Nadace Preciosa za disertační práci obdržel Ing. Miroslav Polák, Ph.D.: Vliv kinetiky a využití reakčního prostoru na tavicí proces skel
Cenu Silikátové společnosti České republiky získal Ing. Lukáš Kulhavý za práci Příprava porézní keramiky pro zářiče 137Cs.
Cenu České sklářské společnosti získal Ing. Lukáš Hrbek s prací Porovnání kinetiky koroze olovnatých, barnatých a sodnodraselných křišťálových skel. >>>

ICG President's Award
Prof. Ing. Josef Matoušek, DrSc. získal cenu prezidenta ICG (International Commission on Glass) udělovanou mimořádným osobnostem v oblasti sklářské vědy a výzkumu.

Cena Silikátové společnosti ČR
Cenu silikátové společnosti ČR získal Ing. Lukáš Kulhavý za práci Příprava porézní keramiky pro zářiče.

Cena České sklářské společnosti
Cenu České sklářské společnosti získal doc. Ing. Stanislav Kasa, CSc. za jeho osobní příspěvek k aplikaci výsledků české sklářské vědy v praxi a Ing. Lukáš Hrbek s prací Porovnání kinetiky koroze olovnatých, barnatých a sodnodraselných křišťálových skel.

Cena pro docenta Koubka a Pamětní list pro VŠCHT
Dne 27. 11. 2012 se konalo v Brně slavnostní zasedání Asociace pro vodu ČR (CzWA) k 20. výročí vzniku asociace. VŠCHT byla oceněna za podporu mezinárodních aktivit CzWA Pamětním listem. Osobní ocenění medailí CzWA za podporu asociace a zahraničních aktivit VŠCHT v mezinárodních asociacích EWA A IWA získal doc. Ing. Josef Koubek, CSc. Obě ocenění převzal na slavnostním zasedání v Brně prorektor pro pedagogiku prof. Ing. Zdeněk Bělohlav, CSc

Cena ministra školství 2012 prof. T. Rumlovi
Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací převzal včera prof. Ing. Tomáš Ruml, CSc., děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. Profesor Ruml získal ocenění především za své mimořádné vědecké úspěchy v oblasti retrovirů, kde je uznávanou osobností na světové úrovni, ale zároveň i za pedagogickou činnost.

Cena ministra školství 2012 Ing. Mileně Zachariášové
Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty a absolventy studia ve studijním programu převzala Ing. Milena Zachariášová, Ph.D. z Ústavu analýzy potravin a výživy FPBT. Dr. Zachariášová v září 2011 obhájila doktorskou práci, která je mimořádně přínosná jak z pohledu moderní analytiky přírodních toxinů, tak i z pohledu bezpečnosti potravin v kontextu s kontaminací volnými, ale i doposud ne zcela probádanými vázanými formami mykotoxinů, jejichž frekventovaná přítomnost ve fermentovaných potravinách může významně přispívat ke zvýšení dietární expozice konzumentů.

Cena Siemens 2012
Čestné uznání v Ceně Siemens za významnější výsledek vývoje/inovace získali Ing. Jiří Trejbal, Ph.D. a Ing. Martin Zapletal, Ph.D. za návrh procesu na výrobu kyanurfluoridu pro švýcarskou pobočkou firmy HUNTSMAN Advanced Materials GmbH –Textile Effects. Kyanurfluorid je barvářským meziproduktem a jeho výroba byla spuštěna v Mahachai v Thajsku. Experimentální vývoj, ale i průmyslová realizace byla komplikována vysokou toxicitou výchozích látek a především pak produktu. Jde za poslední roky bezesporu o mimořádný počin české chemie, kdy byl laboratorní výzkum doveden až k průmyslové realizaci v zahraničí.
Oběma oceněným gratulujeme.

Medaile za zásluhy prof. Basařové za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství
Medaili za zásluhy udělil na slavnostním ceremoniálu 28. října 2012 prezident České republiky Václav Klaus Prof. Ing. Gabriele Basařové, DrSc. Prof. Basařová, absolventka naší školy, je významnou vědeckou a pedagogickou osobností v oboru pivovarství. Od roku 1982 vedla 15 let katedru, později Ústav kvasné chemie a bioinženýrství naší vysoké školy, který je jediným historickým pracovištěm pro výchovu vysokoškolských odborníků pro pivovarský obor v České republice. Vychovala mnoho odborníků, kteří dnes působí po celém světě ve vědeckých institucích, vrcholovém managementu pivovarů a dalších domácích či zahraničních podniků. Za svou činnost byla jako první osobnost uvedena v roce 2002 do nově založené Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Prof. Basařová stále aktivně spolupracuje s mateřským ústavem a svojí činností přispívá k jeho vysoké odborné a pedagogické úrovni.

