Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Vynikající umístění v mezinárodní soutěži a pozdrav Baracka Obamy pro studentku VŠCHT Praha
čas: 20.4.2024 12:21:09
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5684/vynikajici-umisteni'
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5684/5685

Na mezinárodní soutěžní přehlídku středoškolských vědeckých a inženýrských projektů Intel ISEF se začátkem května vypravila skupina českých studentů, mezi nimi i Erika Gedeonová, studentka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Soutěžila s projektem zabývajícím se vývojem metody pro neinvazivní diagnostiku bronchiálního astmatu, se kterým získala 2. cenu od Americké asociace pro klinickou chemii.

Erika Gedeonová vystudovala Sportovní gymnázium v Kladně, kde ji mezi předměty zaujala především chemie. „Chtěla jsem dělat něco tvořivého a zábavného a tak jsem se rozhodla dělat tzv. sočku,“ zdůvodňuje svojí volbu Erika Gedeonová. „Sočka“ říkají účastníci familiárně Středoškolské odborné činnosti, která letos probíhá již po třiatřicáté, v rámci níž středoškolští studenti pracují na vědeckých pracovištích a podílejí se přímo na výzkumu a vývoji.

Erika si pro svou práci vybrala Ústav organické technologie VŠCHT Praha, kde v předloňském roce pracovala na metodě pro sledování biomarkerů oxidativního stresu. S tímto tématem získala 1. místo na celostátní přehlídce SOČ. V práci pokračovala i další rok, zabývala se přípravou polymerních čoček pro separací biomarkerů bronchiálního astmatu z kondenzátu vydechovaného vzduchu. Výzkum umožňuje včasnou diagnostiku astmatu, neboť hladiny biomarkerů jsou zvýšené již v časných stadiích nemoci. Výhledově směřuje k vyrobení diagnostického proužku, jako obecně dostupné a snadno použitelné pomůcky pro orientační stanovení hladin biomarkerů v moči. Výsledkem této experimentální práce byla opět účast na celostátní soutěži SOČ, kde skončila na 2. místě a získala tím postup na Intel ISEF.

Intel ISEF - Mezinárodní veletrh vědy a techniky - je soutěž, která vznikla v roce 1950 v USA. Je organizována v 15 oborech od přírodovědných přes technické až po humanitní. Letos se konala 7. - 13. května v Los Angeles. Samotná soutěž probíhá formou posterů, mezi nimiž porotci (včetně 6 nositelů Nobelových cen) procházejí a diskutují se soutěžícími. „Vládla tam výborná atmosféra, diskuse probíhaly i mezi námi studenty, všichni jsme strávili hodiny povídáním nejen o vlastních projektech, ale i o kultuře a životě v jiných zemích,“ popisuje soutěž Erika Gedeonová. „Mimo odbornou část pro nás byl připraven i bohatý společenský program, včetně prohlídky města LA a návštěvy Hollywoodu. Osobní pozdrav všem účastníkům zaslal i prezident USA Barack Obama,“ dodává Erika.

Chemie Eriku opravdu baví, proto od loňského září studuje Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a ve svém volném čase opět dochází do laboratoře, kde pokračuje ve výzkumné práci.

Erika Gedeonová se narodila v roce 1991 v Praze, vystudovala Sportovní gymnázium v Kladně, kde v roce 2010 maturovala. Mezi její koníčky patří sport, zvláště softball, a hra na hoboj.

výška 215pxvýška 215px

Aktualizováno: 19.9.2014 12:46, Autor: Petra Karnetová