Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → VŠCHT Praha a Český svaz pivovarů a sladoven zachránily Ballingův hrob
iduzel: 27370
idvazba: 34751
šablona: stranka_galerie_velka
čas: 25.3.2017 22:48:10
verze: 3572
uzivatel:
remoteAPIs:
Obnovit | RAW

VŠCHT Praha a Český svaz pivovarů a sladoven zachránily Ballingův hrob

Praha, 27. května – Hrob Karla Josefa Napoleona Ballinga, jedné z klíčových postav historie pivovarnictví a cukrovarnictví, ležel na Olšanských hřbitovech dlouhá léta v zuboženém stavu. Nyní už je vše jinak. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Český svaz pivovarů a sladoven spojily síly a postaraly se o kompletní renovaci místa posledního odpočinku významného českého chemika.

Dne 27. května se tak mohlo uskutečnit za účasti vedení obou institucí a profesorky Gabriely Basařové, první dámy českého pivovarnictví, pietní setkání u příležitosti uctění památky K. J. N. Ballinga a dokončení záchrany jeho hrobu.

„Profesor Balling je natolik významná postava české vědy, že si zaslouží důstojnou připomínku své osoby,“ říká profesor Karel Melzoch, rektor VŠCHT Praha. „Pro naši vysokou školu, která vychovala a vychovává naprostou většinu českých sládků, byla adopce jeho opuštěného hrobu samozřejmostí,“ dodává.

Na adopci po dohodě s VŠCHT Praha záhy navázal Svaz českých pivovarů a sladoven, který investoval více než 100 000 Kč do rekonstrukce Ballingova hrobu. „Pro pivovarský průmysl má Karel Balling nedocenitelný význam.  Díky jeho vzorcům pivo zaujímá výjimečné postavení mezi ostatními nápoji,“ říká Vladimír Balach, výkonný ředitel Svazu českých pivovarů a sladoven.

Karel Josef Napoleon Balling se narodil 24. 4. 1805 a zemřel 18. 3. 1868. Byl významným českým chemikem a pedagogem. Působil na Pražské polytechnice, kde byl v roce 1835 jmenován profesorem všeobecné a technické chemie.

Hlavním těžištěm jeho práce bylo v mládí hutnictví železa, později to ale byla především kvasná a analytická chemie.

Balling aktivně propagoval cukrovarnictví a pivovarnictví, zaváděl nové vědecké názvosloví, metodiku určování kvality cukerných roztoků, mj. vynalezl i sacharometr. Pro pivovarství a sladařství mělo nesmírný význam odvození tzv. Ballingových vzorců pro výpočet koncentrace původní mladiny, ze které bylo pivo vyrobeno.

Přestože sám publikoval německy, podporoval paralelní vyučování v němčině a češtině, zasloužil se také o založení technické knihovny. Byl členem řady odborných vědeckých společností, mj. Královské české společnosti nauk, obdržel také řadu vyznamenání – např. Velkou zlatou medaili pro vědu a umění a v roce 1854 Rytířský řád Františka Josefa.

Více informací podá Mgr. Michal Janovský, tel. 733 690 543

balling_hrob_s (16 of 16)
balling_hrob_s (13 of 16)
balling_hrob_s (6 of 16)
balling_hrob_s (5 of 16)
balling_hrob_s (7 of 16)
Balling Karel Napoleon_02_0201281456
Balling Karel Napoleon_01_26_0110190958
Ballingův hrob chátral

Aktualizováno: 27.5.2016 12:49, Autor: Jana Zapletalová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi