Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Sinice ohrožují zdroje pitné vody
iduzel: 6268
idvazba: 7053
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 23:28:09
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 6268
idvazba: 7053
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5757/6268'
iduzel: 6268
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5757/6268
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Sinice ohrožují zdroje pitné vody

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze upozorňuje, že výskyt sinic na vodních nádržích v posledních dnech stoupá. Pomáhá tomu příznivé počasí pro jejich rozvoj, sinice totiž potřebují kromě vody, kysličníku uhličitého, nebo běžných uhličitanů, především vyšší teplotu a dostatečnou délku slunečního svitu. Rozvoji sinic pomáhá ale hlavně dusík a fosfor, jejich množství v povrchových vodách nebezpečně roste.

S ohledem na to, že se pro pitnou vodu v naší republice upravuje převážně voda z povrchových zdrojů (60 %), může nastat situace, kdy bude problematické vodu se sinicemi, které stále víc pronikají i do nádrží-zdrojů pro pitnou vodu (Želivka je do poloviny zasažena sinicemi) upravovat. „I když se v současnosti hovoří o opatření, že zemědělci nebudou hnojit ve vzdálenosti 3 metry od vodního toku, takový přístup problém neřeší,“ říká profesor Ing. Jiří Wanner, DrSc. z Ústavu technologie vody a prostředí Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha. „Důvodem znečištění jsou především splachy ze zemědělské půdy, ale i z lesů a luk.  Ani čistírny odpadních vod, které se na základě požadavků předpisů Evropské unie postavily ve větších městech, problém neřeší. Je v nich – i na základě výzkumu na VŠCHT Praha - využito technologií, které odstraňují jak dusík, tak fosfor, ale to opravdu nestačí,“ říká profesor Wanner.

„Klíčové znečištění – to dokazují výzkumy VŠCHT Praha – pochází ze zemědělství, tam by mělo dojít k hlavní změně. Negativní role způsobu pěstování se v povodích, která sledujeme, ukazuje čím dál víc,“ konstatuje profesor Wanner.  „Ale vše je řešitelné, známe rostliny, které – vysázeny kolem vodních toků -  váží dusík a fosfor a jsou v různých ročních obdobích schopné snižovat množství těchto prvků v půdě. Ale zatím bohužel pro komplexní krok chybí vůle, neřeší se příčina, ale pouze následek. Na vodních nádržích se používá k likvidaci přemnožených sinic tzv. čiření. Důsledkem působení koagulantů, které se do vody nasypou, je to, že sinice zmizí z vodní hladiny, spadnou dolů, kde odumřou a pak se rozkládají. Dochází k sekundárnímu znečištění vody,“ upozorňuje profesor.

Sinice mohou být nebezpečné nejen pro člověka, u něhož hlavně vyvolávají alergické reakce, ale produkují i mutagenní jedy a hovoří se o tom, že mají i karcinogenní účinky. Ve vodě mohou přemnožené sinice likvidovat i veškerý život, dokonce jsou schopné způsobit i úhyn velkých sladko- i slanovodních savců.

Odborníci z VŠCHT doporučují především v takové vodě se nekoupat, i když upozorňují, že podstatné je, jak dlouho člověk ve vodě se sinicemi zůstal, a zda se pak rychle osprchoval čistou vodou.  Vyhýbat se takové vodě by měly malé děti, ale i alergici, zdravý člověk by závažné zdravotní problémy neměl mít, nicméně i on může dostat ekzém či zánět spojivek. Na veřejných koupalištích, která sleduje hygienická služba, by sinice být neměly. Doporučuje se sledovat kvalitu vody v místě, kam míříme na dovolenou nebo na víkend. Je to možné na stránkách www.voda.gov.cz . Než se vykoupeme na neznámém místě, stačí si vodu nabrat do lahve a pokud v ní vidíme zelené chomáče, raděj koupání oželet.



Mgr. Ivana Picková
Ing. Eva Marková
Oddělení vnitřní a vnější komunikace VŠCHT Praha
Technická 5, 166 28 Praha
tel.: (+ 420) 220 444 159
e-mail: Ivana.Pickova@vscht.cz

Aktualizováno: 19.5.2015 16:16, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi