Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → VŠCHT Praha v médiích → Spotřebitelská poradna ČRo Dvojka → Archiv 2014
iduzel: 13093
idvazba: 15576
šablona: stranka_ikona
čas: 29.3.2024 00:43:08
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 13093
idvazba: 15576
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/v-mediich/5155/13093'
iduzel: 13093
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1474/5155/5159/13093
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Archiv 2014

16. 12. 2014
Vánoční atmosféra v rozhlase
Ing. Irena Kolouchová, PhD. z Ústavu biotechnologie navštívila 16. 12. 2014 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde hovořila na téma "Vánoční nápoje". Hovořila o zdravotním a bezpečnostním hledisku alkoholických nápojů, výrobě medoviny. Také odpovídala na telefonické dotazy posluchačů týkající se bezpečnosti použití 20 letých alkoholických nápojů, jako je punč nebo becherovka, výrobě domácích vaječných likérů, nealkoholického svařeného vína a celkově o domácí výrobě těchto vánočních nápojů.

18. 11. 2014
Luštěniny v rozhlase
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila 18. 11. 2014 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde hovořila na téma "Luštěniny". Hovořila o nestravitelných sacharidech, které způsobují nadýmání a o způsobu jejich odstraňování i o tom, proč bychom měli luštěniny jíst. Také odpovídala na telefonické dotazy posluchačů týkající se namáčení předvařené čočky, úbytku purinů, mýtech o překyselování organismu, přidávání luštěnin do salátů nebo polévek nebo o přídavku saturejky k luštětinám.

21. 10. 2014

O bramborách v rozhlase

Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil 21. 10. 2014 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde hovořil na téma "Brambory". Odpovídal na telefonické dotazy posluchačů týkající se historie a původu brambor, jejich konzumace, degradace vitaminu C při vaření a mnoha dalších atributů.

16. 9. 2014

Polymery v domácnostech

Ing. Jan Merna, Ph.D. z Ústavu pomylerů navštívil 16. 9. 2014 pravidelnou spotřebitelskou poradnu ČRo Dvojka, ve které hovořil o polymerech.  Odpovídala na četné dotazy týkajících se zejména recyklace a degradace plastů. 

19. 8. 2014

O jogurtech v rozhlase

Ing. Iva Jebavá, Ph.D. diskutovala 19. 8. 2014 v pravidelné spotřebitelské poradně ČRo Dvojka s posluchači o jogurtech a probiotikách. Odpovídala na četné dotazy posluchačů týkajících se rozdílu mezi probiotiky a prebiotiky, výroby domácího jogurtu, trvanlivosti jogurtů, jogurtů pro celiaky a mnoho dalšího. Záznam celého rozhovoru naleznete zde.

22. 7. 2014
Kvalita vody v ČR

Prof. Václav Janda z Ústavu energetiky a Ústavu technologie vody a prostředí navštívil 22. 7. 2014 pořad Českého rozhlasu Dvojka Kontakt Dvojky, kde odpovídal na dotazy týkající se kvality vody v ČR a jejího výhledu do budoucnosti, biologické a fyzikální úpravy vody a mnoha dalších atributů. 

15. 7. 2014
V létě to nejlepší, co si můžeme dát

Prof. Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila 15. 7. 2014 spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde odpovídala na telefonické a elektronické dotazy posluchačů na téma „Ovoce a zelenina". Věnovala se otázkám týkající se výživové hodnoty ovoce a zeleniny a její kontroly SZPI, výhodám a nevýhodám konzumace syrové vs. tepelně upravené zeleniny a mnoha dalším atributům. 

17. 6 2014
Raději méně a kvalitní!

Prof. Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie navštívila 17. 6. 2014 spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde odpovídala na telefonické a elektronické dotazy posluchačů na téma „Zmrzliny". Věnovala se otázkám týkající se její kvality a výživové hodnoty, obsahu přírodních složek, točené vs. kopečkové, smetanové vs. mléčné, mražených smetanových krémů a sorbetů. 

6. 5. 2014
Obaly kolem nás

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí doc. Vladimír Kočí navštívil 6. 5. 2014 spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde odpovídal na telefonické a elektronické dotazy posluchačů na téma „Obaly". Věnoval se otázkám týkající se vakuovaných výrobků, podílu obalů na celém výrobku, druhů obalů a jejich dopadu na životní prostředí, možnostech zákazu plastových tašek, třídění skla a mnoha dalším atributům. 

15. 4. 2014
Mýty o mléce

Prof. Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila 15. 4. 2014 spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde odpovídala na telefonické a elektronické dotazy posluchačů na téma „Mýty o mléce". Věnovala se otázkám týkající se trvanlivosti a kvality mléka, přídavku modifikovaných škrobů do mléčných výrobků, zpracovatelnosti trvanlivého mléka po datu spotřeby, náhrady mléčných výrobků sójovými nápoji a mnoha dalším atributům. Záznam rozhovoru naleznete zde.

18. 3. 2014
Ty špekáčky!

Prof. Petr Pipek z Ústavu konzervace potravin v úterý diskutoval v pravidelné Poradně ČRo 2 Praha s posluchači o mase a masných výrobcích. Odpovídal na četné dotazy posluchačů týkajících se obávaných „éček“, obsahu karcinogenních látek ve špekáčcích a o způsobu jejich opékání, skladování a zajištění údržnosti uzeného masa, uzení sýrů a bezmasých potravin a mnoho dalšího. 

18. 2. 2014
"Éčka", mýty o potravinách

Prof. Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy v úterý diskutovala v pravidelné Poradně ČRo 2 Praha s posluchači o „éčkách" a jejich mýtech v potravinách. Odpovídala také na četné dotazy posluchačů týkajících se obávaných „éček“, typu prášků do pečiva, vlastností kyseliny citrónové a mnoho dalšího. 

21. 1. 2014
V rozhlase o pečivu

O jemném pečivu, ale nejen o něm, hovořil v Českém rozhlase Dvojka doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. Odpovídal také na četné dotazy posluchačů týkajících se jak obsahu tuku a cukru v pečivu, tak mnohdy zbytečně obávaných „éček“. 

Aktualizováno: 21.1.2015 13:53, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi