Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Univerzitní pivovar → Naše piva
iduzel: 46132
idvazba: 51384
šablona: stranka_submenu
čas: 19.4.2024 20:33:59
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 46132
idvazba: 51384
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/pivovar/nase-piva'
iduzel: 46132
path: 1/4111/942/994/1011/46120/46132
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Naše piva

Ve výzkumném pivovaru VŠCHT Praha neexistuje žádná stálá produkce piv, která by byly standardně v nabídce. Celková koncepce výroby je zaměřena na variabilitu jednotlivých várek se zkoušením různých surovin a postupů a porovnáváním dopadu technologie na samotné pivo. Každý pivovar by však měl mít své portfolio. Níže je popis piv, která byla z produkce pivovaru opakovaně nabízena při různých příležitostech veřejnosti.

Lachout 11°

Tradiční český světlý ležák. K jeho výrobě se používá výhradně světlý slad plzeňského typu, dekokční rmutovací způsob a dlouhý chmelovar s trojí dávkou žateckých odrůd chmele. Pokud je v sezóně k dispozici, k výrobě se používá hlávkový Žatecký poloraný červeňák. Nízká teplota hlavního kvašení a dokvašování po dobu 2 – 3 měsíců pak zaručuje plnost chuti a příjemný říz piva. Světlý ležák Lachout 11° se vyznačuje světlou zlatavou barvou, výraznou jemnou hořkostí a lehkým chmelovým aroma.

Mr. Tříska 13°

Speciální oak-aged polotmavý ležák. K výrobě se používá směs plzeňského a dvou speciálních sladů, dekokční rmutovací způsob a dlouhý chmelovar s dávkou chmele žateckých odrůd. Pivo kvasí při nízké teplotě a zraje po dobu 2 – 3 měsíců v sudu s přídavkem dubového dřeva. Dokvašování za přítomnosti dřevěných úlomků simuluje tradiční zrání v dřevěných sudech, kdy se do piva z dubového dřeva uvolňují specifické aromatické látky. Lehce svíravá chuť a aroma piva s karamelovými a vanilkovými tóny jsou dány skladbou použitých sladů a technologií dokvašování.

Lachout 10° Kazbek

Světlé výčepní pivo studeně chmelené. Pivo vyrobené ze světlého plzeňského sladu, dekokčním rmutovacím způsobem a dlouhým chmelovarem s chmelením pouze chmelovým extraktem. Nízká teplota hlavního kvašení a dokvašování po dobu 1 – 2 měsíců pak zaručuje plnost chuti a příjemný říz piva. V průběhu ležení je pivo chmelené českou odrůdou Kazbek, která mu dodává typickou citrusovou a kořenitou chmelovou vůni.

Dezertér 12°

Tmavý ležák vyrobený ze čtyř druhů sladů. Jak už je pro Lachouta tradiční jedná se o pivo vyrobené dekokčním rmutovacím způsobem s dlouhým chmelovarem s trojí dávkou chmele. Pro chmelení se používají české odrůdy chmele. Pivo zraje ve sklepě 2 - 3 měsíce. Díky použití bavorského a karamelového sladu má pivo lahodnou plnou chuť a karamelové aroma a z barvícího praženého sladu zase lehkou kávovou trpkost a čokoládové aroma.

Lachout 12° Melan

Světlý ležák trochu jinak. K výrobě se kromě světlého plzeňského sladu používá i speciální melanoidinový slad, který dodává pivu tmavší barvu a specifickou chuť s výraznou plností. Dále se tradičně používá dekokční rmutovací způsob a dlouhý chmelovar s trojí dávkou žateckých odrůd chmele. Nízká teplota hlavního kvašení a dokvašování po dobu 2 – 3 měsíců pak zaručuje plnost chuti a příjemný říz piva.

NEpřIPAdá v úvahu 14°

Svrchně kvašený speciál stylu New England IPA (NEIPA). Pivo je vyrobené ze světlého sladu a ovesných vloček, které dodávají chlebnatost a plnost chuti. Piva stylu NEIPA se vyznačují vysokým zákalem a silnou ovocnou vůní připomínající hlavně tropické ovoce (ananas, mango, maracuja atd.). Vůně a chuti piva je dosaženo použitím speciálních kvasinek svrchního kvašení a amerického chmele odrůdy Mosaic ve varním procesu a hlavně pro studené chmelení v ležácké nádobě.

Lachout pšeničné 10°

Pšeničné výčepní pivo - Weizenbier. Klasický německý pivní styl. Pivo vyrobené ze světlého plzeňského sladu a pšeničného sladu. Ke kvašení se používají kvasinky svrchního kvašení, které tvoří výrazné aroma banánu a hřebíčku. Pivo typicky kvasí při pokojové teplotě 20 – 24 °C. Kvasinky mají sníženou schopnost flokulace a sedimentace, a proto je pšeničné pivo zakalené s jemnou kvasničnou chutí a výraznější kyselostí.

Aktualizováno: 21.6.2021 16:16, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi