Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Světový den vody a letošní zima v ČR
iduzel: 6256
idvazba: 7041
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 14:41:48
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 6256
idvazba: 7041
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5756/6256'
iduzel: 6256
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5756/6256
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Světový den vody a letošní zima v ČR

Světový den vody si svět připomíná od roku 1993. Důvodem jeho vzniku je skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nemá k ní přístup. V ČR je situace ve srovnání se světem velmi dobrá. Už v roce 1989 více než 82 % obyvatelstva bylo zásobováno z veřejných vodovodů vodou, jejíž kvalita odpovídala příslušné ČSN a byla pod pravidelnou kontrolou státních orgánů hygienické služby. To se podařilo za uplynulá léta zvýšit ještě o cca 10 procent.

Protože se v České republice  více než 60 % pitné vody vyrábí z vod povrchových, lidé se ptají, jak se letošní zima, a to jak výše sněhové pokrývky, tak údržba chodníků a silnic, odrazí právě na vodě – nejen té pitné, ale i v řekách a rybnících.

Pro hydrologickou bilanci republiky může být podle odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze letošní zima přínosem, protože sněhové srážky pokryly většinu území. Dlouhé období trvání sněhové pokrývky a dosavadní pomalé odtávání (s malými místními výjimkami) by mohlo významně přispět k obnovení zásob podzemní vody. Profesor Jiří Wanner z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT Praha říká: „Pokud bude odtávat sníh v horských oblastech přijatelnou rychlostí, obnoví se i kapacita horských pramenných oblastí a obnoví se zásoby vody v přehradách, které byly před jarním táním částečně vyprázdněny. Pokud tedy v nastávajícím období nedojde k prudkému oteplení (zejména v kombinaci s dešťovými srážkami), což by vedlo k nekontrolovatelnému odtoku vody, bude letošní zima přínosem pro vodní režim ČR.“

Pokud jde o obavy ze zhoršení kvality podzemních a povrchových vod v důsledku dlouhodobého chemického ošetřování vozovek, ani zde podle odborníků z VŠCHT Praha nebyla letošní zima nijak výjimečná a katastrofická.

“Ředitelství silnic a dálnic sice dosud ještě neuveřejnilo celkové údaje, ale lze předpokládat, že silničáři u vědomí dlouhého trvání zimy posypovým materiálem zbytečně neplýtvali.” Profesor Wanner zdůrazňuje, že tu působí několik faktorů: „Povrchový odtok z chemicky ošetřovaných vozovek zasahuje pouze malou plochu a nemůže výrazněji ovlivnit kvalitu podzemních vod, a když ano, tak pouze místně. Také k řízeném shozu sněhu dochází hlavně ve větších městech, která obvykle leží na již vodnatějších tocích, což zajišťuje potřebný ředící poměr v řece. Většina shazovaného sněhu pochází z hromad, kam byl při přívalovém sněžení pouze mechanicky nahrnován, tj. neměl by být výrazněji chemicky kontaminován. Odtok vody z tajícího sněhu z urbanizovaných území je doprovázen zvýšeným průtokem v řekách, což opět pomáhá udržet bezpečný ředící poměr.“

Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se shodují, že nelze očekávat nějaké dramatické zhoršení životního prostředí v důsledku letošní zimy.

Aktualizováno: 22.9.2014 09:56, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi