Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → RAFA 2017 - Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin
iduzel: 41171
idvazba: 44323
šablona: stranka
čas: 16.4.2024 21:24:09
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 41171
idvazba: 44323
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/tiskove-zpravy/37609/41171'
iduzel: 41171
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/37609/41171
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

RAFA 2017 - Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin

Praha, 7. listopadu 2017 - Kvalita potravin, jejich falšování a bezpečnost, ochrana spotřebitelů. Cesty k řešení závažných aktuálních problémů hledá tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z 60 zemí světa se sešlo na osmém ročníku symposia RAFA 2017, které pořádá Vysoká škola chemicko-technologická společně s Univerzitou Wageningen.

„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ říká profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.

Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců se jej účastní řada představitelů světových potravinářských organizací, jako například Frans Verstraete, zástupce Evropské komise pro zdraví a potravinovou bezpečnost, nebo Robert van Gorcom z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

V letošním ročníku symposia bude věnována velká pozornost novému partnerskému projektu Evropské unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď,“ vysvětluje profesorka Hajšlová, která v projektu zastupuje ČR.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2017 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům.

Symposium poběží do 10. listopadu v kongresovém centru hotelu Clarion. Kompletní program naleznete na www.rafa2017.eu.

Přehled hlavních osobností:

RAFA chairs (
www.rafa2017.eu), významní vědci v oblasti využití moderních analytických postupů pro hodnocení bezpečnosti, kvality a autenticity potravin a přírodních produktů

Prof. Jana Hajšlová, chairwoman of RAFA 2017, University of Chemistry and Technology, Prague, Czech Republic

Prof. Michel Nielen, co-chairman of RAFA 2017, RIKILT Wageningen University & Research, The Netherlands

 

Protějšky (koordinátoři) projektu EU-China-Safe, www.euchinasafe.eu, významní představitelé organizací zaměřených na hodnocení bezpečnosti, kvality a autenticity potravin v EU a Číně:

Prof. Yongning Wu, China National Center for Food Safety Risk Assessment, Beijing, China

Prof. Christopher Elliott, Institute for Global Food Security, School of Biological Sciences, Queen’s University Belfast, Northern Ireland, United Kingdom

 

Reprezentanti Evropské komise:

Dr. Frans Verstraete, zástupce European Commission DG Health and Food Safety, Brussels, Belgium

Dr. Robert van Gorcom, Vice-chair of the Board of EFSA & director of RIKILT Wageningen University & Research, Wageningen, The Netherlands

 

Reprezentant USDA:

Prof. James Lindsay, Senior National Program Leader, Food Safety, United States Department of Agriculture (USDA), USA

 

Významný vědec v oblasti zemědělských věd:

Prof. Rudolf Krska, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), Department of Agrobiotechnology (IFA-Tulln), Tulln, Austria; Coordinator of the European Commission funded project MyToolBox (Safe Food and Feed through an Integrated ToolBox for Mycotoxin Management, www.mytoolbox.eu) with 23 partners (including 40% industry participation and 3 partners from China) and a funding volume of more than 6 Mio Euro. Since 2017, he is also Green Area Leader at the Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety and Innovation (FFOQSI) with 18 company partners and a project volume of >5 Mio Euro.

 

Zástupce konzumentů:

Dr. James F. Lawrence, Health Canada (Retired), Ottawa, Canada


Tisková zpráva ke stažení (docx)

Pro více informací kontaktujte: 

Mgr. Michal Janovský, 
Tel.: 220 444 159
mobil: 733 690 543
michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 7.11.2017 10:57, Autor: Mgr. Michal Janovský

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi