stdClass Object ( [nazev] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => Oficiální stránky Vysoké školy chemicko-technologické - moderní vědecké instituce se špičkovým uplatněním absolventů. [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => [indexace] => 1 [obrazek] => 0003~~Cwt29gjRTcsv0vV3BwA.jpg [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => zSH2Mh_yqm4NLfi9h6dswY5h3oQAwDQa_Ng7v7QLuQo [ga_account] => [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => GTM-MLPTFM [gt_code] => [kontrola_pred] => 13.09.2014 [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'www.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/4111/942 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 942 [platne_od] => 12.03.2024 18:03:00 [zmeneno_cas] => 12.03.2024 18:03:33.259655 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 1969 [cms_time] => 1711705042 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [paticka_adresa] => KONTAKT
VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373
Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace
Mapa webu
Sociální sítě [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_a_popis] => Rektor, Oddělení komunikace, Centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Děkanáty fakult: FCHT, FTOP, FPBT, FCHI, Pedagogické oddělení, Výpočetní centrum, Zahraniční oddělení, Kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, Praktický lékař [paticka_odkaz_mail] => mailto:info@vscht.cz [stahnout] => Stáhnout [top_login] => Přihlášení [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/vscht [social_fb_title] => Facebook VŠCHT Praha [social_tw_odkaz] => https://twitter.com/vscht [social_tw_title] => Twitter VŠCHT Praha [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha [social_yt_title] => Youtube VŠCHT Praha [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha [logo] => [more_info] => více informací [top_search_placeholder] => hledat... [odpocet_dny] => dní [odpocet_hodiny] => hodin [odpocet_minuty] => minut [odpocet_vteriny] => vteřin [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [paticka_budova_2_popis] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky pro daný rok. [adresa_url] => [paticka_mapa_alt] => Kontakt [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_0] => ne [den_kratky_2] => út [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => https://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [hledani_nadpis] => Vyhledávání [search_placeholder] => hledat [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit responzivní verzi [paticka_mapa_odkaz] => https://www.vscht.cz/kontakt [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [copyright] => [preloader] => Prosím čekejte... [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [hledani_platnost] => platnost: [hledani_platnost_do_neomezene] => neomezeně [hledani_platnost_od_veku] => od věků [novinka_publikovano] => Publikováno: [novinka_datum_konani] => Datum konáni: [social_in_odkaz] => https://www.instagram.com/vschtpraha [social_in_title] => Instagram VŠCHT Praha [social_li_odkaz] => https://www.linkedin.com/school/vysok%C3%A1-%C5%A1kola-chemicko-technologick%C3%A1-v-praze/ [social_li_title] => LinkedIn VŠCHT Praha ) [poduzel] => stdClass Object ( [993] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [995] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 995 [canonical_url] => //www.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [996] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 996 [canonical_url] => //www.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [997] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 997 [canonical_url] => //www.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 993 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [994] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1001] => stdClass Object ( [nazev] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, univerzita, která nabízí široké spektrum studijních oborů, týkajících se nejen chemie. [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [obrazek] => 0002~~S60oSS3KTC0yNAEA.jpg [pozadi] => [iduzel] => 1001 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1011] => stdClass Object ( [nazev] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [seo_title] => Škola [seo_desc] => VŠCHT Praha je prestižní vysoká škola s rodinnou atmosférou. [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [obsah] =>Vítejte ve světě moderní chemie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí a ekonomiku a management.
VŠCHT Praha - Výzva, která se vyplatí
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1011 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /skola [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1013] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulty, ústavy [seo_title] => Fakulty, ústavy [seo_desc] => Počty ústavů, studentů, absolventů a akademických pracovníků na jednotlivých fakultách. [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1013 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulty [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [71788] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 71788 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [1014] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum na VŠCHT Praha, kontakty, projekty, ocenění vědeckých a výzkumných výstupů. [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => oko [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
VŠCHT Praha je technickou vysokou školou univerzitního typu s hlavním zaměřením na oblast technické chemie, chemické a biochemické technologie, materiálového a chemického inženýrství, potravinářství a životního prostředí. Její moderní vybavení a rozsáhlý vědecko-výzkumný potenciál ji předurčují k výchově špičkových odborníků pro průmyslovou praxi, výzkum a vývoj i státní správu.
VŠCHT Praha je členěna na čtyři fakulty. Vyniká propojením vzdělávací činnosti s velice kvalitním výzkumem, jak základním, tak i aplikovaným. Vědecké týmy všech fakult VŠCHT Praha se intenzivně zapojují do programů národní i mezinárodní spolupráce ve vědě, výzkumu a inovacích. Jak metodickou, tak administrativní podporu vědcům při podávání projektových žádostí i během řešení projektů poskytuje Projektové centrum.
Komercializaci aplikovaného výzkumu považuje VŠCHT Praha za významnou součást svých aktivit. Proto zde funguje Oddělení pro výzkum a transfer technologií, které svou činností přispívá ke zvýšení komercializace výsledků a vyhledávání nových příležitostí spolupráce s aplikační sférou. V roce 2015 VŠCHT Praha otevřela vědecko-technický park - Technopark Kralupy, který je zaměřený na stavební chemii, materiálové inženýrství a související obory. Jeho fungování hraje v transferu znalostí na VŠCHT Praha důležitou roli.
Dále Oddělení pro výzkum a transfer technologií zprostředkovává jak vědcům, tak studentům interní granty, nabízí možnosti získání cen i účasti na soutěžích nebo zve na studentské konference.
VŠCHT Praha chce být atraktivní institucí pro mladé vědce, proto Projektové centrum aktivně podporuje uchazeče, kteří zde chtějí realizovat svůj vědecko-výzkumný projekt např. v rámci Akce Marie Skłodowska-Curie. Dále mají mladí vědci příležitost se ucházet o prestižní startovací grant - Fond Dagmar Procházkové, pomocí kterého mohou vybudovat svoji vlastní výzkumnou skupinu na VŠCHT Praha. Postdoktorandům se dostává široké podpory v rozšiřování jejich výzkumných zkušeností prostřednictvím mezinárodní mobility.
VŠCHT Praha se aktivně zapojuje do mezinárodní integrace rozšiřováním a prohlubováním spolupráce v oblasti vědecko-výzkumné i pedagogické s evropskými i mimoevropskými partnery. Základními pilíři těchto aktivit jsou vědecko-výzkumné projekty, meziuniverzitní smlouvy o spolupráci a Erasmus+ smlouvy, stejně tak jako vytváření a akreditace společných studijních programů se zahraničními univerzitami.
V rámci příprav na HR Award se VŠCHT Praha zavázala vytvářet přátelské pracovní podmínky, podporovat profesní rozvoj a uplatňovat transparentní postupy přijímání pracovníků: Zázemí pro zaměstnance spoluvytváří Personální odbor spolu s Welcome center, které podporuje zaměstnance přijíždějící ze zahraničí - počínaje podporou s vízovým procesem až po poskytnutí informací k všednímu dni v Praze. A aby byla atraktivní a přívětivou institucí pro všechny zaměstnance i studenty, klade VŠCHT Praha důraz na genderovou rovnost. Proto zde jako součást Plánu genderové rovnosti (Gender equality plan) vznikl akční plán, který je pro dosažení zmiňované genderové rovnosti důležitým vodítkem.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 1014 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1015] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => Spolupráce [autor] => [autor_email] => [obsah] =>VŠCHT Praha tradičně patří k předním českým výzkumným pracovištím s intenzivní spoluprací s průmyslovou praxí. Výzkumní pracovníci z VŠCHT Praha participují na řadě výzkumných projektů financovaných z veřejných zdrojů v rámci projektů tuzemských poskytovatelů (TA ČR, MPO – TIP, MZe – NAZV, MV – Bezpečnostní výzkum, …) i z neveřejných zdrojů v rámci přímé smluvní spolupráce s podnikatelskými subjekty.
V rámci aplikovaného výzkumu je prováděn koncepční výzkum a vývoj s aktivním zapojením studentů doktorských a magisterských studijních programů. V rámci smluvního výzkumu s podnikatelskými subjekty jsou pak zpravidla řešeny aktuální technologické a analytické problémy. Výhodou je, že VŠCHT Praha je při řešení požadavků technologické praxe velmi flexibilní a je schopna rychlé reakce na vzniklou situaci. To zvyšuje její konkurenceschopnost mezi ostatními subjekty na trhu.
Na specializační výuce v rámci jednotlivých ústavů VŠCHT Praha se podílí řada významných odborníků z aplikační sféry. Jde například o odborníky z farmaceutického průmyslu, petrochemického průmyslu a z oblasti odpadového hospodářství. Odborníci působí především v navazujícím magisterském studiu.
Vědecko-výzkumná oblast má také významný nadregionální charakter, kde téměř 70 % partnerů aplikovaného výzkumu má sídlo mimo Prahu. VŠCHT Praha zaujímá v řadě především technologických oborů výsadní postavení v rámci ČR (např. technologie vody, technologie paliv, anorganické technologie, biotechnologie, potravinářské technologie).
