Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2021 → Konsorcium developerů získalo od VŠCHT Praha pozemky na Vítězném náměstí
iduzel: 61456
idvazba: 72897
šablona: stranka_obrazek
čas: 29.3.2024 10:25:36
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 61456
idvazba: 72897
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2021/konsorcium-developeru-ziskalo-od-vscht-praha-pozemky-na-viteznem-namesti'
iduzel: 61456
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/57420/61456
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Konsorcium developerů získalo od VŠCHT Praha pozemky na Vítězném náměstí

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Společnosti Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group koupily od Vysoké školy chemicko – technologické v Praze (VŠCHT) pozemky v západní části Vítězného náměstí v Praze 6. Za částku těsně převyšující jednu miliardu korun získaly 20 122 m2, tedy převážnou část plochy tzv. 4. kvadrantu Vítězného náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů. VŠCHT patří mezi přední české výzkumné univerzity a finance získané z prodeje části svých pozemků využije v souladu se svou strategií dlouhodobého rozvoje na stavbu nové univerzitní budovy s moderními výukovými prostory a zázemím pro studenty i akademiky. Budova bude stát na zbývající části pozemků VŠCHT na Vítězném náměstí.

Univerzita, která dlouhodobě bojuje s nedostatkem prostor, bude moci doplnit i chybějící laboratoře, nezbytné pro mezinárodní vědeckou spolupráci. „Součástí dlouhodobé vize a poslání VŠCHT je podpora nadaných studentů a příprava špičkových expertů, kteří pomáhají naší společnosti řešit zásadní problémy dneška, jako je například sucho, nové zdroje energie nebo bezpečnost potravin a léčiv. Nová univerzitní budova je nutným předpokladem, abychom tuto roli mohli plnit i do budoucna,“ říká rektor VŠCHT Praha Pavel Matějka.

Konsorcium developerů chce na pozemcích postavit kanceláře a obchody, část prostor využije i pro byty. „Je to jednoznačně jedno z nejzajímavějších míst v Praze, na koncepci polyfunkční zástavby s dostatkem zeleně a veřejného prostoru vypíšeme mezinárodní soutěž. Praha je sama o sobě pro architekty přitažlivá, v případě dostavby Vítězného náměstí můžeme čekat opravdová světová esa, “ říká za konsorcium ředitel komerční výstavby Penty Real Estate Pavel Streblov. Mezinárodní soutěž plánují developeři vypsat během jednoho roku, realizaci pak předpokládají do roku 2028.

Dostavbou této části Vítězného náměstí se naplní urbanistický koncept, jak ho navrhl ve 20. letech minulého století architekt Antonín Engel jako součást nového řešení severozápadního města. Se zástavbou tohoto území počítá dlouhodobě i územní plán Prahy, Englův záměr proto respektuje i vítězný návrh architektonické soutěže na urbanistické a dopravní řešení Vítězného náměstí, kterou v roce 2018 organizoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Otázky a odpovědi

Ruší se veřejností oblíbené trhy na Kulaťáku?

Smlouva o jejich pořádání není převodem části pozemků na nového vlastníka nijak dotčena.

Kde budou akademická obec a návštěvníci Prahy parkovat?

Stávající parkoviště zůstává v provozu. Dlouhodobé systémové řešení pak bude záležet na vítězném architektonickém návrhu.

 

Vyjádření VŠCHT Praha

Rektor VŠCHT Praha, Pavel MatějkaRektor VŠCHT Praha,  Pavel Matějka

Součástí dlouhodobé vize a poslání VŠCHT je podpora nadaných studentů a příprava špičkových expertů, kteří pomáhají naší společnosti řešit zásadní problémy dneška, jako je například sucho, nové zdroje energie nebo bezpečnost potravin a léčiv. Nová univerzitní budova je nutným předpokladem, abychom tuto roli mohli plnit i do budoucna.

Mluvčí VŠCHT Praha, Michal JanovskýTiskový mluvčí VŠCHT Praha, Michal Janovský

Proces prodeje běží podle předem dohodnutého, standardního časového a právního rámce. Navyšování výzkumných a výukových kapacit je součástí dlouhodobé vize rozvoje VŠCHT, záměr prodeje opakovaně projednával akademický senát a schválila jej naše správní rada.

 

 

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Finance z prodeje pozemků využije VŠCHT na stavbu nové univerzitní budovy
Mluvčí VŠCHT Praha, Michal Janovský
Rektor VŠCHT Praha, Pavel Matějka

Aktualizováno: 1.11.2021 11:49, Autor: Michal Janovský

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit responzivní verzi