Medaile za zásluhy prof. Drahošovi za zásluhy o stát v oblasti vědy
Prof. Jiří Drahoš je významná osobnost české vědy v oboru chemie a organizátor vědeckého života. V roce 1972 ukončil studium fyzikální chemie na VŠCHT Praha. V roce 1994 byl habilitován pro obor chemické inženýrství na VŠCHT Praha, ve stejném oboru zde v roce 1999 obhájil doktorát věd a v roce 2003 byl jmenován profesorem. Jeho úspěšná vědecká dráha je spojena s Ústavem chemických procesů AV ČR (dříve Ústavem teoretických základů chemické techniky ČSAV), který až do roku 2003 jako ředitel vedl. Jeho vědecké dílo si získalo mezinárodní ohlas, je držitelem řady vědeckých ocenění a spoluautorem několika našich i zahraničních patentů. Je členem mnoha odborných společností a vědeckých institucí u nás i ve světě. Od roku 2008 je předsedou Akademie věd České republiky, o jejíž transformaci a rozvoj se významně zasloužil.

Cena Josefa Hlávky 2012.
Cena Josefa hlávky byla udělelna Ing. Marii Fenclové, absolventce magisterského studijního programu  Chemie a analýza potravin, studijní obor Kvalita a bezpečnost potravin ak.r.2011/2012.
Téma diplomové práce: Stanovení širokého spektra mykotoxinů v rostlinných matricích

Cena Josefa Hlávky 2012
Cenu Josefa Hlávky pro zasloužilé vědce obdržel prof. Ing. Jan Káš, DrSc. z Ústavu biochemie a mikrobiologie

Cena Karla Velka
Ing. Šárka Neumannová, absolventka ÚKMKI, byla oceněna Cenou Karla Velka 2012, kde získala 1. místo.

Ceny Nadace Preciosa
V návaznosti na promoce FCHT  byly zástupcem Nadace Preciosa ing. Jiřím Kouckým, CSc. předány čtyři ceny za diplomové a disertační práce.
Ceny za diplomové práce převzaly:
Ing. Martina Urbanová: Příprava a charakterizace zirkoničitých sol-gel povlaků na skleněném substrátu
Ing. Petra Dyrčíková: Koroze draselných skel
Ing. Marie Netušilová: Metody studia povrchu tabulových skel
Cenu za disertační práci převzala:
Ing. Miroslava Vernerová, Ph.D.: Oxidačně-redukční reakce ve skelných taveninách a při tavení skel
DP oceněné Nadací Preciosa byly vypracovány na Ústavu skla a keramiky, disertace vznikla v Laboratoři anorganických materiálů, společném pracovišti VŠCHT Praha a ÚSMH AVČR v.v.i.

Cena Silikátové společnosti ČR
Cenu silikátové společnosti ČR získala Ing. Hana Kamlerová za práci Příprava dentálního kompozitu z kalcinovaného leucitového prekurzoru.

Cena České sklářské společnosti
Cenu České sklářské společnosti získal Ing. Ivo Bartoň s prací Kinetika rozkladu organických barviv pomocí optických vláken pokrytých nanočásticemi TiO2. Práce ing. Bartoně vznikla ve spolupráci Ústavu skla a keramiky a ÚFE AVČR v.v.i.

Cenu České sklářské společnosti za diplomovou práci převzal Ing. Jan Krupička

Cenu Silikátové společnosti ČR
Cenu Silikátové společnosti ČR získala Ing. Denisa Trypesová.

Ceny Nadace Preciosa
Při tradičním ceremoniálu, navazujícím na promoce, obdrželi z rukou Ing. Ivo Schötty a Ing. Jiřího Kouckého, CSc. ceny Nadace Preciosa Ing. Štěpán Pech (diplomová práce) a Ing. Petra Cincibusová, Ph.D., Ing. Vladimíra Tonarová, Ph.D. a Ing. Pavel Šlemín, Ph.D. (disertační práce).

Nadační fond Rudolfa Bárty
Ing. Martina Mrázová, Ph.D. obdržela za svou disertaci cenu Nadačního fondu prof. Rudolfa Bárty.

Cena za nejlepší příspěvek
13.8.2011 byla udělena cena doktoru Bohdanu Hejnovi za nejlepší příspěvek >> ,  >>

Cena Ministerstva životního prostředí 2011
Studenti Dong Nguyen Thanh a Hung Hoang Dieu se stali absolutními vítězi soutěže Ministerstva životního prostředí ČR „Chytrá řešení pro životní prostředí“. Jejich bádání se zaměřilo na odstraňování arsenu z povrchových vod pomocí nanočástic hydroxidu železitého.

Cena Milady Paulové 2011
Profesorce Ing. Kateřině Demnerové, CSc. z Ústavu biochemie a mikrobiologie Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha byla za celoživotní přínos české vědě udělena Cena Milady Paulové pro rok 2011.

European Union Contest for Young Scientists 2011
Pavel Švec, student 2. ročníku FCHI, dosáhl mimořádného úspěchu na mezinárodní soutěži European Union Contest for Young Scientists, jejíž 23. ročník proběhl na konci září ve finských Helsinkách. Pavel Švec v soutěži uspěl s prací Synthesis and Testing of Tetramethyl[5]helquat (Syntéza a testování tetramethyl[5]helquatu), za kterou mu porota udělila speciální cenu za perspektivní a inovativní práci v oboru chemie či medicíny.

Medaile Josefa Hlávky 2011
Medaili Josefa Hlávky obdržel při slavnostním vyhlášení v Lužanech prof. Ing. Pavel Kadlec, DrSc. z Fakulty potravinářské a biochemické technologie naší školy. Profesor Kadlec získal toto vysoké ocenění za celoživotní práci v oblasti technologie cukru a potravin.
Cenu Josefa Hlávky 2011 pro nejlepší studenty a absolventy získali Ing. Kateřina Hložková, Ing. Jaromír Hnát, Ing. Josef Drechsler a Ing. Pavlína Novotná.

Česká hlava, cena Gaudeamu všeobecné zdravotní pojišťovny 2011
Cenu Gaudeamus Všeobecné zdravotní pojišťovny 2011 za nejlepší diplomovou práci převzal Ing. Lukáš Rambousek, absolvent oboru Syntéza a výroba léčiv Fakulty chemické technologie.

Cena ministra školství 2011
Cenu ministra školství převzalo ve čtvrtek 24. listopadu 2011 na ministerstvu školství pět nejlepších studentů a absolventů z medicínských a chemických oborů.  Mezi oceněnými jsou i dva absolventi VŠCHT Praha, Ing. Milan Ončák a RNDr. Ing Pavel Řezanka, Ph.D.

Cena Siemens 2011
Dr. Ing. Jindřich Koubek, Ph.D.  a Ing. Walter Schrott, Ph.D. získali za své doktorské práce na VŠCHT Praha Cenu Siemens.

Vynikající umístění v mezinárodní soutěži a pozdrav Baracka Obamy pro studentku VŠCHT Praha
Na mezinárodní soutěžní přehlídku středoškolských vědeckých a inženýrských projektů Intel ISEF se začátkem května vypravila skupina českých studentů, mezi nimi i Erika Gedeonová, studentka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Soutěžila s projektem zabývajícím se vývojem metody pro neinvazivní diagnostiku bronchiálního astmatu, se kterým získala 2. cenu od Americké asociace pro klinickou chemii. tisková zpráva >>>

Ceny Sanofi za farmacii 2011 putují na VŠCHT Praha
Na zasedání poroty Ceny Sanofi za farmacii 2011, které se uskutečnilo v prostorách VŠCHT Praha, rozhodla porota o udělení 1. ceny Ing. Iloně Chlubnové, PhD., z Ústavu biochemie a mikrobiologie. Více informací >>>

Cena za chemii 2011 našemu absolventovi
Ing. Walter Schrott z Ústavu chemického inženýrství obsadil 3. místo v celorepublikovém kole Ceny za chemii 2011. Tuto prestižní cenu, která je také nazývána Cenou Jahn-Marie Lehna za chemii, získal za svou práci „Microfluidic devices for biotechnology and medical diagnostics“.

Ocenění MŠMT naší doktorandce
Držitelkou ceny MŠMT se v rámci českého finále FameLab 8. května 2011 v Dejvickém divadle stala Kateřina Polívková. Více >>>

Cena MERCK 2011
Dne 1. 2. 2011 proběhl v prostorách katedry chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem již 14. ročník soutěže o nejlepší studentskou práci v oboru analytické chemie O cenu firmy MERCK 2011. Soutěže se zúčastnilo celkem 22 studentu bakalářských a magisterských studijních programu z mnoha VŠ a naši studenti Annamarie Némethová a Bc. Marek Papež získali první a druhé místo. Vítězům gratulujeme! >>>