Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Spolupráce → Se ZŠ a SŠ → Pro veřejnost → Akce pod širým nebem
iduzel: 1326
idvazba: 1634
šablona: stranka
čas: 16.4.2024 13:00:20
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 1326
idvazba: 1634
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/spoluprace/skoly/pro-verejnost/jarmarky'
iduzel: 1326
path: 1/4111/942/994/1015/1313/1317/1326
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vědecký jarmark

Vědecký jarmark konaný na Vítězném náměstí se stal již tradicí. Každoročně se společně s jinými vysokými a střední školami, Ústavy akademie věd, zájmovými organizacemi snažíme hravou formou přiblížit vědu zejména žákům základních a středních škol, ale i zvídavým dospělým. Ve svých stáncích prezentujeme, že chemie i věda je všude kolem nás a je potřeba v každodenním životě. Pokusy si lze vyzkoušet na vlastní kůži. Cílem jarmarku je seznámit návštěvníky se zajímavostmi z chemie a příbuzných oborů.

Vědecký jarmark 2015

PROGRAM VĚDECKÉHO JARMARKU 2015

Datum konání: Středa 9. září 2015, od 8:30 do 17:30 (Slavnostní zahájení v 9:30)
Místo konání: Vítězné náměstí (Kulaťák), Praha 6, Dejvice

Součástí vědeckého jarmarku jsou odborné popularizační přednášky, pořádané VŠCHT Praha. Ty jsou určeny pro střední i základní školy a jsou zcela zdarma.

Posluchárna BI:
9:00 - 9:50       Kriminalistika - filmové mýty vs skutečnost
10:00 - 10:50  Neurotoxické přírodní látky
11:00 - 11:50  Astrochemie aneb okolní planety pohledem chemika
12:00 - 12:50  Od nanočástic po rafinérii

Posluchárna BII:
9:00 - 9:50       Obiloviny, zdroj síly a zdraví
10:00 - 10:50  Lidská mikroflóra aneb nikdy nejsme zcela sami
11:00 - 11:50  Luminiscence, hra se světlem
12:00 - 12:50  Co je a není ekologicky šetrný výrobek (ekologie a obaly)

Prednášky probíhaji v budově B Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Technická 3, 166 28 Praha 6 – Dejvice.

Kapacita každé přednášky je 136 lidí a jsou voleny tak, abyste mohli se svými studenty nahlédnout do různých zákoutí chemie.

Registrace prostřednictvím E-mailu: jana.zapletalova@vscht.cz (společně s počtem studentů a kontaktem na jejich doprovod) nebo na tel: 220 444 443

Za VŠCHT Praha se představí 16 stánků plných zábavné a interaktivní chemie a vědy:

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Zábavné experimenty pro malé i velké, hrátky s kapalným dusíkem a suchým ledem, rychlé a pomalé hoření papíru, chemický semafor.

Co všechno umí polymery
Ukázka superabsorbentů, napěňování polyuretanů, pro malé děti modelování s moduritem.

Chemie vůní a barev
Testování čichových buňek na konkrétních syntetických i přírodních příkladech (čichací soutěž), barevné chemické reakce, růst hadů.

Kovy jak je (ne)znáte
Poznávání kovů, zajímavé typické reakce, biokovy a kovy.

Od krystalu k atomu
Víte, že látky v pevném stavu mají vnitřní strukturu a tvoří krystaly? 
Přijďte se dozvědět jak se krystalů využívá pro další studium materiálů
Proč jsou bonbony tak sladké?

Bez chemie se nepije!
Kontrola obsahu metanolu v nápojích, pravosti šperků aj. pomocí Ramana + FTIR + XRF; kultivace stěrů z domácnosti (WC, koupelna, lednice, noční stolek apod.), studny, vodovodní řad - nepitná pitná voda, plyšáci... - co je a není nebezpečné.

Raketková základna
Různé způsoby zapalování ohně, oheň v plechovkách, střílení raketek (ethanol,suchý led), kalorimetr.

Využití mikroorganismů pro zdraví a technologie
U nás můžete ochutnat jak vzniká pivo, od sladu, přes sladinu a mladinu až po finální produkt. A také uvidíte fotobioreaktor v akci, ve kterém se pěstují mikroskopické řasy, které někdy nesou označení jako "superpotravina"

Fascinující svět biochemie a mikrobiologie

Cereálie nás baví
informace o obilovinách, pečivu, chlebu, výživě a technologii

Mléko – nezbytná součást vyvážené stravy
Přijďte se dozvědět jak se vyrábí sýr a ostatní mléčné výrobky. Co jsou to probiotika a bakterie mléčného kvašení. Jaký tuk je dobrý na smažení a vše další, co Vás zajímá rádi zodpovíme.

O výživě hravě a zdravě
pro malé a větší: veselé, ale i naučné kvízy o výživě člověka; pro velké: odpovědna, aneb co jste chtěli vědět o výživě člověka a báli jste se zeptat

Odhal nekvalitní a šizenou potravinu
1) Masné výrobky: fermentovaný vs. tepelně opracovaný salám (poličan /vysočina)
2) Čokoláda vs. čokoládová pochoutka
3) Káva vs. náhražky kávy
4) Falšování koření
5) Jednoduchý rozpouštěcí test na med
6) Pomerančová šťáva (autentická vs. ředěná)

Příroda je naší inspirací
Seznámení se s tenkovrstvou chromatografií (TLC) jako jednoduchou a rychlou metodou ke kvantifikaci a identifikaci látek ve vzorku. Praktická ukázka dělení barev na TLC.

Hrátky s fyzikou a fyzikální chemií
Ukážeme principy měření některých fyzikálně-chemických vlastností kapalin a přiblížíme využití v průmyslu. Ekologický ohřev vody.

Zábavná analytika a inženýrství
Spektrometricky ověříme pravost šperků, léků, či složení alkoholického nápoje. Ukážeme využití 3D tiskárny v moderním chemickém inženýrství, seznámíme se s mikrofluidikou. Připravíme si a okusíme lyofilizované ovoce.


Více na: www.vedeckyjarmark.cz

 

Akce konané v minulosti:

Jarmark v Rakovníku

Jarmark v Jihlavě

Jarmark v Mostě

 

Aktualizováno: 15.7.2016 12:34, Autor:

Kontakty:

Garant aktivity:
Ing. Petra Karnetová, Ph.D.
petra.karnetova@vscht.cz
Tel: 220 444 459

Přednášky/rezervace:
Ing. Jana Zapletalová
jana.zapletalova@vscht.cz
Tel: 220 444 443

×


KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit responzivní verzi