Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → VŠCHT Praha v médiích → Spotřebitelská poradna ČRo Dvojka → Archiv 2015
iduzel: 24986
idvazba: 31545
šablona: stranka_ikona
čas: 28.3.2024 11:24:49
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 24986
idvazba: 31545
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/v-mediich/5155/24986'
iduzel: 24986
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1474/5155/5159/24986
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Archiv 2015

16. 12. 2015
Zaměřeno na tuky
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 16. 12. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma tuky. Jaká je denní dávka tuků? Jak se tuky dělí a jaký je mezi nimi rozdíl? Jaká je jejich stabilita či složení? Odpovědi na tyto a další naleznete ve středeční Spotřebitelské poradně.

18. 11. 2015
Co všechno by mělo být na etiketě?
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 18. 11. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila o informacích na obalech potravin. Jakým způsobem a v jakém pořadí by se mělo uvádět surovinové složení výrobku? Uvádí se u všech surovin procentuální zastoupení? Je povinné uvádět tabulku výživových hodnot a co všechno  je tedy povinné na obalech uvádět? Na tyhle a mnohé další otázky naleznete odpovědi ve středeční Spotřebitelské poradně.

21. 10. 2015
Nakládání zelí
Dr. Ing. Miroslav Čeřovský z Ústavu konzervace potravin navštívil středeční Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil o nakládání zelí.  Jak bychom měli postupovat, abychom získali chutné a trvanlivé zelí? Můžeme přidávat čerstve zelí již k zelí kvasícímu? Nakládá se červené zelí s přídavkem jablek stejně jako zelí bílé? Jaké nádoby je nejvhodnější použít? Na tyhle a mnohé další otázky naleznete odpovědi ve středeční Spotřebitelské poradně.

16. 9. 2015
Kvalita potravin u nás a v Německu
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha navštívil ve středu 16. 9. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil o kvalitě potravin u nás a v Německu. Celé vypravění podložil testem provedeným na Ústavu konzervace potravin, kde podrobili senzorické a chemické analýze 24 různých výrobků nejznámějších značek, prodávaných v obou zemích.

15. 7. 2015
Zavařování ovoce
Dr. Ing. Miroslav Čeřovský z Ústavu konzervace potravin navštívil středeční Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil o zpracování a zavařování potravin. Jak správně konzervovat ovoce, aby si zachovalo své senzorické vlastnosti? Jaké obaly se preferují pro domácí zavařování?Jaká přírodní barviva je možno použít k dobarvení marmelád a džemů? Je možné zavařovat v mikrovlnné troubě? Jaké jsou největší záludnosti zavařování? Na tyhle a mnohé další otázky naleznete odpovědi ve středeční Spotřebitelské poradně.

17. 6. 2015
Falšování potravin
Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil středeční Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil o falšování potravin. Jaké komodity se dnes falšují a co vše můžeme za falšování považovat? Odpovídal také na telefonické a elektronické dotazy týkající se legislativního ošetření masných výrobků, označování masných výrobků nebo průkazu autenticity vín.  To vše a mnohé více ve středeční Spotřebitelské poradně.

20. 5. 2015
Kvalita pitné vody v České republice
Prof. Václav Janda z Ústavu technologie vody a prostředí a Ústavu energetiky navštívil ve středu 25. 5. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Kvalita vody." Děláme dobře, když pijeme vodu kohoutkovou? Poskytuje nám kohoutková voda vyšší kvalitu než voda balená? Jak ovlivňuje způsob skladování kvalitu balené vody? Proč není vhodné pít destilovanou vodu? Zbavíme se dusičnanů, když vodu převaříme? A jaký má vliv převaření vody na mikroorganismy? To vše a mnohé více ve středeční Spotřebitelské poradně. Online chat.

15. 4. 2015
Kvalita ovduší v České republice
Doc. František Skácel z Ústavu plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší navštívil ve středu 15. 4. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Kvalita ovzduší". Hovořil o historii ochrany ovzduší a monitorignu kvality, o faktorech, které kvalitu ovzduší ovlivňují a o informačních zdrojích přístupné pro občany České republiky. Odpovídal také na telefonické dotazy týkající se například kvality ovzduší ovlivněné automobilovou dopravou nebo stoletými stromy a mnoha dalšího. Online chat.

18. 3. 2015
Co všechno by mělo být na etiketě?
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 18. 3. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila o informacích na obalech potravin. Odpovídala na telefonické dotazy týkající se velikosti písma na etiketě, údajů, které se na etiketě uvádí, které z nich jsou povinné a které nepovinné,  údajů, které by měli spotřebitelé sledovat, tabulky výživových hodnot a mnoha dalšího. Online chat.

18. 2. 2015
O chlebu v rozhlase
Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. z Ústavu sacharidů a cereálií navštívil ve středu 18. 2. 2015 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil o chlebu a jiných cereálních výrobcích. Odpovídal na telefonické dotazy týkající se přídavku modifikovaných škrobů do pekařských výrobků, rizik, které tyto škroby představují, přibarvování toastového chleba, obsahu žita v žitno-pšenicném chlebu a přídavku starého chleba při výrobě nového výrobku. Online chat

21. 1. 2015
Biomasa v domácích topeništích
Ing. Micheal Pohořelý, PhD. z Ústavu energetiky navštívil středeční Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma „Spalování biomasy v domácích topeništích.“ Hovořil o biomase, o tom, co je pro náš kotel nejvhodnější, čím topit v krbu a čím v kotli. Odpovídal také na telefonické dotazy týkající se topných kotlů na dřevo, uhlí, používání kotlů automatizovaných, výroby pelet a způsobu jejich spojování, topení v krbu a v kachlových kamnech.

Aktualizováno: 25.1.2016 16:17, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi