Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Popularizace, média → Pro média → VŠCHT Praha v médiích → Spotřebitelská poradna ČRo Dvojka
iduzel: 5155
idvazba: 5753
šablona: stranka_ikona
čas: 25.5.2017 12:39:22
verze: 3655
uzivatel:
remoteAPIs:
Obnovit | RAW

Spotřebitelská poradna ČRo Dvojka

Profesoři a docenti z VŠCHT Praha jsou pravidelnými hosty Poradny pro spotřebitele, kterou vysílá stanice Český rozhlas Dvojka každý čtvrtek. Obvykle jednou měsíčně vysvětlují zástupci školy posluchačům různá témata spojená s výběrem, zacházením i záludnostmi potravin i nepotravinářskch výrobků, jejich výrobou i bezpečností.  Cílem pořadu je osvěta veřejnosti, která mnohdy tápe a bývá ovlivňována mnoha neobjektivními a zavádějícími informacemi, nebo nedokáže dostupné informace naopak vyhodnotit.

šířka 215px

 

2017

Proč pít kefír? Pomáhá našemu imunitnímu systému a zaručí nám dlouhověkost?
Ing. Šárka Horáčková, CSc. navštívila ve čtvrtek 16. 2. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, ve které hovořila na téma fermentované mléčné výrobky. Paní inženýrka se ve svém povídání zaměřila mimo jiné na vyvrácení mýtu o škodlivosti konzumace mléka pro dospělého člověka, zabývala se otázkou, zda lidé, kteří špatně tráví laktózu, mohou konzumovat fermentované mléčné výrobky, a vysvětlila, jak fermentované mléčné výrobky přispívají k rozvoji našeho imunitního systému. V rozhovoru s paní inženýrkou Horáčkovou se také dozvíte, kolik bakterií vlastně žije v našich střevech, jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky nebo proč nám příroda umožnila konzumovat mléko v dospělosti. Projít si můžete také přepis rozhovoru.

Pravda a mýty o celozrnném pečivu
Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. navštívil ve čtvrtek 19. 1. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, ve které se zaměřil na cereální výrobky z tmavých mouk. Pan docent hovořil o tom, proč jsou tmavé mouky výživově bohatší, jak probíhá průmyslové mletí nebo jak je to s dobarvováním tmavé mouky. V rozhovoru se pan docent také vyjádřil k trendu bezlepkových potravin a zmínil, jaké úskalí má cereální strava. Pan docent v pořadu zodpověděl, jak je to s koncentrací těžkých kovů a pesticidů u povrchu zrna, zda je důvod, aby bylo cereální pečivo dražší, proč je déle kynoucí chléb chutnější,...
Uvedené a mnoho dalšího se dozvíte v rozhovoru s panem docentem Příhodou. Zhlédout můžete také přepis rozhovoru.

2016

Pokud vybíráte prací prášek podle ceny, kupujete jen kuchyňkou sůl
Prof. Ing. Jan Šmidrkal, CSc. byl ve čtvrtek 15. 12. 2016 hostem Spotřebitelské poradny Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Chemie v domácnosti - prostředky na mytí, praní". V rozhovoru pan profesor Šmidrkal zmínil, že některé prací prostředky obsahují až 90 % kuchyňské soli, přiblížil posluchačům, jakou roli má při praní tvrdost vody, a také se podělil o svůj pohled na ekologické praní. Pan profesor odpovídal na řadu dotazů, mimo jiné i na to, zda existuje univerzální prací prášek, zda jsou gelové polštářky vhodné na praní, zda lze v myčce použít tabletu do pračky, jakým způsobem vyčistit připečený hrnec, nebo také na dotaz, zda si vystačíme v domácnosti s octem, solí a citronem.
Podrobnosti o prostředcích na praní a mytí se dozvíte v rozhovoru s panem profesorem Šmidrkalem nebo i v přepisu rozhovoru.

Zmrazit, sušit nebo vakuovat? Kdy potraviny neztrácejí nutriční hodnoty?
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve čtvrtek 20. 10. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Konzervace potravin". Pan docent Rajchl vysvětlil, že konzervace je pestrá skupina zákroků prodlužujících trvanlivost potraviny, z nichž některé známe již od nepaměti. Ve spotřebiteské poradně pan docent zodpověděl celou řadu dotazů, např.: "Jaký je rozdíl mezi pasterací a sterilizací?", "Ničí se více vitamíny zavařováním nebo mrazením?", "Je lepší vařit zeleninu v páře nebo ve vodě?", "Jak nejlépe uchovávat česnek?".
Odpovědi na zmíněné dotazy i mnoho dalších informací naleznete v záznamu celého rozhovoru, můžete také shlédnout i přepis rozhovoru.

Proč kupovat biopotraviny?
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve čtvrtek 15. 9. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma "Biopotraviny". Paní profesorka v rozhovoru vysvětlila skutečný význam biopotravin, zmínila jejich omezení i nabídku a zabývala se otázkou hlavní přednosti konzumace biopotravin. Došlo také na dotazy posluchačů, které směřovaly například k biopalmovému oleji a biobanánům. Ze čtvrteční spotřebitelské poradny je k dispozici záznam celého rozhovoru a přepis rozhovoru

Jsou vejce zdravá? 
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve čtvrtek 18. 8. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Vejce". Hovořil o správném skládování vajec, informacích, které nalezneme na obalech,  základních složkách vajec a mnohém dalším. Odpovídal také na dotazy týkající se mytí vajec po snesení, anomálií vajec související s výživou nosnic nebo skladováním vajec v lednici.  Čtvrteční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru. Přepis rozhovoru

Má to říz!
Prof. Ing. Pavel Dostálek, CSc. z Ústavu biotechnologie navštívil ve čtvrtek 21. 7. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma pivo a ovocná piva. Kolik procent alkohohu a cukru mají ovocná piva? Má konzumace piva vliv na zdraví člověka? Jak se za 20 let změnil vývoj tohoto zlatavého moku? Jaký vliv má CO2 na chuť piva? Jak jsou v dnešní době hodnoceny limonády z ječmene? Je vhodné "dia pivo" pro diabetiky? Na tyhle a další otázky naleznete odpovědi ve čtvrteční Spotřebitelské poradně.
Záznam rozhovoru.
Přepis rozhovoru.

Letní osvěžění
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve čtvrtek 16. 6. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma Zmrzliny.
Odpovídala na dotazy týkající se druhů zmrzlin na našem trhu, rozdílu mezi zmrzlilnami balenými a točenými, zahušťovadel ve zmrzlinách. Čtvrteční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru. Přepis

Campylobacter
Doc. RNDr. Jarmila Pazlarová, CSc. z Ústavu biochemie a mikrobiologie navštívila ve čtvrtek 19. 5. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde mluvila o bakterii rodu Campylobacter. Kde se přirozeně tato bakterie vyskytuje, jak jejímu šíření zabránit a jak se jí zbavit? Čemu se vyvarovat a na co si dávat pozor? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky naleznete v záznamu rozhovoru.

Mikrovlný ohřev
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve středu 20. 4. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma Mikrovlný ohřev a jeho vliv na potraviny. Středeční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru.

Cukr v potravinách
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 16. 3. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma Cukr v potravinách. Středeční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru.

Sůl nad zlato?
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 17. 2. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma Sůl v potravinách. Odpovídala na dotazy týkající se příjmu soli v ČR a její doporučené denní dávky, potravin, které obsahují velké množství soli, skryté soli v potravinách, uvádění množství soli na obalech a negativních důsledků soli na lidské zdraví. Středeční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru ( záznam v 10:00).

Vitamin C v potravinách
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve středu 20. 1. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma Vitamin C v potravinách. Kde se vitamin C vyskytuje a z jaké stravy ho přijímáme? Platí i u vitaminu C „všeho s mírou?“ Jaká je doporučená denní dávka vitaminu C? Vylučuje naše tělo vitamin C přirozenou cestou? Jaký vliv má tepelné zpracování, skladování a další technologické operace na obsah vitaminu C v potravinách? Odpovědi na tyhle a  další otázky naleznete v záznamu celého rozhovoru.

Archiv vystoupení

Aktualizováno: 24.2.2017 20:06, Autor: Oddělení komunikace


VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi