Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Chemie a paliva
iduzel: 6210
idvazba: 6995
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 07:21:36
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 6210
idvazba: 6995
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5684/6210'
iduzel: 6210
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5684/6210
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Chemie a paliva

Show Chemie a paliva, kterou dnes pořádá v rámci Mezinárodního roku chemie VŠCHT Praha ve spolupráci se společností Unipetrol a.s. a dalšími partnery, umožní návštěvníkům seznámit se s různými zdroji energií, které buď už dlouho úspěšně fungují, ale jejich zásoby se tenčí, s těmi, které se využívají jen krátce, či dokonce s těmi, které se teprve testují.

„Akce Chemie a paliva má ukázat, že náplní tohoto oboru není pouze papouškování vzorců nebo práce v zapadlé laboratoři. Chceme všem mladým lidem představit chemii jako zábavný obor, bez něhož se v praktickém životě nelze obejít,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Piotr Chełmiński. „Proto jsme se také stali generálním partnerem Mezinárodního roku chemie v ČR. Věříme, že se nám podaří chemii zpopularizovat a přilákat k jejímu studiu další mladé talenty.“

Na prostranství mezi VŠCHT Praha a NTK v Praze – Dejvicích budou k vidění například automobily na zemní plyn, ve výstavních stáncích se návštěvníci seznámí s různými druhy paliv od uhlí přes současná automobilová biopaliva a vodík až po řasy, které jsou atraktivním biopalivem 3. generace. Dále budou mít možnost podívat se na potrubí, v němž se dopravuje ropa a uvidí různé výrobky z ní a samozřejmě i ropu samotnou - i proto, že právě ropa zřejmě ještě dlouho zůstane jedním z klíčových zdrojů energie.

„Dokud nebude k dispozici levný a dostatečně kapacitní zdroj energie, budou fosilní paliva pořád hrát klíčovou úlohu,“ říká prorektor VŠCHT Praha pro vědu a výzkum doc. Milan Pospíšil, CSc. „Lidstva přibývá a zdrojů ubývá, takže se buď někteří lidé budou mít lépe než jiní a vzroste riziko konfliktů, nebo se pokusíme to, co nám ubývá, efektivněji využít, respektive nahradit. Aby chemický průmysl navázal na úspěchy minulosti, musíme světu dokázat, že jsme dobří ve vědě a výzkumu a přesvědčit jej, že máme šikovné odborníky, kteří dokážou řešit problémy rychle a efektivně. Proto je snahou VŠCHT Praha vychovávat studenty, kteří se v praxi neztratí a budou konkurenceschopní.“

Pokud má někdo podezření, že natankoval špatné palivo, je tu připravena testovací stanice SGS, návštěvníci se mohou podívat na speciální hasičskou plošinu umožňující práci ve velkých výškách, prohlédnout si cisternu převážející benzín či sledovat zajímavé chemické pokusy. Autogramiáda automobilového závodníka Romana Kresty a možnost prohlédnout si jeho závodní vůz jsou už jen dalším zpestřením zajímavého programu.

Součástí akce Chemie a paliva jsou i dvě chemické show známého propagátora chemie Michaela Londesborougha, panelová diskuse „Energetické zdroje budoucnosti“ a organizované prohlídky Národní technické knihovny.

Akce trvá od 9 do 17 hodin.

Fotografie z akce

Kontakt:
Petra Karnetová
Oddělení komunikace VŠCHT Praha
petra.karnetova@vscht.cz
tel.: 220 444 459
moil: 739 249 128

Aktualizováno: 19.9.2014 12:56, Autor: Hana Helísková

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit responzivní verzi