Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2023 → Nová aplikace ochrání vodní toky před znečištěním
iduzel: 71733
idvazba: 87473
šablona: stranka_obrazek
čas: 29.3.2024 00:21:28
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 71733
idvazba: 87473
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2023/nova-aplikace-ochrani-vodni-toky-pred-znecistenim'
iduzel: 71733
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/68581/71733
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Nová aplikace ochrání vodní toky před znečištěním

WS toolbox

Výzkumný tým z Ústavu technologie vody VŠCHT vyvinul ve spolupráci s partnery z praxe nový digitální nástroj pro automatizovaná provozní a technologická opatření pro čistírny odpadních vod (ČOV). Water Scan Toolbox (WST) je cloudová aplikace, která používá prediktivní znalosti množství a kvality přicházejících odpadních vod k posouzení zátěže ČOV.

Nástroj stojí na třech pilířích: prediktivním modelu množství a kvality odpadních vod, databázi scénářů událostí pro různé provozní stavy s předpokládanou zátěží ČOV a na rozhodovací matici pro volbu provozních a technologických opatření pro různé události. Smyslem WST je snížit operační rizika zejména během období přívalových dešťů a zvýšit efektivitu čištění vod tím, že umožní ČOV časnou přípravu.

WST byl testován na ČOV různých velikostí (desítky až stovky tisíc obyvatel) a výsledky ukazují, že tento nástroj účinně predikuje zátěže ČOV a doporučuje vhodná opatření ke snížení provozních rizik. Využití je zvláště relevantní pro ČOV s kapacitou od 10 000 ekvivalentních obyvatel, kde sledování vybraných procesních proměnných a jejich využití v centrálně řízené automatizaci ekonomicky proveditelné.

Water Scan Toolbox, na jehož vývoji se kromě VŠCHT podíleli partneři z ČVUT, Pražských vodovodů a kanalizací a firmy VDT Technology, představuje významný pokrok v provozu a řízení čistíren odpadních vod. Tím, že poskytuje prediktivní informace o množství a kvalitě přicházející odpadní vody, umožňuje nástroj operátorům čistíren odpadních vod činit informovaná rozhodnutí a přijímat preventivní opatření ke snížení provozních rizik. Použití tohoto nástroje by mělo vést ke zvýšené efektivitě, zlepšeným environmentálním výsledkům a snížení nákladů pro operátory čistíren odpadních vod.

Water Scan Toolbox je nyní k dispozici pro provozovatele a manažery čistíren odpadních vod po celém světě. Pro více informací navštivte webovou stránku projektu.

 


Více informací poskytne

Mgr. Michal Janovský - vedoucí oddělení komunikace
Tel.: 220 444 159, mobil: 733 690 543
E-mail: michal.janovsky@vscht.cz

 

O Vysoké škole chemicko-technologické v Praze

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí, nově také ekonomiku a management.

Škola s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí. Škola je charakteristická rodinnou atmosférou se silným vztahem mezi pedagogy a studenty. I díky tomu VŠCHT Praha patří mezi 360 nejlepších světových univerzit (dle žebříčku QS World University Rankings 2023, v individuální podpoře při vzdělávání a přirozeném zapojení studentů do výzkumu obsadila VŠCHT dokonce 29. místo na světě a první v Česku.

1
2
3
4

Aktualizováno: 18.5.2023 18:33, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit responzivní verzi