Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Spolupráce s Amgen Teach
iduzel: 7216
idvazba: 8124
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 15:04:24
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 7216
idvazba: 8124
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5325/7216'
iduzel: 7216
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5325/7216
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Spolupráce s Amgen Teach

Celoevropský program financovaný z prostředků Nadace Amgen podpoří středoškolské profesory a studenty. 

Kvalita středoškolského vzdělání je téma, kterým se české školství zabývá dlouhodobě. Důvodem je nejen podfinancování oblasti školství, ale také skutečnost, že část učitelů má omezený přístup k průběžnému školení, díky kterému by mohli získat nové zkušenosti s moderními vyučovacími metodami. Program Amgen Teach chce cílenými investicemi tuto situaci změnit. V České republice bude program realizován ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Jednotlivé vzdělávací aktivity budou v prvním roce podpořeny částkou 850 tisíc korun z celkového rozpočtu programu Amgen Teach do roku 2016, který činí téměř 3 miliony korun.

Úroveň středoškoláků studujících chemii klesá

Poptávka po pracovní síle v oboru farmacie, biochemie a dalších přírodovědných oborech neustále roste. Do účinného a inspirativního kontaktu s přírodními vědami se ale během vzdělávání dostává příliš málo studentů. V České republice zároveň čelíme i dalšímu problému. „V posledních letech pozoruji, že se neustále snižuje kvalita absolventů středních škol, a to nejen v oblasti přírodních věd,“ říká Ing. Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací České republiky a ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze. K tomu se přidává prudký nárůst studentů na českých vysokých školách. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že zatímco v roce 2001 studovalo na českých vysokých školách 203 461 studentů, v roce 2012 to bylo již 381 272. Počet vysokoškoláků zaměřujících se na chemii pak vzrostl více než dvojnásobně – v roce 2001 to bylo 1761 studentů, v roce 2012 již 4187.„Stále se objevují velmi nadaní studenti, kteří dokáží uspět i v mezinárodní konkurenci, ale v průměru pozorujeme snižující se úroveň našich uchazečů. Proto je potřeba, aby se úroveň technického a přírodovědeckého vzdělání na středních školách zvýšila,“ uvádí rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Vzdělávání je potřebné i pro středoškolské profesory

Řada učitelů nemá přístup k průběžnému školení, díky kterému by mohli svým studentům zprostředkovávat špičkové zkušenosti. Program Amgen Teach si klade za cíl tento fakt změnit. V České republice budou investovány téměř 3 miliony korun do organizace odborných workshopů a vzdělávacích aktivit. V letošním školním roce byl již podpořen 28. ročník Letní školy chemie pro středoškolské učitele a studenty. V říjnu se v Brně uskuteční Veletrh nápadů učitelů chemie, v dalších měsících a v roce 2015 se pak uskuteční specializované workshopy pro učitele. „Našim hlavním cílem je nabídnout středoškolským učitelům možnost seznámit se s moderními výukovými metodami v oboru chemie. Pokud program Amgen Teach přispěje k porozumění a zájmu mladé generace o přírodní vědy, budou jeho cíle naplněny vrchovatě,“doplňuje MUDr. Olga Kaucká Kroftová Ph.D., lékařská ředitelka společnosti Amgen ČR.

Silný partner je zárukou kvalitních vzdělávacích programů

Program Amgen Teach je celoevropská iniciativa, která je řízena European Schoolnet – nevládní organizací se sídlem v Bruselu. V současné době se realizuje v 10 evropských zemích s celkovým rozpočtem 60 milionů korun – vedle České republiky ještě v Belgii, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Polsku, Rakousku, ve Španělsku a v Turecku. Program Amgen Teach je v každé z vybraných evropských zemí připravován ve spolupráci s přední vzdělávací institucí v oblasti přírodních věd. V České republice se partnerem programu stala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. „Chceme ve spolupráci s programem Amgen Teach pomoci středoškolským učitelům získat zkušenosti s nejmodernějšími učebními postupy. Nabídnout jim návod, jak ve svých žácích prohloubit cit pro přírodní vědy. Nejen, že můžeme podpořit aktivity, které jsme již realizovali bez této podpory, ale zároveň můžeme uskutečnit i další vzdělávací programy, na které se nám v minulosti nedostávalo potřebných finančních prostředků,“ dodává prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Přínos programu Amgen Teach bude po jeho ukončení vyhodnocen prostřednictvím zpětné vazby získané přímo od jeho účastníků – středoškolských učitelů. „Jde nám o to, aby tento koncept byl opravdu přínosný a užitečný pro učitele i studenty. Proto budou akce pořádané v rámci programu Amgen Teach vyhodnoceny pomocí podrobného dotazníku. Tato informace bude velmi důležitá pro zkvalitňování programu v příštích letech,“ dodává MUDr. Olga Kaucká Kroftová Ph.D.

http://www.denik.cz/ekonomika/technicke-obory-bojuji-o-preziti-nyni-jim-pomohou-i-penize-z-praxe-20141002.html

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/program-amgen-teach-investuje-temer-3-miliony-do-vzdelani-v-cr/

http://zpravy.idnes.cz/tradicni-chemie-deti-nebavi-ddx-/domaci.aspx?c=A140717_192034_zahranicni_zt

http://www.ceskaskola.cz/2014/09/program-amgen-teach-investuje-temer-3.html

Aktualizováno: 6.10.2014 16:56, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi