Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Čím se zabýváme na VŠCHT Praha? → 2020 → Teranostika – spojení, které se vyplácí
iduzel: 55909
idvazba: 65104
šablona: stranka_obrazek
čas: 28.3.2024 16:17:09
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 55909
idvazba: 65104
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/doktorandi-pisou/2020/teranostika-spojeni-ktere-se-vyplaci'
iduzel: 55909
path: 1/4111/942/994/5161/26318/52581/55909
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Teranostika – spojení, které se vyplácí

skubnik_teranostika_picture_RBG

Objev a znič! Tak zní úkol pro moderní protirakovinné látky, kterými se zabývá vědní obor teranostika. Látky s teranostickými vlastnostmi nám umožňují diagnostikovat, tedy objevit, nádor a rovnou jej léčit, což zvyšuje komfort pacientů, šanci na jejich dřívější vyléčení, a zároveň spoří čas i finance.

Látky kombinující v sobě diagnostické a terapeutické účinky jsou známy již několik desítek let. Na prvopočátku stálo využití radioaktivního jódu pro zobrazení nádorů štítné žlázy a jejich současnou destrukci. Toto veskrze geniální použití jednoho jediného prvku odstartovalo již kolem roku 1940 výzkum teranostických přípravků, přičemž dnes registrujeme nespočet vzájemně velmi odlišných látek, z nichž některé svou složitou strukturou překvapí i mnohé vědce.

Principy, které se při vývoji teranostik uplatňují, jsou velmi rozmanité. Díky nezměrným možnostem organické syntézy lze dnes již připravit takřka jakoukoli sloučeninu, byť v praxi jsme široce limitováni hlavně ekonomickými možnostmi. Jednoduchým principem je přímé spojování známé funkční protinádorové látky se známým diagnostickým činidlem. Diagnostická část takového konjugátu je založena především na radioaktivitě (stále se používá např. radioaktivní jód pro zobrazení nádorů štítné žlázy), přičemž, jak již bylo zmíněno výše, radioaktivity využíváme také při samotné léčbě nádoru. K využívaným diagnostickým principům patří také fluorescence, nebo jakékoli jiné značení pro zobrazovací přístrojové techniky, jako je například počítačová tomografie. Terapeutickou práci poté zastávají klasická nádorová chemoterapeutika, nebo nověji protilátky, vyvolávající imunitní odpověď organismu, enzymy, jiné proteiny, fragmenty nukleových kyselin atd.

K současným trendům takřka v jakémkoli oboru lidské činnosti, biochemii a chemii nevyjímaje, patří využití nanotechnologií. Ty se uplatňují také v teranostice. Diagnostické a terapeutické činidlo lze totiž společně uzavřít do specifických nanočástic, které jsou snadno modifikovatelné a pro své dobré biologické vlastnosti nachází v medicíně čím dál větší uplatnění. Jejich použití je natolik obecné, že s malou mírou nadsázky lze říci, že do nanočástic dnes můžeme uzavřít vše, co nás napadne. Samozřejmě lze také vyvíjet, či v přírodě objevovat, zcela nové látky, které by samy v sobě kombinovaly obě vlastnosti teranostik. Tento přístup je však spíše okrajovou záležitostí.

Také my na Ústavu biochemie a mikrobiologie na VŠCHT v Praze věnujeme pozornost výzkumu teranostických látek pro léčbu nádorů, a to především těm, pocházejícím z přírody. V naší skupině zkoumáme fluorescenční deriváty již známých léčivých přírodních látek, jako je kolchicin z ocúnu podzimního, paklitaxel z tisu tichomořského nebo digitoxin z náprstníku červeného, a zjišťujeme, zda po změnách v jejich struktuře je nebo není zachována protinádorová aktivita, případně, a to je samozřejmě naším cílem, zda je protinádorový účinek vyšší, než účinek mateřské látky, a také, zda látka zároveň nepoškozuje zdravé tkáně. Posuzujeme samozřejmě také diagnostický potenciál těchto derivátů, tedy zda je jejich fluorescence dostatečně silná pro případné medicinální využití. Zatím jsme však stále na začátku extrémně zdlouhavého a náročného procesu zdokonalování takové látky. Dílčí úspěchy nás nicméně silně motivují k další práci, která, věřme tomu, bude v budoucnu oceněna hlavně onkologickými pacienty.

Autor je doktorským studentem na Ústavu biochemie a mikrobiologie 

Aktualizováno: 5.10.2020 14:01, Autor: Ing. Jan Škubník

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi