Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
iduzel: 5727
idvazba: 6482
šablona: stranka_ikona
čas: 29.3.2024 14:31:03
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 5727
idvazba: 6482
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/ceny-a-souteze/ceny-udelene/medaile-emila-votocka/velisek'
iduzel: 5727
path: 1/4111/942/994/1014/1/4111/942/994/5161/2302/5278/5687/5727
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc.

Profesor Jan Velíšek je uznávaným odborníkem v oblasti chemie a analýzy potravin. Jeho profesní kariéra začala na VŠCHT Praha, na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, kde studoval v letech 1964-1968, a kde v roce 1969 nastoupil na tehdejším ústavu Chemie a zkoušení potravin jako pracovník pro vědu a výzkum. V roce 1974 obhájil kandidátskou disertační práci, v roce 1990 doktorskou disertační práci a ve stejném roce se habilitoval v oboru chemie a analýza potravin. Profesorem pro tentýž obor byl jmenován v roce 1992. Od roku 1991 je vedoucím ústavu chemie a analýzy potravin, v letech 2000-2005 zastával funkci děkana Fakulty potravinářské a biochemické technologie, v současnosti je na této fakultě proděkanem pro pedagogické záležitosti. Prof. Velíšek je dlouholetým místopředsedou Odborné skupiny potravinářské a agrikulturní chemie, České společnosti chemické a národním delegátem Divize Food Chemistry, FECS (Federace evropských chemických společností), nyní EuCheMS (European Association for Chemical and Molecular Sciences).

Ve výzkumné práci se prof. Velíšek (publikoval zhruba 200 článků ve vědeckých a odborných časopisech a 15 monografií a kapitol v monografiích) zabýval a stále zabývá především studiem Maillardovy reakce. Je členem mezinárodní organizace IMARS (International Maillard Reaction Society). Zhruba 30 let se rovněž věnuje problematice chlorovaných propanolů v potravinách. Tyto technologické kontaminanty byly prvně v potravinách prokázány na VŠCHT Praha. Na základě prací prof. Velíška, kterých na toto téma publikoval více než 50, a díky spolupráci s podniky Nestlé Germany, Nestlé Research Centre a Kikkoman Europe, byla zavedena nová technologie výroby potravinářských hydrolyzátů bílkovin a přijata opatření k omezení výskytu těchto kontaminantů v potravinách obecně.

Aktualizováno: 11.9.2014 16:05, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi