Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Laktobacily – mléčné bakterie, které najdeme i ve vaginálním traktu
iduzel: 45352
idvazba: 50277
šablona: stranka_obrazek
čas: 28.3.2024 18:10:28
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 45352
idvazba: 50277
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/doktorandi-pisou/2018/laktobacily-mlecne-bakterie-ktere-najdeme-i-ve-vaginalnim-traktu'
iduzel: 45352
path: 1/4111/942/994/5161/26318/41936/45352
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Laktobacily – mléčné bakterie, které najdeme i ve vaginálním traktu

Obr. 1 - Mikroskopický snímek vaginálního stěru (barveno dle Grama; zvětšení 1600x)

Řada z Vás jistě někdy slyšela něco o laktobacilech. Jsou to bakterie, které jsou hojně využívány při výrobě fermentovaných mléčných výrobků či fermentované zeleniny. Jedná se však i o bakterie, které jsou součástí těla savců. V lidském těle osídlují dutinu ústní, gastrointestinální a vaginální trakt. A právě ve vaginálním traktu žen hrají laktobacily důležitou roli, podílí se na jeho zdraví a chrání ho před rozvojem nežádoucích infekcí.

Vaginální mikroflóra žen je dynamicky se měnícím ekosystémem, který je ovlivněn řadou faktorů, mezi které patří věk, hormonální stav, fáze menstruačního cyklu, hygiena, výživa či etnikum. U zdravých žen bývají dominantní složkou vaginální mikroflóry právě laktobacily. Druhové zastoupení laktobacilů je rozmanité a vyskytují se zde druhy jako Lactobacillus crispatus, L. gasseri, L. jensenii, L. iners, L. fermentum, L. vaginalis nebo L. rhamnosus.

A proč jsou laktobacily ve vaginálním traktu tak důležité?

Laktobacily jsou důležité především z ochranného hlediska. Mají antimikrobiální mechanismy, kterými ženy chrání před rozvojem nežádoucích infekcí. Prvním antimikrobiálním mechanismem je specifická adheze, kdy se laktobacily uchytí na vaginální sliznici a zabrání tak uchycení patogenních mikroorganismů. Druhým antimikrobiálním mechanismem je produkce antimikrobiálních látek. Hlavní antimikrobiální látkou, kterou laktobacily produkují, je kyselina mléčná, která snižuje pH ve vaginálním traktu na hodnoty 3,5 – 4,5. Takto nízké pH vytváří nepříznivé prostředí pro růst patogenních mikroorganismů a zabraňuje tak rozvoji infekcí. Nicméně, laktobacily produkují i jiné antimikrobiální látky (peroxid vodíku či bakteriociny)

Co by se stalo, kdyby laktobacily z vaginálního traktu zmizely?

V prvé řadě by se vaginální pH zvýšilo a stalo se příznivým pro růst patogenních mikroorganismů a rozvoj vaginální infekce. Mezi nejčastější infekce patří bakteriální vaginóza, jejíž původcem je Gardnerella vaginalis, dále aerobní vaginitida, kterou způsobují Staphylococcus aureus a Escherichia coli, a v neposlední řadě může dojít ke zvýšení počtu bakterií Streptococcus agalactiae. Poslední zmíněný patogen je velkým problémem především u těhotných žen a jeho výskyt během porodu nese velké riziko pro novorozence, kterého streptokok během porodu kolonizuje. Jelikož novorozenec nemá dostatečně vyvinutý imunitní systém, může u něj dojít k rozvoji streptokokové infekce, která může mít fatální následky. Obecně u těhotných žen je nežádoucí výskyt jakékoliv vaginální infekce, jelikož se zvyšuje riziko předčasného porodu.

Pro prevenci a léčbu vaginálních infekcí mohou být využívány vaginální probiotické přípravky, které obsahují laktobacily. Tyto přípravky napomáhají při obnově fyziologické vaginální mikroflóry a podporují léčbu vaginálních infekcí. U přípravků, které obsahují laktobacily původem z jiného než vaginálního prostředí, se může stát, že se laktobacily po aplikaci neuchytí na sliznici. Je žádoucí, aby laktobacily v těchto přípravcích byly vaginálního původu, jelikož se po aplikaci dostanou zpět do svého přirozeného prostředí a šance na jejich zpětnou kolonizaci sliznice je vyšší.

V mikrobiologické laboratoři na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky se, mimo jiné, zabýváme izolací vaginálních laktobacilů, jejich funkčními vlastnostmi a vyvíjíme přípravky vhodné pro vaginální aplikaci. Dále se zde zabýváme chemií a technologií mléka a mléčných výrobků, mikrobiologií mléka obecně, bakteriemi mléčného kvašení a sledováním jejich funkčních vlastností. Dále se zabýváme chemií a technologií olejů a tuků a technologií detergentů a kosmetiky.

Autorka je doktorskou studentkou na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky.

Obr. 2 - Snímek L. rhamnosus z elektronového mikroskopu
Obr. 1 - Mikroskopický snímek vaginálního stěru (barveno dle Grama; zvětšení 1600x)

Aktualizováno: 22.11.2018 13:41, Autor: Monika Kumherová

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi