Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Vydavatelství VŠCHT Praha slaví 25 let
iduzel: 23715
idvazba: 29822
šablona: stranka_ikona
čas: 29.3.2024 01:33:52
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 23715
idvazba: 29822
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/12763/23715'
iduzel: 23715
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/12763/23715
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vydavatelství VŠCHT Praha slaví 25 let

Praha, 10. listopadu 2015 - Velká retrospektivní výstava pod širým nebem. Vydání prvního českého chemického komiksu. Slavnostní setkání za účasti prvního porevolučního předsedy Akademie věd, profesora Rudolfa Zahradníka. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pojala oslavy 25 let svého vydavatelství ve velkém stylu.

 Největšímu producentovi chemické odborné literatury v České republice a na Slovensku přijela 10. listopadu popřát k významnému výročí řada ředitelů ostatních vydavatelství, ale i osobnosti ze světa pedagogů a vědeckých pracovníků. Nechybělo ani kompletní vedení VŠCHT Praha na čele s rektorem, prof. Karlem Melzochem.

 „Při oslavách se obvykle vzpomíná a rekapituluje, co vše se podařilo vykonat. Já se ovšem raději dívám dopředu. Vzhledem ke kvalitě současného týmu vydavatelství na čele s Evou Dibuszovou jsem přesvědčen, že i za dalších 25 let bude špičkovou profesionální institucí, která bude sloužit vědě a nadále dělat dobré jméno VŠCHT,“ uvedl rektor Melzoch.

 „Obor chemie má mimořádné štěstí, že má své vydavatelství. Neznám žádný jiný obor s tak komplexní nabídkou odborných titulů,“ připomněl během slavnostního setkání v Národní technické knihovně prof. Rudolf Zahradník.

 Překvapením večera byl křest prvního českého chemického komiksu, který nese název Chemická dobrodružství Emči a Míny. VŠCHT Praha tímto nečekaným titulem vkročila do světa dětské literatury s jediným cílem – potěšit všechny děti se zálibou v přírodních vědách bez rozdílu věku.

 U příležitosti oslav byla také instalována velká retrospektivní výstava, mapující dosavadní historii vydavatelství a jeho klíčové počiny. Mezi budovou Národní technické knihovny a VŠCHT Praha ji budete moci zhlédnout do 30. listopadu.

 VYDAVATELSTVÍ VŠCHT PRAHA

 Vydavatelství bylo založeno v roce 1990 a ihned připravilo první skripta a knižní tituly. Jako první v ČR pak začalo systematicky vydávat tituly v tištěné i elektronické verzi zároveň. Během 25 let činnosti spolupracovalo s bezmála tisícovkou autorů a vyprodukovalo 1 121 titulů. Získalo řadu prestižních ocenění včetně Zlatého CHEMTECu.

 Zásadním milníkem byl rok 2012, kdy se vydavatelství propojilo s knihovnou a získalo cílenou aplikační IT podporu. „Vznikl tak nový útvar s názvem Centrum informačních služeb, který plně pokrývá nároky moderní výzkumné vysoké školy,“ vysvětluje vedoucí centra Eva Dibuszová.  Centrum v sobě od té doby integruje informační a knihovní služby, vydavatelství, grafické studio a podporu informačních systémů.

 VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE

 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je špičková výzkumná technická univerzita s nadregionálním dosahem. Kromě odborného vzdělávání v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech realizuje kvalitní základní a aplikovaný výzkum v širokém spektru chemických, technologických, inženýrských, materiálových, biochemických, biotechnologických, farmaceutických a potravinářských oborů.

 Posláním vysoké školy je výchova jak kvalitních vysokoškolsky vzdělaných odborníků pro výrobní praxi, veřejnou a státní správu, tak i špičkových výzkumných a vědeckých pracovníků. VŠCHT Praha byla založena v roce 1952 a v současné době ji tvoří čtyři fakulty – Fakulta chemické technologie, Fakulta technologie ochrany prostředí, Fakulta potravinářské a biochemické technologie a Fakulta chemicko-inženýrská.

 

 

Aktualizováno: 11.11.2015 13:10, Autor: Jana Sommerová

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi