Prosím čekejte...
stdClass Object
(
    [nazev] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => Oficiální stránky Vysoké školy chemicko-technologické - moderní vědecké instituce se špičkovým uplatněním absolventů.
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 0003~~Cwt29gjRTcsv0vV3BwA.jpg
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => zSH2Mh_yqm4NLfi9h6dswY5h3oQAwDQa_Ng7v7QLuQo
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => GTM-MLPTFM
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 13.09.2014
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'www.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/4111/942
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 942
    [platne_od] => 12.03.2024 18:03:00
    [zmeneno_cas] => 12.03.2024 18:03:33.259655
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 1969
    [cms_time] => 1713402242
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_adresa] => KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_a_popis] => Rektor, Oddělení komunikace, Centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Děkanáty fakult: FCHT, FTOP, FPBT, FCHI, Pedagogické oddělení, Výpočetní centrum, Zahraniční oddělení, Kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, Praktický lékař [paticka_odkaz_mail] => mailto:info@vscht.cz [stahnout] => Stáhnout [top_login] => Přihlášení [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/vscht [social_fb_title] => Facebook VŠCHT Praha [social_tw_odkaz] => https://twitter.com/vscht [social_tw_title] => Twitter VŠCHT Praha [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha [social_yt_title] => Youtube VŠCHT Praha [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha [logo] => logo VŠCHT [more_info] => více informací [top_search_placeholder] => hledat... [odpocet_dny] => dní [odpocet_hodiny] => hodin [odpocet_minuty] => minut [odpocet_vteriny] => vteřin [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [paticka_budova_2_popis] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky pro daný rok. [adresa_url] => [paticka_mapa_alt] => Kontakt [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_0] => ne [den_kratky_2] => út [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => https://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [hledani_nadpis] => Vyhledávání [search_placeholder] => hledat [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => logo VŠCHT [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit responzivní verzi [paticka_mapa_odkaz] => https://www.vscht.cz/kontakt [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [copyright] => [preloader] => Prosím čekejte... [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [hledani_platnost] => platnost: [hledani_platnost_do_neomezene] => neomezeně [hledani_platnost_od_veku] => od věků [novinka_publikovano] => Publikováno: [novinka_datum_konani] => Datum konáni: [social_in_odkaz] => https://www.instagram.com/vschtpraha [social_in_title] => Instagram VŠCHT Praha [social_li_odkaz] => https://www.linkedin.com/school/vysok%C3%A1-%C5%A1kola-chemicko-technologick%C3%A1-v-praze/ [social_li_title] => LinkedIn VŠCHT Praha ) [poduzel] => stdClass Object ( [993] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [995] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 995 [canonical_url] => //www.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [996] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 996 [canonical_url] => //www.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [997] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 997 [canonical_url] => //www.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 993 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [994] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1001] => stdClass Object ( [nazev] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, univerzita, která nabízí široké spektrum studijních oborů, týkajících se nejen chemie. [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [obrazek] => 0002~~S60oSS3KTC0yNAEA.jpg [pozadi] => [iduzel] => 1001 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1011] => stdClass Object ( [nazev] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [seo_title] => Škola [seo_desc] => VŠCHT Praha je prestižní vysoká škola s rodinnou atmosférou. [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [obsah] =>

Vítejte ve světě moderní chemie

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí a ekonomiku a management.

 

VŠCHT Praha - Výzva, která se vyplatí

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1011 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /skola [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1013] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulty, ústavy [seo_title] => Fakulty, ústavy [seo_desc] => Počty ústavů, studentů, absolventů a akademických pracovníků na jednotlivých fakultách. [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1013 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulty [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [71788] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 71788 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [1014] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum na VŠCHT Praha, kontakty, projekty, ocenění vědeckých a výzkumných výstupů. [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => oko [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

VŠCHT Praha je technickou vysokou školou univerzitního typu s hlavním zaměřením na oblast technické chemie, chemické a biochemické technologie, materiálového a chemického inženýrství, potravinářství a životního prostředí. Její moderní vybavení a rozsáhlý vědecko-výzkumný potenciál ji předurčují k výchově špičkových odborníků pro průmyslovou praxi, výzkum a vývoj i státní správu.

VŠCHT Praha je členěna na čtyři fakulty. Vyniká propojením vzdělávací činnosti s velice kvalitním výzkumem, jak základním, tak i aplikovaným. Vědecké týmy všech fakult VŠCHT Praha se intenzivně zapojují do programů národní i mezinárodní spolupráce ve vědě, výzkumu a inovacích. Jak metodickou, tak administrativní podporu vědcům při podávání projektových žádostí i během řešení projektů poskytuje Projektové centrum.

Komercializaci aplikovaného výzkumu považuje VŠCHT Praha za významnou součást svých aktivit. Proto zde funguje Oddělení pro výzkum a transfer technologií, které svou činností přispívá ke zvýšení komercializace výsledků a vyhledávání nových příležitostí spolupráce s aplikační sférou. V roce 2015 VŠCHT Praha otevřela vědecko-technický park - Technopark Kralupy, který je zaměřený na stavební chemii, materiálové inženýrství a související obory. Jeho fungování hraje v transferu znalostí na VŠCHT Praha důležitou roli.

Dále Oddělení pro výzkum a transfer technologií zprostředkovává jak vědcům, tak studentům interní granty, nabízí možnosti získání cen i účasti na soutěžích nebo zve na studentské konference.

VŠCHT Praha chce být atraktivní institucí pro mladé vědce, proto Projektové centrum aktivně podporuje uchazeče, kteří zde chtějí realizovat svůj vědecko-výzkumný projekt např. v rámci Akce Marie Skłodowska-Curie. Dále mají mladí vědci příležitost se ucházet o prestižní startovací grant - Fond Dagmar Procházkové, pomocí kterého mohou vybudovat svoji vlastní výzkumnou skupinu na VŠCHT Praha. Postdoktorandům se dostává široké podpory v rozšiřování jejich výzkumných zkušeností prostřednictvím mezinárodní mobility.

VŠCHT Praha se aktivně zapojuje do mezinárodní integrace rozšiřováním a prohlubováním spolupráce v oblasti vědecko-výzkumné i pedagogické s evropskými i mimoevropskými partnery. Základními pilíři těchto aktivit jsou vědecko-výzkumné projekty, meziuniverzitní smlouvy o spolupráci a Erasmus+ smlouvy, stejně tak jako vytváření a akreditace společných studijních programů se zahraničními univerzitami.

V rámci příprav na HR Award se VŠCHT Praha zavázala vytvářet přátelské pracovní podmínky, podporovat profesní rozvoj a uplatňovat transparentní postupy přijímání pracovníků: Zázemí pro zaměstnance spoluvytváří Personální odbor spolu s Welcome center, které podporuje zaměstnance přijíždějící ze zahraničí - počínaje podporou s vízovým procesem až po poskytnutí informací k všednímu dni v Praze. ​A aby byla atraktivní a přívětivou institucí pro všechny zaměstnance i studenty, klade VŠCHT Praha důraz na genderovou rovnost. Proto zde jako součást Plánu genderové rovnosti (Gender equality plan) vznikl akční plán, který je pro dosažení zmiňované genderové rovnosti důležitým vodítkem.

[urlnadstranka] => [iduzel] => 1014 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1015] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => Spolupráce [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

VŠCHT Praha tradičně patří k předním českým výzkumným pracovištím s intenzivní spoluprací s průmyslovou praxí. Výzkumní pracovníci z VŠCHT Praha participují na řadě výzkumných projektů financovaných z veřejných zdrojů v rámci projektů tuzemských poskytovatelů (TA ČR, MPO – TIP, MZe – NAZV, MV – Bezpečnostní výzkum, …) i z neveřejných zdrojů v rámci přímé smluvní spolupráce s podnikatelskými subjekty.

V rámci aplikovaného výzkumu je prováděn koncepční výzkum a vývoj s aktivním zapojením studentů doktorských a magisterských studijních programů. V rámci smluvního výzkumu s podnikatelskými subjekty jsou pak zpravidla řešeny aktuální technologické a analytické problémy. Výhodou je, že VŠCHT Praha je při řešení požadavků technologické praxe velmi flexibilní a je schopna rychlé reakce na vzniklou situaci. To zvyšuje její konkurenceschopnost mezi ostatními subjekty na trhu.

Na specializační výuce v rámci jednotlivých ústavů VŠCHT Praha se podílí řada významných odborníků z aplikační sféry. Jde například o odborníky z farmaceutického průmyslu, petrochemického průmyslu a z oblasti odpadového hospodářství. Odborníci působí především v navazujícím magisterském studiu.

Vědecko-výzkumná oblast má také významný nadregionální charakter, kde téměř 70 % partnerů aplikovaného výzkumu má sídlo mimo Prahu. VŠCHT Praha zaujímá v řadě především technologických oborů výsadní postavení v rámci ČR (např. technologie vody, technologie paliv, anorganické technologie, biotechnologie, potravinářské technologie).

V souladu s dlouhodobým záměrem se VŠCHT Praha aktivně zapojuje do mezinárodní integrace a rozšiřuje a prohlubuje spolupráci v oblasti vědecko-výzkumné i pedagogické s evropskými i mimoevropskými partnery. Základními pilíři těchto aktivit jsou mezinárodní vědecko-výzkumné projekty, meziuniverzitní smlouvy o spolupráci a na ERASMUS, společné studijní programy se zahraničními univerzitami. VŠCHT Praha má téměř 70 aktivních meziuniverzitních smluv o spolupráci a 130 bilaterálních smluv ERASMUS. Aktivní účast akademických pracovníků a studentů v mezinárodních projektech a programech vede k navazování nových kontaktů a rozšiřování oblastí spolupráce jak z hlediska obsahového, tak i geografického. Zájem o uzavírání nových smluv ze strany zahraničních partnerů je trvalý, ze strany VŠCHT Praha je prioritou uzavírat takové smlouvy, u kterých je předpoklad oboustranné akademické spolupráce a reciprocity studentských a vědeckých mobilit.

Neustále pokračuje úsilí zaměřené na rozšiřování možností studia na zahraničních univerzitách pro studenty VŠCHT Praha. Kromě dlouhodobých studijních pobytů byly díky rozvojovým projektům i dalším zdrojům výrazně podpořeny i krátkodobé pobyty, které umožnily studentům účastnit se intenzivních odborných kurzů, workshopů, konferencí a seminářů. 

Velká pozornost je věnována zahraničním studentům a hostujícím odborným pracovníkům.Nabídka pro zahraniční zájemce o studium se promítá do akreditace bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných v angličtině a k realizaci mezinárodních magisterských programů ERASMUS MUNDUS, rovněž vyučovaných v angličtině.  

Úspěšnou formou propagace VŠCHT Praha vedoucí ke zvýšení zájmu o spolupráci je pořádání mezinárodních vědeckých konferencí a seminářů přímo v prostorách školy. 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1015 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [39285] => stdClass Object ( [nazev] => Zaměstnání - kariéra na VŠCHT [seo_title] => Zaměstnání - kariéra na VŠCHT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 39285 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kariera [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [5161] => stdClass Object ( [nazev] => Veřejnost - popularizace, média [seo_title] => Veřejnost [seo_desc] => [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [obsah] =>

Oddělení komunikace

 

Michal JanovskýMgr. Michal Janovský

b Michal.Janovsky@vscht.cz
e 220 444 159
e 733 690 543
místnost: A205a

 

Vedoucí oddělení

 

Jan KřížMgr. Jan Kříž

Jan2.Kriz@vscht.cz
e 220 443 799
místnost A318

 

Webová prezentace VŠCHT

 

Bára UhlíkováBára Uhlíková

b Bara.Uhlikova@vscht.cz

e 220 444 443

místnost A205

 

Seznamovací kurzy, popularizace, veletrhy, akce školy, otevřená univerzita

 

Barbora StrasserováBara Strasserova

b strasseb@vscht.cz

 

Sociální sítě

 

Annemarie HavlíčkováAnnemarie Havlíčková

b Annemarie.Havlickova@vscht.cz

 

Grafika

 

Lumír KošařLumír Košař

Lumir.Kosar@vscht.cz

 

Video obsah

 

Jana SommerováIng. Jana Sommerová

Jana1.Sommerova@vscht.cz

 

Hodiny moderní chemie

 

Dana Kardová (rozená Bílková)Ing. Dana Bílková

b Dana.Bilkova@vscht.cz 

Mateřská dovolená

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 5161 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [63825] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 63825 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [46061] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 46061 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [43760] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 43760 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [1629] => stdClass Object ( [nazev] => Absolventi [seo_title] => Absolventi [seo_desc] => Absolventi VŠCHT Praha; nabídka práce pro absolventy; kariérní centrum; databáze závěrečných prací; webové stránky klubu Alumni; Alumni VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => 0001~~c8xOTEnNzUzOrtQtzslM0i1OTsxJTQEA.jpg [ogobrazek] => 0001~~c8xOTEnNzUzOrtQtzslM0i1OTsxJTQEA.jpg [pozadi] => [obsah] =>

Tento rozcestník je určen absolventům VŠCHT Praha. Zde se můžete zaregistrovat do databáze absolventů, přečíst si rozhovory z úspěšnými absolventy, projít nabídky práce, prohlédnout si obhájené práce či získat kopie svých ztracených nebo zničených dokumentů o studiu. 

 

Poradenské a kariérní centrum


Studentům a absolventům nabízíme poradenskou činnost, psychologickou poradnu, workshopy pro zlepšení měkkých dovedností a vybrané nabídky práce.

Alumni VŠCHT Praha


Alumni, klub absolventů VŠCHT Praha sdružuje absolventy a přátele VŠCHT Praha. Usiluje o vytvoření vzájemné komunikační platformy mezi školou, absolventy a současnými studenty. Klub nabízí setkávání absolventů a přednášky zajímavých absolventů. 

[urlnadstranka] => [iduzel] => 1629 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /absolventi [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek_vertical [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [54151] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 54151 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [511] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakt [seo_title] => Kontakt [seo_desc] => Přehled kontaktů - korespondenční adresa, mapa kampusu a oficiální údaje o VŠCHT Praha [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 511 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakt [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [5678] => stdClass Object ( [nazev] => Mapa stránek [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 5678 [canonical_url] => //www.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 994 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => VŠCHT Praha v médiích
    [seo_title] => VŠCHT Praha v médiích
    [seo_desc] => VŠCHT Praha v médiích
    [autor] => Oddělení komunikace
    [autor_email] => info@vscht.cz
    [perex] => 
    [ikona] => kamera
    [obrazek] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [obsah] => 

Výsledky ve vědě, výzkumu a vzdělání, které byly dosaženy na VŠCHT Praha, jsou prezentovány v médiích.

originál 
Poradna pro spotřebitele, Český rozhlas 2 Praha - pořad s pravidelnou účastí odborníků z VŠCHT

 

Výběr z médií

2017

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná, EURO, 20. 8. 2017
Žijeme ve vodním blahobytu. Lidé si neuvědomují, že voda je vzácná, říká odborník, ČRo Plus, Zaostřeno, 31. 5. 2017
Potřebujete posílit imunitu? Pijte ocet, jezte kvasnice, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 18. 5. 2017 
Nakupujete v koutku s "prošlými" potravinami? Koledujete si o malér!
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 20. 4. 2017
Je třeba se bát geneticky modifikovaných potravin? "Z moderních Mičurinů strach nemám" říká odborník z VŠCHT
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 16. 3. 2017
Objev vědců z VŠCHT by mohl urychlit výrobu zdravotnických stentů, TECHNICKÝPORTÁL.cz
, 1. 3. 2017
Proč pít kefír? Pomáhá vašemu imunitnímu systému a způsobuje dlouhověkost, říká odbornice z VŠCHT, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 16. 2. 2017
Pravda a mýty o celozrnném pečivu: obsahuje těžké kovy, pesticidy a dobarvuje se
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 19. 1. 2017

2016

Pokud vybíráte prací prášek podle ceny, kupujete jen kuchyňkou sůl, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 15. 12. 2016
Jak se vyhnout pesticidům v jídle?
, ČRo Radiožurnál, 22. 10. 2016
Zmrazit, sušit nebo vakuovat? Kdy potraviny neztrácejí nutriční hodnoty?
, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna, 20. 10. 2016
Zakaleno: Ekologická kauza, která hýbe veřejností – kdo za to může?
, Česká televize, Nedej se, 16. 10. 2016
Potravinových doplňků se bojím víc než éček, můžou v nich být hormony i těžké kovy, říká expertka
, Aktuálně.cz, 3. 10. 2016
Brno: problémy s pitnou vodou
 (140:50 - 146:10), Česká televize, Studio 6 víkend, 17. 9. 2016
Jak poznáte biopotraviny? A jsou opravdu kvalitnější?
, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna, 15. 9. 2016
Jsou vejce zdravá?
, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna, 18. 8. 2016
Dostál, medvěd na kajaku, u kterého vyhrál chleba se sádlem, 16. 8. 2016, Týden.cz
Pivo už dneska není jako dřív. Jeho chuť se změnila
, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna, 21. 7. 2016
Test zmrzlin: nejhorší obsahuje jen tři procenta jahod, cukru je až moc
, 19. 7. 2016, idnes.cz
Proč vám vzduch po dešti tak krásně voní? Protože máte "superčich", 11. 7. 2016, Technet.cz
Teorie dává experimentu příběh, vysvětluje chemik světla, 5. 7. 2016, rozhlas.cz, Studio Leonardo 
Promyšlený systém, nebo pouze další honba za body?, 3.7. 2016, tzb-info.cz    
Proč je na Zemi tak málo helia?, 28. 6. 2016, Český rozhlas Dvojka, Meteor
Ani s papírovou taškou moc přírodu nešetříte, přitom kompostovatelný plast už existuje, 28. 6. 2016, Český rozhlas Plus
Česko je obří skládka, nová asociace to chce změnit, 27. 6. 2016, ekobydleni.eu 
Jak na škodlivé emise CO2? Vysokoteplotní karbonátovou smyčkou!, ČR Plus, Studio Leonardo, 24. 6. 2016
Jednoduchý trik, jak v obchodě poznat „zdravější“ nanuk a zmrzlinu, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna, 16. 6. 2016
Lepek, Český rozhlas Dvojka, 9. 6. 2016 
Tým z pražské vysoké školy pomáhá připravovat pro NATO přístroj na detekci výbušnin, www.prazskypatriot.cz, 2. 6. 2016 
Několikadenní průjem často způsobuje Campylobacterie. Pozor na grilování, koupání a třeba i na mouchy, 19. 5. 2016, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna
Čištěné odpadní vody budou u nás vždy jen doplňkovým zdrojem, uklidňuje expert, 6. 5. 2016, ČR Plus, Studio Leonardo
Jsou v potravinách nebezpečná éčka? ČR Dvojka, 30. 4. 2016
Mikrovlný ohřev a jeho vliv na potraviny, ČR Dvojka, Spotřebitelksá poradna, 20. 4. 2016
Profesorka Jitka Moravcová v pořadu Sama doma, 14. 4. 2016
Ze všech mikroorganismů na planetě zná věda stále jen zlomek, říká mikrobioložka, 17. 3. 2016, ČR Plus, Studio Leonardo
Tajemství starých římských stavitelů?, 16. 3. 2016, ČR Plus, Studio Leonardo
Cukr je i v potravinách, kde ho nečekáte. Takový ananas ho má 17 %, 16. 3. 2016, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna
Co se děje v chemičce u Litvínova? Rozhovor s nejvyšším šéfem Unipetrolu, 15. 3. 2016, denik.cz
Jahody nemůžou být ve všem, 22. 2. 2016, ČR Radiožurnál
Sůl nad zlato?, 18. 2. 2016, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna (10:00)
Test slaných arašídů, 18. 2. 2016, Černé ovce
Ceny Wernera von Siemense dostalo jedenáct studentů a mladých vědců, 4. 2. 2016, Česká televize
Žďárští studenti se při chemii pobavili, 3. 2. 2016, denik.cz
Jak si izolovat DNA doma v kuchyni. Stačí na to jahody a ananas, 2. 2. 2016, technet.cz
České potraviny méně kvalitní, než německé!
, 31. 1. 2016, Otázky Václava Moravce
Revoluce mezi chemickými prvky, 30. 1. 2016, Meteor
Studenti VŠCHT dostali nové vybavení za 760 milionů, 28. 1. 2016, prazskypatriot.cz
Celostátní přehlídka sýrů, 21. 1. 2016, vitalita.cz
Vitamin C v potravinách
, 20. 1. 2016, Spotřebitelská poradna, ČR Dvojka
Test nakládaných okurek, 19. 1. 2016, iDNES.cz
Kakaové nápoje, 19. 1. 2016, Černé ovce

Zdroj: http://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/zdarsti-studenti-se-pri-chemii-pobavili-20160203.html

2015

prof. Jitka Moravcová novou členkou RVVI, 15. 12. 2015, kdu.cz
V NTK v Dejvicích vzniká největší chemická knihovna v ČR
, 11. 11. 2015, ceskenoviny.cz
Rektor Karel Melzoch: Čeští studenti jdou často tam, kde snáz projdou
, 12. 10. 2015, denik.cz
Velký test šunek: Které jsou jen samá sůl, zahušťovadla a voda?
, 7. 10. 2015, blesk.cz, video
Reklamní triky při prodeji kosmetiky
, 28. 9. 2015, ČT 1 Události
Díky českému objevu rostou lidské buňky i na materiálu, který nemají rády, 26. 9. 2015, Rozhlas.cz   
Kečupy
, 20. 9. 2015, A DOST!
Kvalita potravin u nás a v Německu
, 16. 9. 2015, Český rozhlas Dvojka, Spotřebitelská poradna
Přes 20 000 lidí navštívilo letošní Vědecký jarmark, 9. 9. 2015, feedit.cz
Zavařování ovoce, 15. 7. 2015, Český rozhlas Dvojka, Spotřebitelská poradna
Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání, 2.7 . 2015, penize.cz
Kampus v Dejvicích opět ožije, vznikne i pěší zóna s kavárnou, 24. 6. 2015, denik.cz

Zdroj: http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/kampus-v-dejvicich-opet-ozije-vznikne-i-pesi-zona-s-kavarnou-20150623.html
Falšování potravin, 17. 6. 2015, Český rozhlas Dvojka, Spotřebitelská poradna
Nový Technopark v Kralupech bude sloužit českým podníkům, 5. 6. 2015, Svět průmyslu
Nejvíce pesticidů mohou obsahovat jahody, pozor i na slupku citrusů
, 28. 5. 2015, Vitalita.cz
Kvalita pitné vody
, 20. 5. 2015, Český rozhlas Dvojka, Spotřebitelská poradna
Akademici: Důvody odmítnutí jsou zástupné, Zeman do volby nemá zasahovat, 7. 5. 2015, Lidovky.cz
Cesta k získání profesorského titulu
, 6. 5. 2015, ČT 1, od 35. minuty
V Litvínově studují chemici přímo v areálu tamní chemičky
 - 29. 4. 2015, ČT 24
V průmyslovém areálu v Záluží vyrostlo nové univerzitní centrum - 24. 4. 2015, e-mostecko.cz
Kvalita ovzduší
, 15. 4. 2015, Český rozhlas Dvojka, Spotřebitelská poradna
Hodina moderní chemie, 9. 4. 2015, Prima hodinka, od 21:25 minuty
Češi poprvé získali „Oskara“ za zelenou technologii  - 3. 4. 2015, moravskoslezskenovinky.cz
Češi rekordně moc solí, 17. 3. 2015, ČT Studio 6
O aktuální dění na VŠCHT Praha, 13. 3. 2015, Český rozhlas Plus, Studio Leonardo
Horké čokolády v testu propadly. Většina z nich je spíš řídké kakao, 10. 3. 2015, Test MF Dnes
Vše, co jste kdy chtěli vědět o mléce a mléčných výrobcích, 9. 3. 2015, Rozhlas Pardubice
MÝTY O JÍDLE: Nebezpečné kuřecí maso a škodlivé pečivo! Jak to je?, 9. 3. 2015, TN.cz
Tavené sýry, 4. 3. 2015, Černé ovce
Bioplasty, 10. 2. 2015, Magazín Víkend TV Nova (od 16:54 minuty)
Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů,  5. 2. 2015, Vitalita.cz
Vyznáte se ve značení na obalech s potravinami?, 30. 1. 2015, Český rozhlas Regina 
Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka, 22. 1. 2015, OnaDnes.cz
Spalování biomasy v domácích topeništích, 21. 1. 2015, Spotřebitelská poradna, Český rozhlas Dvojka
Nechci prosedět celý život u počítače, říká vývojář aplikací pro iphone, 19. 1. 2015, Přerovský deník
Antibiotika v mléce, sója místo masa, dietní kuřecí, 16. 1. 2015, Český rozhlas Radiožurnál
Rok kajakáře Dostála: z Moskvy přes Betlémskou kapli ke královské koruně, 16. 1. 2015, iDNES.cz/Sport
Co vše je v našem tělem nahraditelné?, 15. 1. 2015, Studio leonardo, Český rozhlas Plus

2014

Zájem veřejnosti o kvalitní nadstandardně aditivovaná paliva roste - 31. 12. 2014, petrol.cz
Kriminálka bude mít zřejmě další zbraň proti pachatelům
, 22. 11. 2014. PRIMA, Krimi zprávy
Revoluce v kriminalistice: Vědci vymýšlejí stroj na detekci pachů, 16. 11. 2014, TN.CZ 
Čokoládové vejce ukrývalo kromě překvapení i peroxid vodíku
, ČT24, 3. 11. 2014
Test nakládaných okurek, ČT Černé ovce, 22. 10. 2014
Alkohol v bludišti nezabloudí, dokazují čestí vědci
, Lidovky.cz, 15. 10. 2014
Analýza pachových stop, Události ČT, 13. 10. 2014
Opravdu o to běží? Pít či nepít?, ČT 24, 12. 10. 2014
Program Amgen Teach investuje téměř 3 miliony korun do vzdělání v České republice, parlamentnilisty.cz, 6. 10. 2014
Tradiční chemie děti nebaví. Zájem mají o „sexy“ forenzní analýzu,  iDNES.cz/Zprávy, 30. 9. 2014
O kvalitě a výživě potravin, ČT Hydepark Civilizace, 27. 9. 2014
Noc vědců 2014, ČT Události v kultuře, 26. 9. 2014
Čeští vědci vyvíjejí umělý čenich, odhalí pachové stopy zločinců, iDNES.cz/Zprávy, 6. 9. 2014
Pesticidy na ovoci zůstávají i po omytí, říká odbornice, Lidovky.cz, 22. 8. 2014
Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci, ČT 24, 21. 8. 2014
Dopékané pečivo vydrží déle, Týden.cz, 30. 7. 2014
Že je turek méně zdravý než presso? Není to pravda, i60.cz, 6. 6. 2014
Největší mýty o zdravém životním stylu, novinky.cz, 9. 5. 2014
Kralupský VTP Technopark se po dokončení zaměří na výzkum stavebních materiálů, novinky.cz, 17. 4. 2014
Místo ovoce je v knedlících přeslazený džem, ukázal test MF DNES, MF Dnes,  17. 4. 2014
V Trutnově zažili výbuch střelného prachu, denik.cz, 13. 4. 2014
Špičky ve výzkumu vodíku se sjely do České republiky, hybrid.cz, 4. 4. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař, vitalia.cz, 234. 3. 2014
Chemie nemusí být jen nudné vzorečky, ale i velká zábava, denik.cz, 21. 1. 2014

2013

Vodíkový sklad energie ožívá i díky českým vědcům, článek vytvořený s ohlasem na workshop, který se konal 11.4.2013 na téma Přeměny energie
Kvalitu potravin určuje dlouhá řada atributů, Český rozhlas 2 Praha, 29. 5. 2013
Od nejlevnějších prostředků nemůžeme čekat, že by praly. , Český rozhlas 2 Praha, 5. 3. 2013
Jak vybírat maso?,Český rozhlas 2 Praha, 5. 2. 2013
Potravinářské obaly, co od nich očekáváme? , Český rozhlas 2 Praha, 8. 1. 2013

Kompletní archiv:

Z elektronických médií
Točí se o nás 

[submenuno] => [urlnadstranka] => [newurl_domain] => 'www.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/popularizace/media/v-mediich' [newurl_iduzel] => 1474 [newurl_path] => 1/4111/942/994/5161/1314/1474 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 1474 [platne_od] => 23.08.2017 18:28:00 [zmeneno_cas] => 23.08.2017 18:28:33.078262 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 1785 [cms_time] => 1713402340 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [1475] => stdClass Object ( [nazev] => Točí se o nás [seo_title] => Točí se o nás [seo_desc] => Točí se o nás [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [perex] =>

Výsledky ve vědě, výzkumu a vzdělání, které byly dosaženy na VŠCHT Praha, jsou prezentovány v médiích.

[ikona] => kamera [obrazek] => [obsah] =>

2015

9. 4. 215
Hodina moderní chemie, Prima hodinka, od 21:25 minuty

17. 3. 2015
Češi rekordně solí, Studio 6

4. 3. 2015
Tavené sýry, Černé ovce

10. 2. 2015
Bioplasty, Magazín Víkend TV Nova (od 16:54 minuty)

2014

22. 11. 2014
Kriminálka bude mít zřejmě další zbraň proti pachatelům

16. 11. 2014
Revoluce v kriminalistice: Vědci vymýšlejí stroj na detekci pachů

3. 11. 2014
Čokoládové vejce ukrývalo kromě překvapení i peroxid vodíku

22. 10. 2014
Okurky, Černé ovce

13. 10. 2014

Přístroj místo policejních psů?, ČT Události

12. 10. 2014
Opravdu o to běží? Pít či nepít?

27. 9. 2014
O kvalitě a výživě potravin, ČT Hydepark Civilizace

26. 9. 2014
Noc vědců 2014, ČT Události v kultuře

20. 8. 2014
Mytí ovoce nestačí, voda pesticidy neodstraní, ČT Události

27. 5. 2014
Ochucené vody, Černé ovce

12. 5. 2014
Šunka, Černé ovce

29. 4. 2014
Ovocné knedlíky, Černé ovce

28. 4. 2014
Sekty, Černé ovce

23. 4. 2014
Víno, Černé oce

16. 4. 2014
Pečivo, Černé ovce

15. 4. 2014
Hladká mouka, Černé ovce

9. 4. 2014
Oleje, Černé ovce

2. 4. 2014
Zmrzlina, Černé ovce

25. 3. 2014
Maso, Černé ovce

24. 3. 2014
Těstoviny, Černé ovce

19. 3. 2014
Čaj, Černé ovce

12. 3. 2014
Müsli, Černé ovce

5. 3. 2014
Káva, Černé ovce

26. 2. 2014
Zakysané výrobky, Černé ovce

17. 2. 2014
Česnekem proti infekci, ČT, Studio 6

18. 2. 2014
Strouhané sýry, Černé ovce

2013

16. 12. 2013
Majonézy, Černé ovce

4. 11. 2013
Jogurty, Černé ovce

4. 11. 2013
Konec igelitek?, ČT, Studio 6

5. 11. 2013
Kvalita a bezpečnost potravin, ČT, Studio 6

3. 9. 2013
Radlery, Černé ovce

21. 5. 2013
Povidla, Černé ovce

23. 4. 2013
Eidamy. Černé ovce

16. 4. 2013
Uzené maso, Černé ovce

7. 4. 2013
Vodíkové technologie, ČT, Studio 6

5. 3. 2013
Pomazánkové máslo, Černé ovce

19. 2. 2013
Zelí, Černé ovce

12. 2. 2013
Müsli tyčinky, Černé ovce

29. 1. 2013
Slunečnicový olej, Černé ovce

22. 1. 2013
Salám vysočina, Černé ovce

2. 1. 2013
Tuzemák, Černé ovce

2012

4. 12. 2012
Kolecke, Černé ovce

9. 10. 2012
Těstoviny, Černé ovce

5. 6. 2012
Špekáčky, Černé ovce

24. 4. 2012
Jogurty, Černé ovce

28. 2. 2012
Doplňky stravy, Černé ovce ČT1

19. 2. 2012
Nevíme, co jíme, Otázky Václava Moravce ČT24

17. 2. 2012
Výzkum DNA, Hyde Park ČT24

13. 2. 2012
Praha 4 sype na chodníky speciální granule, Události v regionech - Praha ČT1

10. 2. 2012
Jak nakupovat, Černé ovce ČT1

1. 2. 2012
Kvalita jídla: Východ vs. Západ, Ekonomika ČT24 (7:10min)

25. 1. 2012
Z čeho jsou rybí prsty, Události ČT1

24. 1. 2012
Obaly potravin, Černé ovce - Poradna, ČT1

4. 1. 2012
Italy děsí skandál s pančováním olivového oleje, ČT1

1. 1. 2012
Jako jed, 168 hodin ČT1 (od 46:42min)

2011

V Národní technické knihovně dnes proběhla hodina chemie, TV Metropol 

13. 12. 2011
Piva, Černé ovce ČT1

6. 12. 2011
Pozor na žluklé máslo! Může vám poškodit zdraví, TV Nova

29. 11. 2011
Mošty, Černé ovce ČT1

12. 10. 2011
V pražské oboře Hvězda se dnes běžel další ročník závodu s názvem Běh chemiků, TV Metropol 

2010

5. 11. 2010
Cesta k léku, Teleapatyka ČT2

3. 4. 2010
Plasty, které se samy rozloží, Prizma ČT24 (od 0:46min)

28. 3. 2010
Recyklace pneumatik, Prizma ČT24 (od 0:50min)

20. 3. 2010
Vodík jako pohonná hmota, Prizma ČT24 (od 6:50 min)

13. 3. 2010
Vodík jako zdroj energie, Prizma ČT24 (od 0:40min)

15. 2. 2010
Budou existovat počítače podobné lidskému mozku?, Milénium ČT24

2009

26. 10. 2009
Co vlastně jíme?, ČT1

29. 9. 2009
Co vlastně jíme?, ČT1 (od 7:10)

30. 7. 2009
Bio nebio, ČT2 (od 20:50)

22. 6. 2009
Chemičtí roboti, Prima TV (od 13:08)

18. 6. 2009
Vysokoškolský pivovar, ČT24 (od 21:39:45)

18. 4. 2009
Příkaz k sebevraždě, Česká televize, Port

2008

6. 12. 2008
Spomenik Prelogu u Pragu, Hrvatska radiotelevizija >>>pdf >>>

13. 11. 2008
Ministr školství ocenil vědce z českých univerzit, Z1

13. 11. 2008
Ministr školství ocenil vědce za mimořádný přínos výzkumu a vývoji, ČT24

17. 8. 2008
Vědci a soukromý sektor u nás téměř nespolupracují, Z1

27. 6. 2008
Mikrorobot lékařem, ČT24, Události komentáře (od 38:40min.) 

27. 6. 2008
Český vědec Štěpánek vyvíjí chemické roboty, využijí se v medicíně, ČT24, Události

18. 6. 2008
Věštkyně, Černé ovce, Česká televize (17:40) 

22. 4. 2008
Den země na Gymnáziu Dr. Randy v Jablonci n. Nisou, RTM TV, Týden v regionu (od 6:55 min.)

2007 

21. 12. 2007
Test - Čokofigurky

28. 11. 2007
Peníze: vyhlídky mladých vědců na českých VŠ, Česká televize, Dobré ráno 7:45 hod. 

10. 10. 2007
Kam chodí císař pán pěšky, Česká televize, Futuroskop

23. 9. 2007
Potravinářská aditiva, Česká televize, Planeta věda

2006 

5. 11. 2006
Smog, Česká televize, Planeta věda 

5. 11. 2006
Mašinka na kyslík, Nova, Občanské judo

20. 10. 2006
prof. Jan Hlaváč, Česká televize, Barvy života

20. 8. 2006
Sinice, Česká televize, Planeta věda
 
16. 7. 2006
Nebezpečné akrylamidy, Česká televize, Planeta věda

14. 6.  2006
Cesta k dokonalejšímu betonu, Česká televize, České hlavy

31. 5. 2006 
Plynem vyleštěný křišťál, Česká televize, České hlavy

30. 5. 2006
Přísný pohled na pesticidy, Česká televize, České hlavy

12. 5. 2006
Chytání nebezpečných freonů, Česká televize, České hlavy 

10. 5. 2006 
Evropská komise: více peněz do vzdělání, Česká televize, Události

25. 4. 2006 
Čištění jedovaté zeminy, Česká televize, České hlavy

18. 4. 2006
Obal, který ničí plísně potravin, Česká televize, České hlavy

28. 3. 2006
Elektronický jazyk pozná chuť, Česká televize, České hlavy

2005

10. 11. 2005  
Jak uvařit anilin, Česká televize, České hlavy

25. 10. 2005
Aby řeky nepěnily, Česká televize, České hlavy

21. 4. 2005 
Nanoroboti dopravují léky, Česká televize, České hlavy

 

[poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 1475 [canonical_url] => //www.vscht.cz/popularizace/media/v-mediich/toci-se [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace/media/v-mediich/toci-se [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5155] => stdClass Object ( [nazev] => Spotřebitelská poradna ČRo Dvojka [seo_title] => Spotřebitelská poradna ČRo Dvojka [seo_desc] => [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [perex] =>

Profesoři a docenti z VŠCHT Praha jsou pravidelnými hosty Poradny pro spotřebitele, kterou vysílá stanice Český rozhlas Dvojka každý čtvrtek. Obvykle jednou měsíčně vysvětlují zástupci školy posluchačům různá témata spojená s výběrem, zacházením i záludnostmi potravin i nepotravinářskch výrobků, jejich výrobou i bezpečností.  Cílem pořadu je osvěta veřejnosti, která mnohdy tápe a bývá ovlivňována mnoha neobjektivními a zavádějícími informacemi, nebo nedokáže dostupné informace naopak vyhodnotit.

šířka 215px

 

[ikona] => mikrofon [obrazek] => [obsah] =>

2018

Užívání mycích prostředků se nesmí přehánět. Jak vybrat správné mýdlo?
17. srpna 2018 - „Všechno, co je ve vodě rozpustné, ve vodě umyjete. Ale pak jsou třeba olejové nečistoty a ty bohužel vodou už neumyjete. Tam potřebujete mycí kosmetiku. V ní jsou přítomny charakteristické molekuly, tzv. tenzidy,“ říká Iveta Hrádková z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Celý článek (včetně audio záznamu)

Průmyslová výroba vonných a chuťových látek – neodmyslitelná součást moderní lidské společnosti
17. května 2018 - "Bez chemie bychom se dnes neobešli! Platí to i pro chutě a vůně!", říká odborník z Ústavu organické technologie VŠCHT Praha prof. Ing. Červený Libor, DrSc.
Co jsou to vonné látky? Jaký je svět vůní? Je rozdíl mezi přírodní základnou a syntetckou látkou? Kudy se ubírá výzkum vonných látek u nás i ve světě? A jakou vůni si máme pořídit?
Celý článek a záznam rozhovoru

Kdy místo másla raději margarín? A proč nesmažit na olivovém oleji?
25. ledna 2018 - Bez tuků váš organismus nedokáže být. S odborníkem z Ústavu analýzy potravin a výživy jsme pro vás připravili průvodce po tucích jak rostlinného, tak živočišného původu, po tuhých i tekutých.
„V senzorických zkouškách nad margarínem vyhrává máslo. Když si ale na namazaný chleba dáte ještě něco dalšího, zvolil bych margarín. Máslo byste už necítili a i z nutričního pohledu je zdravější cokoli jiného než máslo,“ vysvětluje Marek Doležal z VŠCHT Praha.
Celý článek a záznam rozhovoru

Pozor na nebezpečný mýtus! Lepek není pouze v pšenici
18. ledna 2018 - Jak poznáte kvalitní obiloviny? Proč je tmavé pečivo často pouze obarveno ječným sladem? A taky jste si mysleli, že v žitu není lepek?
„Základním rozdílem mezi mlýnskými výrobky je vstupní surovina. Pozor ale na to, že všechny (pšenice, žito, ječmen, oves a čirok) jsou lepkové, obsahují tedy alergenní bílkovinnou část. Podstatný rozdíl je taky z výživového hlediska,“ říká Marcela Sluková z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT Praha. 
Celý článek a záznam rozhovoru

2017

Znáte ho z obalů potravin. Glutaman sodný je ale návykový. „Při schvalování se nepočítalo, že ho bude tolik,“ říká chemik
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. přijal pozvání do Spotřebitelské poradny Českého rozhlasu Dvojky a ve čtvrtek 17. 8. 2017 radil posluchačům, podle čeho poznat kvalitní potraviny, jak se orientovat v této problematice a co si vlastně pod pojmem kvalitní potravina představit. Odpovídal na celou řadu dotazů, z nichž zmíníme například: Jaké jsou základní atributy pro kvalitní potravinu?, Jak si vedou přírodní potraviny ve srovnání s potravinami s chemickou přísadou?, Co znamená pojem „super potravina“ a je legislativně zakotven?
Pan docent zmínil, jaká strava je všeobecně doporučována a zmínil, zda je skutečně nezbytné vypustit z jídelníčku masné výrobky. V souvislosti s masnými výrobky diskutoval o přídavku glutamátu sodného za účelem vylepšení senzorických vlastností. Zda je glutamát sodný skutečně návykový se dozvíte v záznamu rozhovoru s panem doktorem. K dispozici je i přepis rozhovoru.

Rostlinná mléka jsou plná éček, výtažku je v nich minimum. Dejte si radši ovesnou kaši, radí odbornice
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. navštívila 20. 7. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky a zaměřila se na rostlinné nápoje označované lidově jako rostlinná mléka. Mohou být rostlinné nápoje náhradou kravského mléka? Jsou vhodnou náhradou pro lidi s intolerancí na laktózu? Z jakých surovin jsou tyto nápoje vyráběny? Kolik rostlinné složky obsahují? Je makové „mléko“ vhodné jako zdroj vápníku? Paní profesorka Dostálová odpovídala na tyto a mnohé další dotazy. Sama sobě položila paní profesorka otázku, jak je možné, že tyto nápoje mají v oblibě zastánci alternativní výživy a odpůrci „Éček“.
Podrobnosti o roslinných nápojích se dozvíte ze záznamu celého rozhovoru, mnohé naleznete i v přepisu rozhovoru z červencové Spotřebitelské poradny.

Poškozují opalovací krémy lidskou DNA? Odpovídá odbornice VŠCHT
Hostem Spotřebitelské poradny Českého rozhlasu Dvojky byla 15. 6. 2017 Ing. Iveta Hrádková, Ph.D. Paní doktorka hovořila o opalovacích krémech a působení ultrafialového záření na lidský organismus, zejména potom na pokožku. Zabývala se rozdílným působením UVA a UVB, ochranou proti jejich vlivu a riziku vzniku melanomu kůže. Paní doktorka Hrádková odtajnila, co se skrývá pod zkratkou SPF a poradila posluchačům, jak dlouho mohou pobýt na sluníčku s použitím opalovacího krému s daným SPF. Také Vás zajímá, zda se intenzita UV záření mění s nadmořskou výškou, zda jsme v bezpečí proti vlivu záření na pláži pod slunečníkem, proč dochází ke zhnědnutí pokožky, jak je to s aktivací vitaminu D na sluníčku a jaké problémy mohou být s podomácku vyrobenými opalovacími krémy? Názor odbornice si můžete vyslechnout v záznamu rozhovoru nebo je k dispozici i přepis rozhovoru.

Potřebujete posílit imunitu? Pijte ocet, jezte kvasnice
Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc. navštívila 18. 5. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky a hovořila o mikroorganismech v potravinách. Velkým tématem pořadu byla mikrobiologická bezpečnost potravin. Paní profesorka byla dotazována, zda se v potravinách vyskytují prospěšné bakterie, jak tyto bakterie v těle působí, a ve kterých potravinách prospěšné bakterie konkrétně najdeme. Řeč přišla i na bakterie, které jsou pro konzumaci nevhodné a paní profesorka se v souvislosti s nevhodnými bakteriemi zabývala například otázku: Které bakterie přítomné v potravinách nejvíce škodí lidskému organismu?; Jak poznáme potravinu, kterou není vhodné konzumovat?  Je možné se škodlivých bakterií spolehlivě zbavit tepelnou úravou?
Paní profesorka mimo jiné uvedla, že velkým problémem u potravin jsou plísně a zmínila, jak mohou plísně poškodit lidský organismus. Uvedené a mnoho dalšího se dozvíte v rozhovoru s paní profesorkou Demnerovou. Zhlédout můžete také přepis rozhovoru.

Nakupujete v koutku s „prošlými“ potravinami? Koledujete si o malér!
Pozvání do Spotřebitelské poradny Českého rozhlasu Dvojky přijala 20. 4. 2017 prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Paní profesorka hovořila na téma „Údaje na obalech potravin“ a zmínila se zejména o údajích o trvanlivosti. Vysvětlila, jaký je rozdíl mezi pojmy „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“, v této souvislosti uvedla, u jakých výrobků by se rozhodně mělo datum spotřeby dodržovat.
V pořadu došla řeč i na „Éčka“ a mýty kolem nich. Paní profesorka hovořila o jejich bezpečnosti i o tom, jaké kritérium může v případě „Éček“ značit, že potravina není nejvyšší kvality.
Paní profesorka posluchačům vytvořila přehled, jakých informací by si měli všímat v tabulce výživových hodnot. Dozvíte se například, jak porozumět obsahu tuků a sacharidů.   
Paní profesorka zodpověděla celou řadu dotazů. Vše si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru. K dispozici je i přepis rozhovoru.  

Je třeba se bát geneticky modifikovaných potravin?
Prof. Ing. Tomáš Macek, CSc. byl ve čtvrtek 16. 3. 2017 hostem Spotřebitelské poradny Českého rozhlasu Dvojky. Pan profesor se ve svém povídání zaměřil na schopnosti rostlin přijímat, hromadit nebo dokonce zneškodnit jedovaté látky z půdy, vody i vzduchu. Věnoval se také tomu, že rostliny zneškodňují tyto látky z prostředí svépomocí i zprostředkovaně (ve spolupráci s mikroorganismy). V rozhovoru čelil pan profesor mnoha otázkám, například: Které rostliny se pro cílené odstraňování těžkých kovů používají?, Jaké rostliny dokáží odstranit z půdy lehké topné oleje?, O jak rychlý proces se ve skutečnosti jedná?
Řeč byla rovněž o geneticky modifikovaných rostlinách, které jsou za zmíněným účelem pěstovány a pan profesor se setkal i s otázkou geneticky modifikovaných potravin. Odpovídal, proč se dnes na modifikování potravin přistupuje a zda je důvod k obavám z jejich konzumace.
Ze čtvrteční Spotřebitelské poradny s panem profesorem Mackem je k dispozici záznam celého rozhovoru a přepis rozhovoru.

Proč pít kefír? Pomáhá našemu imunitnímu systému a zaručí nám dlouhověkost?
Ing. Šárka Horáčková, CSc. navštívila ve čtvrtek 16. 2. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, ve které hovořila na téma fermentované mléčné výrobky. Paní inženýrka se ve svém povídání zaměřila mimo jiné na vyvrácení mýtu o škodlivosti konzumace mléka pro dospělého člověka, zabývala se otázkou, zda lidé, kteří špatně tráví laktózu, mohou konzumovat fermentované mléčné výrobky, a vysvětlila, jak fermentované mléčné výrobky přispívají k rozvoji našeho imunitního systému. V rozhovoru s paní inženýrkou Horáčkovou se také dozvíte, kolik bakterií vlastně žije v našich střevech, jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky nebo proč nám příroda umožnila konzumovat mléko v dospělosti. Projít si můžete také přepis rozhovoru.

Pravda a mýty o celozrnném pečivu
Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. navštívil ve čtvrtek 19. 1. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, ve které se zaměřil na cereální výrobky z tmavých mouk. Pan docent hovořil o tom, proč jsou tmavé mouky výživově bohatší, jak probíhá průmyslové mletí nebo jak je to s dobarvováním tmavé mouky. V rozhovoru se pan docent také vyjádřil k trendu bezlepkových potravin a zmínil, jaké úskalí má cereální strava. Pan docent v pořadu zodpověděl, jak je to s koncentrací těžkých kovů a pesticidů u povrchu zrna, zda je důvod, aby bylo cereální pečivo dražší, proč je déle kynoucí chléb chutnější,...
Uvedené a mnoho dalšího se dozvíte v rozhovoru s panem docentem Příhodou. Zhlédout můžete také přepis rozhovoru.

2016

Pokud vybíráte prací prášek podle ceny, kupujete jen kuchyňkou sůl
Prof. Ing. Jan Šmidrkal, CSc. byl ve čtvrtek 15. 12. 2016 hostem Spotřebitelské poradny Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Chemie v domácnosti - prostředky na mytí, praní". V rozhovoru pan profesor Šmidrkal zmínil, že některé prací prostředky obsahují až 90 % kuchyňské soli, přiblížil posluchačům, jakou roli má při praní tvrdost vody, a také se podělil o svůj pohled na ekologické praní. Pan profesor odpovídal na řadu dotazů, mimo jiné i na to, zda existuje univerzální prací prášek, zda jsou gelové polštářky vhodné na praní, zda lze v myčce použít tabletu do pračky, jakým způsobem vyčistit připečený hrnec, nebo také na dotaz, zda si vystačíme v domácnosti s octem, solí a citronem.
Podrobnosti o prostředcích na praní a mytí se dozvíte v rozhovoru s panem profesorem Šmidrkalem nebo i v přepisu rozhovoru.

Zmrazit, sušit nebo vakuovat? Kdy potraviny neztrácejí nutriční hodnoty?
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve čtvrtek 20. 10. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Konzervace potravin". Pan docent Rajchl vysvětlil, že konzervace je pestrá skupina zákroků prodlužujících trvanlivost potraviny, z nichž některé známe již od nepaměti. Ve spotřebiteské poradně pan docent zodpověděl celou řadu dotazů, např.: "Jaký je rozdíl mezi pasterací a sterilizací?", "Ničí se více vitamíny zavařováním nebo mrazením?", "Je lepší vařit zeleninu v páře nebo ve vodě?", "Jak nejlépe uchovávat česnek?".
Odpovědi na zmíněné dotazy i mnoho dalších informací naleznete v záznamu celého rozhovoru, můžete také shlédnout i přepis rozhovoru.

Proč kupovat biopotraviny?
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve čtvrtek 15. 9. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma "Biopotraviny". Paní profesorka v rozhovoru vysvětlila skutečný význam biopotravin, zmínila jejich omezení i nabídku a zabývala se otázkou hlavní přednosti konzumace biopotravin. Došlo také na dotazy posluchačů, které směřovaly například k biopalmovému oleji a biobanánům. Ze čtvrteční spotřebitelské poradny je k dispozici záznam celého rozhovoru a přepis rozhovoru

Jsou vejce zdravá? 
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve čtvrtek 18. 8. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma "Vejce". Hovořil o správném skládování vajec, informacích, které nalezneme na obalech,  základních složkách vajec a mnohém dalším. Odpovídal také na dotazy týkající se mytí vajec po snesení, anomálií vajec související s výživou nosnic nebo skladováním vajec v lednici.  Čtvrteční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru. Přepis rozhovoru

Má to říz!
Prof. Ing. Pavel Dostálek, CSc. z Ústavu biotechnologie navštívil ve čtvrtek 21. 7. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma pivo a ovocná piva. Kolik procent alkohohu a cukru mají ovocná piva? Má konzumace piva vliv na zdraví člověka? Jak se za 20 let změnil vývoj tohoto zlatavého moku? Jaký vliv má CO2 na chuť piva? Jak jsou v dnešní době hodnoceny limonády z ječmene? Je vhodné "dia pivo" pro diabetiky? Na tyhle a další otázky naleznete odpovědi ve čtvrteční Spotřebitelské poradně.
Záznam rozhovoru.
Přepis rozhovoru.

Letní osvěžění
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve čtvrtek 16. 6. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma Zmrzliny.
Odpovídala na dotazy týkající se druhů zmrzlin na našem trhu, rozdílu mezi zmrzlilnami balenými a točenými, zahušťovadel ve zmrzlinách. Čtvrteční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru. Přepis

Campylobacter
Doc. RNDr. Jarmila Pazlarová, CSc. z Ústavu biochemie a mikrobiologie navštívila ve čtvrtek 19. 5. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde mluvila o bakterii rodu Campylobacter. Kde se přirozeně tato bakterie vyskytuje, jak jejímu šíření zabránit a jak se jí zbavit? Čemu se vyvarovat a na co si dávat pozor? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky naleznete v záznamu rozhovoru.

Mikrovlný ohřev
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve středu 20. 4. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma Mikrovlný ohřev a jeho vliv na potraviny. Středeční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru.

Cukr v potravinách
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 16. 3. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma Cukr v potravinách. Středeční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru.

Sůl nad zlato?
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy navštívila ve středu 17. 2. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořila na téma Sůl v potravinách. Odpovídala na dotazy týkající se příjmu soli v ČR a její doporučené denní dávky, potravin, které obsahují velké množství soli, skryté soli v potravinách, uvádění množství soli na obalech a negativních důsledků soli na lidské zdraví. Středeční spotřebitelskou poradnu naleznete v záznamu celého rozhovoru ( záznam v 10:00).

Vitamin C v potravinách
Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin navštívil ve středu 20. 1. 2016 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, kde hovořil na téma Vitamin C v potravinách. Kde se vitamin C vyskytuje a z jaké stravy ho přijímáme? Platí i u vitaminu C „všeho s mírou?“ Jaká je doporučená denní dávka vitaminu C? Vylučuje naše tělo vitamin C přirozenou cestou? Jaký vliv má tepelné zpracování, skladování a další technologické operace na obsah vitaminu C v potravinách? Odpovědi na tyhle a  další otázky naleznete v záznamu celého rozhovoru.

Archiv vystoupení

[urlnadstranka] => [poduzel] => stdClass Object ( [5159] => stdClass Object ( [nazev] => Archiv vystoupení [seo_title] => Archiv vystoupení [seo_desc] => [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => Veronika.Obrdlikova@vscht.cz [perex] => [ikona] => mikrofon [obrazek] => [obsah] =>

2017

16. 2. 2017
Proč pít kefír? Pomáhá našemu imunitnímu systému a zaručí nám dlouhověkost?

Ing. Šárka Horáčková, CSc. navštívila ve čtvrtek 16. 2. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, ve které hovořila na téma fermentované mléčné výrobky. Paní inženýrka se ve svém povídání zaměřila mimo jiné na vyvrácení mýtu o škodlivosti konzumace mléka pro dospělého člověka, zabývala se otázkou, zda lidé, kteří špatně tráví laktózu, mohou konzumovat fermentované mléčné výrobky, a vysvětlila, jak fermentované mléčné výrobky přispívají k rozvoji našeho imunitního systému. V rozhovoru s paní inženýrkou Horáčkovou se také dozvíte, kolik bakterií vlastně žije v našich střevech, jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky nebo proč nám příroda umožnila konzumovat mléko v dospělosti.
Přepis rozhovoru.

19. 1. 2017
Pravda a mýty o celozrnném pečivu
Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. navštívil ve čtvrtek 19. 1. 2017 Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojky, ve které se zaměřil na cereální výrobky z tmavých mouk. Pan docent hovořil o tom, proč jsou tmavé mouky výživově bohatší, jak probíhá průmyslové mletí nebo jak je to s dobarvováním tmavé mouky. V rozhovoru se pan docent také vyjádřil k trendu bezlepkových potravin a zmínil, jaké úskalí má cereální strava. Pan docent v pořadu zodpověděl, jak je to s koncentrací těžkých kovů a pesticidů u povrchu zrna, zda je důvod, aby bylo cereální pečivo dražší, proč je déle kynoucí chléb chutnější,...
Přepis rozhovoru.

 

Archiv 2016
Archiv 2015

Archiv 2014

Archiv 2013

Archiv 2012
Archiv 2011
Archiv 2010
Archiv 2009

 

[iduzel] => 5159 [canonical_url] => //www.vscht.cz/popularizace/media/v-mediich/poradna/5159 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace/media/v-mediich/poradna/5159 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5160] => stdClass Object ( [title] => Český rozhlas [odkaz] => http://www.rozhlas.cz/poradnapraha/portal/ [logo] => partneri_CeskyRozhlas.jpg [iduzel] => 5160 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => partnerske_logo [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 5155 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace/media/v-mediich/poradna [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5567] => stdClass Object ( [nazev] => Z elektronických médií [seo_title] => Z elektronických médií [seo_desc] => Z elektronických médií [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [perex] => [ikona] => tuzka [obrazek] => [obsah] =>

2017

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná, EURO, 20. 8. 2017
Znáte ho z obalů potravin. Glutaman sodný je ale návykový. "Při schvalování se nepočítalo, že ho bude tolik", říká chemik, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 17. 8. 2017
Rostlinná mléka jsou plná éček, výtažků je v nich minimum. Dejte si radši ovesnou kaši, radí odbornice
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 20. 7. 2017
Poškozují opalovací krémy lidskou DNA? Odpovídá odbornice z VŠCHT, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 15. 6. 2017 
Potřebujete posílit imunitu? Pijte ocet, jezte kvasnice, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 18. 5. 2017 
Nakupujete v koutku s "prošlými" potravinami? Koledujete si o malér!, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 20. 4. 2017 
Je třeba se bát geneticky modifikovaných potravin? "Z moderních Mičurinů strach nemám" říká odborník z VŠCHT, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 16. 3. 2017
Proč pít kefír? Pomáhá vašemu imunitnímu systému a způsobuje dlouhověkost, říká odbornice z VŠCHT
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 16. 2. 2017
Pravda a mýty o celozrnném pečivu: obsahuje těžké kovy, pesticidy a dobarvuje se
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 19. 1. 2017

2016

Pokud vybíráte prací prášek podle ceny, kupujete jen kuchyňkou sůl, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 15. 12. 2016
Jak se vyhnout pesticidům v jídle?
, ČRo Radiožurnál, 22. 10. 2016
Zmrazit, sušit nebo vakuovat? Kdy potraviny neztrácejí nutriční hodnoty?
, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 20. 10. 2016
Zakaleno: Ekologická kauza, která hýbe veřejností – kdo za to může?
, Česká televize, Nedej se, 16. 10. 2016
Potravinových doplňků se bojím víc než éček, můžou v nich být hormony i těžké kovy, říká expertka, Aktuálně.cz, 3. 10. 2016
Brno: problémy s pitnou vodou (140:50 - 146:10), Česká televize, Studio 6 víkend, 17. 9. 2016
Jak poznáte biopotraviny? A jsou opravdu kvalitnější?, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna, 15. 9. 2016
Jsou vejce zdravá?, ČR Dvojka, Spotřebitelská poradna, 18. 8. 2016
Test zmrzlin: nejhorší obsahuje jen tři procenta jahod, cukru je až moc, 19. 7. 2016, idnes.cz
Proč vám vzduch po dešti tak krásně voní? Protože máte "superčich", 11. 7. 2016, Technet.cz
Teorie dává experimentu příběh, vysvětluje chemik světla, 5. 7. 2016, rozhlas.cz, Studio Leonardo 
Promyšlený systém, nebo pouze další honba za body?, 3.7. 2016, tzb-info.cz    
Proč je na Zemi tak málo helia?, 28. 6. 2016, Český rozhlas Dvojka, Meteor
Ani s papírovou taškou moc přírodu nešetříte, přitom kompostovatelný plast už existuje28. 6. 2016, Český rozhlas Plus
Česko je obří skládka, nová asociace to chce změnit, 27. 6. 2016, ekobydleni.eu 
Jak na škodlivé emise CO2? Vysokoteplotní karbonátovou smyčkou!, ČR Plus, Studio Leonardo, 24. 6. 2016
Jednoduchý trik, jak v obchodě poznat „zdravější“ nanuk a zmrzlinuČRo Dvojka, Spotřebitelksá poradna, 16. 6. 2016
Lepek, Český rozhlas Dvojka, 9. 6. 2016 
Tým z pražské vysoké školy pomáhá připravovat pro NATO přístroj na detekci výbušnin, www.prazskypatriot.cz, 2. 6. 2016 
Několikadenní průjem často způsobuje Campylobacterie. Pozor na grilování, koupání a třeba i na mouchy, 19. 5. 2016, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna
Čištěné odpadní vody budou u nás vždy jen doplňkovým zdrojem, uklidňuje expert, 6. 5. 2016, ČR Plus, Studio Leonardo
Jsou v potravinách nebezpečná éčka? ČRo Dvojka, 30. 4. 2016
Mikrovlný ohřev a jeho vliv na potraviny, ČRo Dvojka, Spotřebitelksá poradna, 20. 4. 2016
Profesorka Jitka Moravcová v pořadu Sama doma, 14. 4. 2016
Ze všech mikroorganismů na planetě zná věda stále jen zlomek, říká mikrobioložka, 17.3.2016, ČR Plus, Studio Leonardo
Tajemství starých římských stavitelů?, 16. 3. 2016, ČR Plus, Studio Leonardo
Cukr je i v potravinách, kde ho nečekáte. Takový ananas ho má 17 %, 16. 3. 2016, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna
Celozrnné pečivo — Smlouva o smlouvě budoucí, 3. 3. 2016 ,  ČT 1 , Černé ovce
Sůl nad zlato?, 18. 2. 2016, ČRo Dvojka, Spotřebitelská poradna (10:00) 
Test slaných arašídů, 18. 2. 2016, Černé ovce
Ceny Wernera von Siemense dostalo jedenáct studentů a mladých vědců, 4. 2. 2016, Česká televize
Žďárští studenti se při chemii pobavili, 3. 2. 2016, denik.cz
Jak si izolovat DNA doma v kuchyni. Stačí na to jahody a ananas, 2. 2. 2016, technet.cz
České potraviny méně kvalitní, než německé!
, 31. 1. 2016
, Otázky Václava Moravce
Revoluce mezi chemickými prvky, 30. 1. 2016, Meteor
Studenti VŠCHT dostali nové vybavení za 760 milionů, 28. 1. 2016, prazskypatriot.cz
Celostátní přehlídka sýrů, 21. 1. 2016, vitalita.cz
Vitamin C v potravinách
, 20. 1. 2016, Spotřebitelská poradna, ČRo Dvojka
Test nakládaných okurek, 19. 1. 2016, iDNES.cz
Kakaové nápoje, 19. 1. 2016, Černé ovce
Zdroj: http://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/zdarsti-studenti-se-pri-chemii-pobavili-20160203.htm

2015

Rektor Karel Melzoch: Čeští studenti jdou často tam, kde snáz projdou, 12. 10. 2015, denik.cz
Velký test šunek: Které jsou jen samá sůl, zahušťovadla a voda?
, 7. 10. 2015, blesk.cz, video
Reklamní triky při prodeji kosmetiky
, 28. 9. 2015, ČT 1 Události
Díky českému objevu rostou lidské buňky i na materiálu, který nemají rády, 26. 9. 2015, Rozhlas.cz  
Kečupy
, 20. 9. 2015, Stream.cz
Hodina moderní chemie
, 9. 4. 2015, Prima hodinka od 21:25 minuty
Češi poprvé získali „Oskara“ za zelenou technologii  - 3. 4. 2015, moravskoslezskenovinky.cz
O aktuální dění na VŠCHT Praha
, 13. 3. 2015, Český rozhlas Plus, Studio Leonardo
Horké čokolády v testu propadly. Většina z nich je spíš řídké kakao
, 10. 3. 2015, Test MF Dnes
Vše, co jste kdy chtěli vědět o mléce a mléčných výrobcích, 9. 3. 2015, Rozhlas Pardubice
MÝTY O JÍDLE: Nebezpečné kuřecí maso a škodlivé pečivo! Jak to je?, 9. 3. 2015, TN.cz
Tavené sýry
, 4. 3. 2015, Černé ovce
Výbuchy a pokusy. I Harry Potter by jim záviděl, 20. 2. 2015, denik.cz
Ohňový semafor a křehká guma. To je hodina moderní chemie, 16. 2. 2015, denik.cz
Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů
,  5. 2. 2015, Vitalita.cz
Vyznáte se ve značení na obalech s potravinami?
, 30. 1. 2015, Český rozhlas Regina 
Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka
, 22. 1. 2015, OnaDnes.cz
Spalování biomasy v domácích topeništích
, 21. 1. 2015, Spotřebitelská poradna, Český rozhlas Dvojka
Nechci prosedět celý život u počítače, říká vývojář aplikací pro iphone
, 19. 1. 2015, Přerovský deník
Antibiotika v mléce, sója místo masa, dietní kuřecí, 16. 1. 2015, Český rozhlas Radiožurnál
Rok kajakáře Dostála: z Moskvy přes Betlémskou kapli ke královské koruně, 16. 1. 2015, iDNES.cz/Sport
Co vše je v našem tělem nahraditelné?
, 15. 1. 2015, Studio leonardo, Český rozhlas Plus

2014

Zájem veřejnosti o kvalitní nadstandardně aditivovaná paliva roste - 31. 12. 2014, petrol.cz
Levné tuky do vánočního cukroví nepatří
 - 1. 12. 2014, Vitalita.cz 
Kriminálka bude mít zřejmě další zbraň proti pachatelům
, 22. 11. 2014. PRIMA, Krimi zprávy
Revoluce v kriminalistice: Vědci vymýšlejí stroj na detekci pachů
, 16. 11. 2014, TN.CZ 
Čokoládové vejce ukrývalo kromě překvapení i peroxid vodíku, 3. 11. 2014, ČT 24, Ekonomika
Alkohol v bludišti nezabloudí, dokazují čestí vědci, Lidovky.cz, 15. 10. 2014
Analýza pachových stop, Události ČT, 13. 10. 2014
Opravdu o to běží? Pít či nepít?, ČT 24, 12. 10. 2014
Program Amgen Teach investuje téměř 3 miliony korun do vzdělání v České republice, parlamentnilisty.cz, 6. 10. 2014
Tradiční chemie děti nebaví. Zájem mají o „sexy“ forenzní analýzu,  iDNES.cz/Zprávy, 30. 9. 2014
Čeští vědci vyvíjejí umělý čenich, odhalí pachové stopy zločinců, iDNES.cz/Zprávy, 6. 9. 2014
Pesticidy na ovoci zůstávají i po omytí, říká odbornice, Lidovky.cz, 22. 8. 2014
Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci, ČT 24, 21. 8. 2014
Dopékané pečivo vydrží déle, Týden.cz, 30. 7. 2014
Kvalita vody, Český rozhlas Dvojka, Kontakt Dvojky, 22. 7. 2014
Že je turek méně zdravý než presso? Není to pravda, i60.cz, 6. 6. 2014
Největší mýty o zdravém životním stylu, novinky.cz, 9. 5. 2014
Kralupský VTP Technopark se po dokončení zaměří na výzkum stavebních materiálů, novinky.cz, 17. 4. 2014
Místo ovoce je v knedlících přeslazený džem, ukázal test MF DNES, MF Dnes,  17. 4. 2014
V Trutnově zažili výbuch střelného prachu, denik.cz, 13. 4. 2014
Špičky ve výzkumu vodíku se sjely do České republiky, hybrid.cz, 4. 4. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař, vitalia.cz, 234. 3. 2014
Chemie nemusí být jen nudné vzorečky, ale i velká zábava, denik.cz, 21. 1. 2014

[poduzel] => stdClass Object ( [18060] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 18060 [canonical_url] => //www.vscht.cz/popularizace/media/v-mediich/elektronicka-media/18060 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace/media/v-mediich/elektronicka-media/18060 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 5567 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace/media/v-mediich/elektronicka-media [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi