Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Přehlídka sýrů začíná
iduzel: 6263
idvazba: 7048
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 00:30:31
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 6263
idvazba: 7048
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5756/6263'
iduzel: 6263
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5756/6263
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Přehlídka sýrů začíná

Už 13. ročník Celostátních přehlídek sýrů, který je spojen s odbornou konferencí Mléko &  Sýry, organizuje od 20. do 21. ledna v Praze Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha spolu s Českomoravským svazem mlékárenským a Odbornou skupinou pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické.

Tato akce dává odborníkům možnosti zhodnotit kvalitu předváděných sýrů i vyměnit si nové poznatky z jejich výroby a výzkumu v oboru mlékárenství. V letošním ročníku budou poroty hodnotit celkem 75 tuzemských vzorků od 19 firem a 12 zahraničních vzorků. Nejvíce je obsazena kategorie specialit, kde se o nejlepší umístění bude ucházet celkem 13 sýrů. Pozitivní také je, že se ve srovnání s minulým ročníkem podařilo kvalitně obsadit kategorii sýrů s tvorbou ok a typu Moravský blok. Přehlídky jsou zaměřené především na srovnání klasického sortimentu vyráběných sýrů, v soutěži se však objevují i nové sýry, jedná se např. o Adygejský sýr, Romadůžek nebo nedávnou novinku Verenu.

„Kvalita sýrů se v poslední době výrazně nemění, alespoň v soutěži něco takového nezaznamenáváme,“ konstatuje docent Ing. Ladislav Čurda, CSc. z VŠCHT Praha. „Nicméně pokud se ohlédneme za uplynulými dvanácti ročníky, je evidentní že přes značný pokles počtu sýráren došlo k podstatnému rozšíření sortimentu u nás vyráběných sýrů,“ dodává docent Čurda.

Odborná konference je zaměřená obecně na chemii, mikrobiologii a technologii sýrů a ostatních mléčných výrobků. I v letošním roce je rozdělena do několika tematických okruhů, jeden z nich je například věnován syrovátce z různých hledisek – ať už jako suroviny pro výrobu nápojů, které si získaly mnohé spotřebitele, nebo různým aspektům výroby syrovátkových dezertů.

Mgr. Ivana Picková
Vedoucí oddělení vnitřní a vnější komunikace
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Technická 5, 166 28 Praha 6
Tel.: (+ 420) 220 444 159
Mobil: (+420) 733 690 543

Aktualizováno: 19.9.2014 14:55, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit responzivní verzi