Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → V Kralupech vznikne nové vědecko-výzkumné centrum
iduzel: 5803
idvazba: 6565
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 10:58:56
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 5803
idvazba: 6565
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5683/5803'
iduzel: 5803
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5683/5803
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

V Kralupech vznikne nové vědecko-výzkumné centrum

VTP TECHNOPARK Kralupy je společným projektem Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Fakulty stavební Českého vysokého učení technického v Praze a města Kralupy nad Vltavou. Je primárně zaměřen na podporu transferu poznatků vědy a výzkumu do praxe, na expertní činnost a na inovace v oblasti stavební chemie, stavebních materiálů i stavebních odpadů. Jedná se o ambiciózní mezioborový projekt procházející napříč chemickými technologiemi, materiálovým a stavebním inženýrstvím, dále i biochemií, chemickou a environmentální analýzou a stavební architekturou. Co do odborného rozsahu a efektivní kombinace znalostí chemických a stavebních inženýrů nemá připravovaný projekt v podmínkách České republiky zatím konkurenci.

šířka 450px
„Vědecko-technický park mimo Prahu je nutnou a nezbytnou podmínkou podávání přihlášek do projektů financovaných z evropských strukturálních fondů (EFS). Obě vysoké školy se z důvodu nesplnění této podmínky zatím nemohly ucházet o tyto finanční prostředky, ač na základě své vědecko-výzkumné výkonnosti by měly velikou šanci na ně dosáhnout. Očekáváme, že vybudování a fungování VTP parku otevře cestu k financování aplikovaného výzkumu a transferu poznatků vědy a výzkumu do praxe z evropských zdrojů,“ říká prorektor pro strategii a rozvoj VŠCHT Praha doc. Ing. Milan Pospíšil, CSc.

V rámci VTP parku bude vybudováno celkem 7 odborných pracovišť/oddělení a pro výzkumné potřeby jednotlivých oddělení napříč VTP parkem budou k dispozici specializované laboratoře. VTP park je situován do centra Kralup n. Vltavou, do typické průmyslové oblasti, kde chemický průmysl a výzkum mají dlouholetou tradici. Město Kralupy má velký zájem o vybudování VTP parku, pro tento účel nabídlo jako vhodný objekt pozemky a budovu bývalého obilního mlýna v samém centru města.

šířka 450px
Park by měl sloužit jako technologické centrum pro poskytování služeb specializovaného (tzv. „tailor made“) aplikovaného výzkumu a vývoje pro průmyslové partnery a případně i státní správu v oblasti stavební chemie, testování stavebních a konstrukčních materiálů, efektivního využití stavebních odpadů, mikrobiální kontaminace staveb a stavebních materiálů. Měl by také pomáhat propojení akademického výzkumu s reálnou technologickou praxí – pro výchovu mladých vědeckých a výzkumných pracovníků v tradičních oborech chemické technologie, materiálového a stavebního inženýrství, které se v posledním desetiletí v konkurenci ostatních módních a často i méně náročných oborů jen velmi obtížně prosazují.

Je morální povinností VŠCHT Praha a ČVUT Praha udržet tyto obory při životě. V plánech je také nezanedbatelná funkce parku jako centra popularizace technických a přírodovědných oborů v regionu, se zvláštním zaměřením na střední a základní školy. Předpokládané investiční náklady odhaduje VŠCHT Praha na 260 miliónů korun.

šířka 450px

Aktualizováno: 19.9.2014 12:05, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi