Toxikologie potravin
Přednáška
Cvičení/laboratoř
2020,
letní semestr
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Po
Út
St
Čt
Pá
Kredity | 4 |
Rozsah | 2 / 1 / 0 |
Examinace | Z+Zk |
Jazyk výuky | čeština |
Úroveň | [] |
Garant |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. MUDr. Radim Šrám, DrSc. |
Anotace
Cílem předmětu je objasnění současné strategie toxikologického hodnocení zdravotních rizik dietární expozice různým nebezpečným sloučeninám, které se mohou vyskytnout v potravním řetězci, jako jsou např. environmentální kontaminanty, přírodní toxiny a další sloučeniny vznikající v průběhu produkce a technologického zpracování potravin. Vedle vysvětlování základních principů, je pozornost soustředěna na příklady hodnocení a komunikaci rizik v případě globáoních krizí.
Sylabus
Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů.
2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů.
3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace.
4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí.
5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny.
6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva).
7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů.
8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty).
9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny.
10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu.
11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách.
12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost.
13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství.
14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty.
2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů.
3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace.
4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí.
5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny.
6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva).
7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů.
8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty).
9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny.
10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu.
11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách.
12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost.
13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství.
14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty.
Literatura
Z: Püssa T. Principles of Food Toxicology, CRC Press, 2007, ISBN 0849380901
Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8
Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8