V souladu s dlouhodobým záměrem se VŠCHT Praha aktivně zapojuje do mezinárodní integrace a rozšiřuje a prohlubuje spolupráci v oblasti vědecko-výzkumné i pedagogické s evropskými i mimoevropskými partnery. Základními pilíři těchto aktivit jsou mezinárodní vědecko-výzkumné projekty, meziuniverzitní smlouvy o spolupráci a na ERASMUS, společné studijní programy se zahraničními univerzitami. VŠCHT Praha má téměř 70 aktivních meziuniverzitních smluv o spolupráci a 130 bilaterálních smluv ERASMUS. Aktivní účast akademických pracovníků a studentů v mezinárodních projektech a programech vede k navazování nových kontaktů a rozšiřování oblastí spolupráce jak z hlediska obsahového, tak i geografického. Zájem o uzavírání nových smluv ze strany zahraničních partnerů je trvalý, ze strany VŠCHT Praha je prioritou uzavírat takové smlouvy, u kterých je předpoklad oboustranné akademické spolupráce a reciprocity studentských a vědeckých mobilit.
Neustále pokračuje úsilí zaměřené na rozšiřování možností studia na zahraničních univerzitách pro studenty VŠCHT Praha. Kromě dlouhodobých studijních pobytů byly díky rozvojovým projektům i dalším zdrojům výrazně podpořeny i krátkodobé pobyty, které umožnily studentům účastnit se intenzivních odborných kurzů, workshopů, konferencí a seminářů.
Velká pozornost je věnována zahraničním studentům a hostujícím odborným pracovníkům.Nabídka pro zahraniční zájemce o studium se promítá do akreditace bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných v angličtině a k realizaci mezinárodních magisterských programů ERASMUS MUNDUS, rovněž vyučovaných v angličtině.
Úspěšnou formou propagace VŠCHT Praha vedoucí ke zvýšení zájmu o spolupráci je pořádání mezinárodních vědeckých konferencí a seminářů přímo v prostorách školy.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1015 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [39285] => stdClass Object ( [nazev] => Zaměstnání - kariéra na VŠCHT [seo_title] => Zaměstnání - kariéra na VŠCHT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 39285 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kariera [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [5161] => stdClass Object ( [nazev] => Veřejnost - popularizace, média [seo_title] => Veřejnost [seo_desc] => [autor] => Oddělení komunikace [autor_email] => info@vscht.cz [obsah] =>Oddělení komunikace
Michal Janovskýb Michal.Janovsky@vscht.cz
Vedoucí oddělení
|
Petra Karnetováb Petra.Karnetova@vscht.cz
Popularizační akce: Veletrh vědy a VědaFest
|
Jan Křížb Jan2.Kriz@vscht.cz
Webová prezentace VŠCHT
|
Bára Uhlíkováe 220 444 443 - místnost A205
Seznamovací kurzy, popularizace, veletrhy, akce školy, otevřená univerzita
|
Barbora Strasserová
Sociální sítě
|
Annemarie Havlíčkováb Annemarie.Havlickova@vscht.cz
Grafika
|
Lumír Košař
Video obsah
|
Jana Sommerová
Hodiny moderní chemie
|
Dana Kardová (rozená Bílková)Mateřská dovolená |
Tento rozcestník je určen absolventům VŠCHT Praha. Zde se můžete zaregistrovat do databáze absolventů, přečíst si rozhovory z úspěšnými absolventy, projít nabídky práce, prohlédnout si obhájené práce či získat kopie svých ztracených nebo zničených dokumentů o studiu.
Poradenské a kariérní centrum
Studentům a absolventům nabízíme poradenskou činnost, psychologickou poradnu, workshopy pro zlepšení měkkých dovedností a vybrané nabídky práce.
Alumni VŠCHT Praha
Alumni, klub absolventů VŠCHT Praha sdružuje absolventy a přátele VŠCHT Praha. Usiluje o vytvoření vzájemné komunikační platformy mezi školou, absolventy a současnými studenty. Klub nabízí setkávání absolventů a přednášky zajímavých absolventů.
Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 994 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => Akreditované laboratoře [seo_title] => Akreditované laboratoře [seo_desc] => Zkušební laboratoře akreditované podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Českým institutem pro akreditaci o.p.s. [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => laborator_bafa43.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] => [submenuno] => [urlnadstranka] => [newurl_domain] => 'www.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/4111/942/994/1014/55555/6428/1316 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 1316 [platne_od] => 13.07.2022 17:45:00 [zmeneno_cas] => 13.07.2022 17:45:19.451317 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 1624 [cms_time] => 1711704408 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [4320] => stdClass Object ( [nazev] => Laboratoř měření emisí a imisí [seo_title] => Laboratoř měření emisí a imisí [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Laboratoř měření emisí a imisí při Ústavu plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší, FTOP VŠCHT Praha
Osvědčení o autorizaci vydané MŽP ČR umožňuje provádět autorizované měření emisí malých, středních, velkých i velmi velkých zdrojů znečišťování ovzduší.
Laboratoř provádí:
- měření emisí tuhých látek, plynných polutantů jako oxid uhelnatý, oxidy síry a dusíku, organických látek vyjádřitelných jako celkový organický uhlík, plynných anorganických sloučenin chloru, fluoru a bromu, amoniak, silné minerální kyseliny, sulfan, kovy, PAH, individuální organické látky, PCDD/PCDD a PCB,
- výzkum a vývoj nových technologií v oblasti snižování emisí, resp. optimalizaci chodu stávajících,
- měření spojená s posuzováním kvality pracovního ovzduší velmi širokého spektra pracovních aktivit a to i speciálně orientovaných.
Kontakt:
Prof. Ing. Petr Buryan, CSc., Petr.Buryan@vscht.cz, tel. 220 444 232
Text nad boxy se nachází v položce "MZL úvod" (k nalezení ve stromu nelevo).
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [73909] => stdClass Object ( [nazev] => Alkaloidy a další biologicky aktivní látky [seo_title] => Alkaloidy a další biologicky aktivní látky [seo_desc] => Alkaloidy, pyrrolizidinové, tropanové, glykolakaloidy, silymarin, opiové alkaloidy, Mitragyna [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Laboratoř provádí stanovení několika skupin rostlinných alkaloidů a dalších biologicky aktivních látek v různých rostlinných a živočišných materiálech a potravinách. Specifikace jednotlivých skupin látek a metod pro jejich analýzu je uvedena níže. Používané analytické metody jsou v souladu s požadavky nového prováděcího nařízení (EU) 2023/2783, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu množství rostlinných toxinů v potravinách.
Tropanové alkaloidy
Tropanové alkaloidy jsou přírodní toxiny, produkované rostlinami například z čeledi lilkovité (Solanaceae), jako je durman obecný (Datura stramonium), či z čeledi svlačcovité (Convolvulaceae), jako je svlačec rolní (Convolvulus arvensis). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-MS/MS nebo HRMS/MS, která zahrnuje až 21 alkaloidů, včetně atropinu a skopolaminu. Pomocí metody U-HPLC-HRMS/MS je možné provádět i kvalitativní screening pro zjištění přítomnosti dalších tropanových alkaloidů, pro které nejsou k dispozici analytické standardy.
Pyrrolizidinové a chinolizidinové alkaloidy
Pyrrolizidinové alkaloidy a jejich N-oxidy patří do široké skupiny přírodních toxinů vyskytující se v léčivých i plevelnatých rostlinách řady čeledí, jako jsou například brutnákovité (Boraginaceae), hvězdicovité (Asteraceae), bobovité (Fabaceae), řešetlákovité (Rhamnaceae), otočníkovité (Heliotropicaeae), a další. Chinolizidinové alkaloidy jsou přirozené toxické látky produkované rostlinami čeledi bobovité (Fabaceae), jako je zejména lupina neboli vlčí bob. Stanovení těchto alkaloidů provádíme multidetekční metodou U-HPLC-MS/MS nebo HRMS/MS, která zahrnuje až 31 pyrrolizidinových a 2 chinolizidinové alkaloidy. Pomocí metody U-HPLC-HRMS/MS je možné provádět i kvalitativní screening pro zjištění přítomnosti dalších alkaloidů, pro které nejsou k dispozici analytické standardy.
Opiové alkaloidy
Opiové alkaloidy jsou typickými zástupci přírodních toxinů obsažených v tobolce máku setého (Papaver somniferum). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která zahrnuje až 7 alkaloidů, včetně morfinu a kodeinu.
Glykoalkaloidy
Glykoalkaloidy jsou přírodní toxiny, které se vyskytují převážně v bramborách, plodinách patřících do čeledi lilkovité (Solanaceae). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která zahrnuje glykoalkaloidy alfa-solanin a alfa-chaconin ale také jejich degradační produkty, které mají stejnou toxicitu.
Kapsaicinoidy
Kapsaicinoidy patří mezi alkaloidy, které můžeme unikátně nalézt u plodů rostlin rodu Capsicum neboli paprik (chilli) a které jsou odpovědné za jejich pálivost. Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která zahrnuje kapsaicin, dihydrokapsaicin a nordihydrokapsaicin. Stanovení kapsaicinoidů provádíme v koření a v čerstvých paprikách. Mimo rozsah akreditace můžeme provést také odhad pálivosti paprik (chilli) ve Scovilleových jednotkách (SHU) nebo stanovit obsah extrahovatelných barviv v jednotkách ASTA (dle ČSN EN ISO 7541).
Alkaloidy rostliny Mitragyna sp. (kratom)
Alkaloidy rostliny Mitragyna speciosa jsou typickými hlavními účinnými látkami tohoto stromu řazeného do čeledi mořenovité (Rubiaceae), jedná se o skupinu indolových alkaloidů. Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS/MS, která zahrnuje mytragynin, 7-hydroxymytraginin a mitraphyllin, a zároveň umožňuje provádět i kvalitativní screening dalších alkaloidů této rostliny, pro které nejsou k dispozici analytické standardy.
Alkaloidy hub
Alkaloidy hub jsou biologicky aktivní látky obsažené v některých rodech hub, jako je například lysohlávka (Psilocybe) a muchomůrka (Amanita). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která má dvě varianty provedení, a to pro samostatné stanovení alkaloidů lysohlávky (psilocin a psilocybin) a pro samostatné stanovení alkaloidů muchomůrky (muscimol, ibotenová kyselina a muskarin).
Alkaloidy koky
Alkaloidy koky jsou skupinou tropanových alkaloidů obsažených v rostlinách rodu Erythroxylon (keřích koka). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS/MS, která zahrnuje kokain a ekgonin, a zároveň umožňuje provádět kvalitativní screening dalších alkaloidů této rostliny, jako jsou například anhydroekgonin a benzoylekgonin, pro které nejsou k dispozici analytické standardy.
Silymarin
Složky silymarinu jsou biologicky aktivní látky ze skupiny flavonolignanů či flavonoidů, které se vyskytují v extraktu rostliny ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Směs převážně těchto látek je označována jako silymarin či silymarinový komplex, přičemž obsahově hlavní složkou je směs dvou diastereoizomerů, silybinu A a silybinu B, souhrnně označovaná jako silibinin. Stanovení složek silymarinu provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která umožňuje kvantitativní stanovení silibinu a zároveň kvalitativní screening (s možností semikvantitativního odhadu) dalších až 11 složek tohoto komplexu.
Připravuje se...
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 73920 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73920 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73917] => stdClass Object ( [nazev] => Profilování a metabolomika (autenticita) [seo_title] => Profilování a metabolomika (autenticita) [seo_desc] => profilování, metabolomika, necílová analýza, autenticita, falšování [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Připravuje se...
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 73917 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73917 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73912] => stdClass Object ( [nazev] => Procesní kontaminanty (akrylamid, furany, 3-MCPD, glycidylestery) [seo_title] => Procesní kontaminanty (akrylamid, furany, 3-MCPD, glycidylestery) [seo_desc] => akrylamid, furany, 3-MCPD, glycidylestery [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Procesní kontaminanty jsou nežádoucí látky, které vznikají při úpravě potravin, zpravidla při záhřevu.
Akrylamid
připravuje se...
Furan a alkylfurany
připravuje se...
3-MCPD (3-monochlorpropandiol), estery 3-MCPD s mastnými kyselinami a glycidylestery mastných kyselin
připravuje se...
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 73912 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73912 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73910] => stdClass Object ( [nazev] => Environmentální (organické) kontaminanty [seo_title] => Environmentální (organické) kontaminanty [seo_desc] => polutanty, kontaminanty, PFOS, retardéry hoření, bromované uhlovodíky, PAHs [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Environmentální (organické) kontaminanty: v přípravě
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 73910 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73910 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [23399] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] => [iduzel] => 23399 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [73858] => stdClass Object ( [nazev] => Kanabinoidy [seo_title] => Kanabinoidy [seo_desc] => kanabinoidy, Cannabis, THC, HHC [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Stanovení kanabinoidů provádíme většinou v konopí a konopných produktech, v potravinách a nápojích, v doplňcích stravy (na bázi olejů nebo sušené herby), v extraktech, koncentrátech a pryskyřicích ale také krevní plazmě a forenzních vzorcích.
Kromě toho můžeme ve vzorcích změřit také metabolomický profil fytokanabinoidů a dalších bioaktivních látek; kvalitativní screening akreditovanou metodou KM 15 (UHPLC-HRMS/MS) zahrnuje asi 240 fytokanabinoidů a 150 dalších bioaktivních látek.
Pro kvantitativní stanovení kanabinoidů metodou KM21 nabízíme v současné době tři rozsahy stanovení:
1. základní rozsah - 19 fytokanabinoidů
Neutrální fytokanabinoidy:
CBD (cannabidiol); Δ9-THC (delta-9-tetrahydrocannabinol); Δ8-THC (delta-8-tetrahydrocannabinol); Δ9-THCV (delta-9-tetrahydrocannabivarine); CBN (cannabinol); CBG (cannabigerol); CBDV (cannabidivarine); CBC (cannabichromene); CBL (cannabicyclol); CBT (cannabicitran); CBE (cannabielsoin)
Fytokanabinoidní kyseliny:
CBDA (cannabidiolic acid); Δ9-THCA-A (delta-9-tetrahydrocannabinolic acid-A); THCVA (tetrahydrocannabivarinic acid); CBNA (cannabinolic acid); CBGA (cannabigerolic acid); CBDVA (cannabidivarinic acid); CBCA (cannabichromenic acid); CBLA (cannabicyclolic acid)
2. komplexní rozsah - 39 fytokanabinoidů
Neutrální fytokanabinoidy:
CBD (cannabidiol); Δ9-THC (delta-9-tetrahydrocannabinol); Δ8-THC (delta-8-tetrahydrocannabinol); Δ9-THCV (delta-9-tetrahydrocannabivarine); Δ8-THCV (delta-8-tetrahydrocannabivarine); CBN (cannabinol); CBG (cannabigerol); CBDV (cannabidivarine); CBC (cannabichromene); CBL (cannabicyclol); CBT (cannabicitran); CBE (cannabielsoin); CBDP (cannabidiphorol); Δ9-THCP (delta-9-tetrahydrocannabiphorol); CBDB (cannabidibutol); Δ9-THCB (delta-9-tetrahydrocannabutol); CBDH (cannabidihexol); Δ9-THCH (delta-9-tetrahydrocannabihexol); CBCV (cannabichromevarine); CBCO (cannabichromeorcin); CBND (cannabinodiol); CBV (cannabivarine); CBGV (cannabigerovarine); CBGO (cannabigerorcine); CBGM (cannabigerol monomethyl ether); CBNM (cannabinol monomethyl ether).
Fytokanabinoidní kyseliny:
CBDA (cannabidiolic acid); Δ9-THCA-A (delta-9-tetrahydrocannabinolic acid-A); THCVA (tetrahydrocannabivarinic acid); CBNA (cannabinolic acid); CBGA (cannabigerolic acid); CBDVA (cannabidivarinic acid); CBCA (cannabichromenic acid); CBLA (cannabicyclolic acid); CBCVA (cannabichromevarinic acid); CBGAQ (cannabigerol quinone acid); CBVA (cannabivarinic acid); CBGOA (cannabigerorcinic acid); CBGVA (Cannabigerovarinic acid).
3. (semi)syntetické kanabinoidy, jejich prekursory a driváty - 14 sloučenin
(R)-HHC (9(R)-hexahydrokanabinol); (S)-HHC (9(S)-hexahydrokanabinol); (R)-HHCP (9(R)-hexahydrocannabiphorol); (S)-HHCP (9(S)-hexahydrocannabiphorol); (R)-HHCPO (9(R)-hexahydrocannabiphorol acetate); (S)-HHCPO (9(S)-hexahydrocannabiphorol acetate); (R)-HHCO (9(R)-hexahydrocannabinol acetate); (S)-HHCO (9(S)-hexahydrocannabinol acetate); Δ9-THCO (Δ9-THC acetate); (R)-H4CBD (1(R)-tetrahydrocannabidiol); (S)-H4CBD (1(S)-tetrahydrocannabidiol); HU-331 (cannabidiol hydroxyquinone); (R)-Δ10-THC ((6aR, 9R)-delta10-THC solution); (S)-Δ10-THC ((6aR, 9S)-delta10-THC solution).
Stanovení mykotoxinů a jejich metabolitů provádíme multidetekční metodou U-HPLC-MS/MS, která může zahrnout až 60 mykotoxinů a jejich metabolitů, jakkoli zpravidla je rozbor zaměřen pouze na vybrané látky či skupiny podle účelu analýzy, resp. individuálních potřeb zadavatele.
Nejčastějšími analyzovanými vzorky jsou cereálie a krmiva, ovocné a zeleninové výrobky, doplňky stravy (nutraceutika) a léčiva na bázi bylinných extraktů, dále tzv. nové potraviny, potraviny určené pro výživu malých dětí a kojenců, olejniny, skořápkové plody, ale také nápoje, káva a bylinné čaje. Nařízení Komise (EU) 2023/915 stanovilo maximální limity pro aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisiny, citrinin a námelové alkaloidy. Používané analytické metody jsou v souladu s požadavky nového prováděcího nařízení (EU) 2023/2782, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu množsrtví mykotoxinů v potravinách.
Aflatoxiny
Aflatoxiny jsou produkovány mikromycetami rodu Aspergillus, především druhy Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus. Mezi hlavní zástupce aflatoxinů patří aflatoxiny B1, B2 a G1, a G2. Nejčastěji kontaminovanými komoditami jsou skořápkové plody, koření, obiloviny aj. Ke kontaminaci dochází především v oblasti subtropického pásma, kde je vysoká vlhkost vzduchu a nejsou zde často aplikovány správné posklizňové procesy, které by zabránily růstu mikromycet. Chronické působení aflatoxinů je spojeno s hepatotoxicitou a karcinogenitou, mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny řadí aflatoxiny mezi látky prokazatelně karcinogenní pro člověka.
Deoxynivalenol
Hlavními producenty deoxynivalenolu jsou Fusarium culmorum a Fusarium graminearum, jde o jeden z nejčastěji se vyskytujících mykotoxinů v širokém spektru obilovin. Obdobně jako další mykotoxiny je relativně stabilní, takže se vyskytuje i v tepelně zpracovaných potravinách, jako je pečivo ad. Akutní intoxikace je spojena s nevolností a případně zvracením, proto byl dříve nazýván jako vomitoxin, v lidském těle je rychle metabolizován a vyloučen močí. Nejčastěji se vyskytujícím metabolitem je deoxynivalenol-3-glukosid v obilovinách a odvozených produktech. Pro některé takto konjugované mykotoxiny je již popsáno uvolnění z vazby konjugátu, a tudíž vyšší toxikologická zátěž pro konzumenta kontaminované potraviny.
Zearalenon
je mykotoxin produkovaný především mikromycetami Fusarium graminearum, ale i dalšími druhy rodu Fusarium. Jde o významný kontaminant obilovin a odvozených produktů. Zearalenon je spojen především s chronickou toxicitou, kvůli strukturní podobnosti s hormonem estradiolem způsobuje reprodukční a vývojové problémy. Dlouhodobá expozice představuje riziko hlavně u těhotných žen. Dalšími toxickými vlastnostmi zearalenonu jsou hepatotoxicita a imunotoxicita, hematoxicita a poruchy srážlivosti krve.
Fumonisiny
jsou produkované různými druhy plísní rodu Fusarium, především F. verticillioides a F. proliferatum. Nejčastěji kontaminovanou komoditou je kukuřice a kukuřičné produkty, v menší míře i další obiloviny. Jsou poměrně termostabilní. Celkem je známo více než 28 zástupců, nejvýznamnějšími jsou fumonisiny B1 a B2, které řadí Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny mezi možné lidské karcinogeny, toxicky působí především na ledviny nebo játra.
T-2 A HT-2 toxin
patří mezi významné zástupce fusariových mykotoxinů produkovaných zejména Fusarium sporotrichioides a Fusarium poae. Charakteristický je jejich výskyt v obilovinách, především pak ovsu a ovesných produktech. Jde o nejvíce toxické mykotoxiny ze skupiny trichothecenů, při akutní intoxikaci dochází k nevolnosti a zvracení, při chronické pak k vývojové a reprodukční toxicitě. V současné době platí doporučení Komise 2013/165 ohledně přítomnosti T2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin (indikativní hodnoty).TDI je nově stanoveno na pouhých 0,02 µg/kg těl. hmotnosti.
Ochratoxin A
je produkován mikromycetami Aspergillus ochraceus, v menší míře pak i dalšími mikromycetami r. Aspergillus a Penicillium. Často kontaminovanými komoditami jsou obiloviny, káva či vinná réva (a následně víno) a koření. Ochratoxin A je značně termostabilní a běžné procesy v potravinářském průmyslu nestačí na významné snížení jeho obsahu ve finálních produktech. Stejně jako fumonisiny je řazen mezi možné lidské karcinogeny, toxicky působí především na ledviny.
Patulin
je produkován Penicillium, především P. expansum, dále některými zástupci rodů Aspergillus. Vyskytuje se v ovoci, nejčastěji v jablkách a výrobcích z nich (jablečné šťávy, dětská výživa). Patulin je stabilní při tepelných procesech do 100 °C a při použití oxidu siřičitého jako konzervačního činidla dochází k jeho degradaci. I přes vykazování výrazné antibiotické aktivity je patulin spojován s akutní toxicitou a možnou imunotoxicitou, genotoxicitou a teratogenitou.
Citrinin
je produkován mikromycetami Penicillium citrinum, v menší míře i dalšími zástupci rodů Aspergillus a Penicillium, patří mezi ně např. Aspergillus oryzae, používaný při výrobě sójových omáček a Penicillium camemberti při výrobě plísňových sýrů. Vyskytuje se tedy v těchto zpracovaných produktech a rovněž v obilovinách a ovoci. Vykazuje nefrotoxické účinky, v lidském těle je rychle absorbován a metabolizován
Námelové alkaloidy (ergoty)
Námelové (či také ergotové) alkaloidy jsou produkovány především mikromycetami druhu Claviceps purpurea. Vzhledem k taxonomické příslušnosti producenta jsou i přes strukturní podobnost s jinými typy alkaloidů řazeny spíše mezi mykotoxiny. Nejčastější výskyt je spojen s žitem, v menší míře i dalšími obilovinami. Akutní intoxikace je spojena s nevolností a zvracením a při chronickém působení je jejich výskyt spojen s první popsanou mykotoxikózou u člověka, ergotismem.
Alternariové mykotoxiny
Mikromycety r. Alternaria produkují více než 70 různých toxinů, ale pouze některé se řadí mezi kontaminanty potravin a jsou toxikologicky významné, mezi nejvýznamnější patří alternariol, alternariol methylether, kyselina tenuazonová a tentoxin. Vyskytují se v ovoci, zelenině a zpracovaných produktech, olejninách a obilovinách. Někteří ze zástupců vykazují cytotoxické, genotoxické, karcinogenní a mutagenní účinky.
Enniatiny, beauvericin,...
Enniatiny a beauvericin jsou strukturně cyklické depsipeptidy produkované několika druhy rodu Fusarium (F. avenaceum, F. trincinctum ad.). Vyskytují se v širokém spektru plodin a potravin s velmi vysokou incidencí, avšak jejich toxicita pro člověka je nízká, v laboratorních studiích byla zjištěna např. cytotoxicita.
Stanovení reziduí pesticidů a jejich metabolitů provádíme multireziduálními metodami GC-MS a LC-MS/MS po extrakci a předčištění pomocí disperzní SPE (metoda QuEChERS) podle ČSN EN 15662. Samostatnými postupy LC-MS (metoda QuPPe) disponujeme pro silně polární pesticidy, jako jsou například glyfosát, glufosinát, fosetyl, chlormequat, fosfonová kyselina, chlorečnany a chloristany, nikotin, etephon aj. Samostatné metody (tzv. "single residue methods", SRM) jsou také pro stanovení reziduí ethylenoxidu nebo dithiokarbamátových fungicidů.
Ve všech těchto akreditovaných metodách máme zahrnuto celkem asi 535 stanovovaných látek. Laboratoři je přiznán flexibilní rozsah akreditace, takže může rozsah zkoušených parametrů dále rozšiřovat.
Všechny metody jsou validované a řízené podle Dokumentu SANTE/11312/2021 (v.2) závazného pro úřední kontrolu potravin, nápojů a krmiv a jsou vhodné pro analýzy vyžadované k certifikaci Global GAP, případně pro inspekci a certifikaci biopotravin a bioproduktů, pro kontrolu dětské a kojenecké výživy atd. Laboratoř je též kvalifikována pro analýzy reziduí pesticidů v ovoci a zelenině podle nařízení vlády č. 80/2023 o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření.
Nálezy reziduí pesticidů vyhodnocujeme podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2005/396 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech, případně podle specifických předpisů, jako je Směrnice 2020/2184/EU, která se vztahuje na vodu, dále podle nařízení vlády č. 80/2023 pro integrovanou produkci či požadavků certifikačních schémat (jako je Q-CZ brambory). Laboratorní postupy jsou v souladu také s Metodickými pokyny Ministerstva zemědělství, kterými se stanovují specifická pravidla pro odběr, analýzu a následné vyhodnocení vzorků z ekologického zemědělství. Pro kontrolu produktů ekologického zemědělství je nezbytné objednat vždy kompletní multireziduální rozbory, tj. metodami GC-MS/MS (KM01) a LC-MS/MS (KM02).
Výběr vhodného rozsahu reziduálních analýz a způsobu vyhodnocení výsledků jsou naši specialisté připraveni s vámi předem bezplatně konzultovat tak, aby testování bylo efektivní a zkušební protokoly odpovídaly co nejlépe požadovanému účelu. K dispozici jsou následující metody, jejichž rozsahy jsou podrobně specifikovány v příloze k Osvědčení o akreditaci a aktuálním Seznamu činností:
KM01: Stanovení reziduí pesticidů a jejich metabolitů metodou GC-MS (MRM 1)
KM 02: Stanovení reziduí pesticidů a jejich metabolitů metodou LC-MS (MRM 2)
KM 03: Stanovení reziduí dithiokarbamátových fungicidů metodou SPME/GC-MS (SRM)
KM 04: Stanovení reziduí silně polárních pesticidů a jejich metabolitů metodou LC-MS (QuPPe)
Odběr reprezentativních vzorků pro kontrolu reziduí pesticidů v potravinách a surovinách rostlinného i živočišného původu doporučujeme provádět podle ČSN 56 0253, resp. Směrnice 2002/63/EC, včetně odběrů podle Metodik k nařízení vlády č. 80/2023 Sb. Jsme připraveni poskytnout pro vzorkování potravin a plodin i jejich následný transport do laboratoře metodickou podporu. Před dodáním vzorků proto doporučujeme laboratoř kontaktovat, nejlépe e-mailem (viz Kontakty).
V rámci úřední kontroly potravin podle nařízení EP a Rady (ES) 2017/625 provádí Laboratoř pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci analýzy reziduí pesticidů a proto jsou analytické metody i jejich rozsahy plně harmonizovány s metodami používanými ostatními úředními laboratořemi v EU. Laboratoř spolupracuje s Referenčními laboratořemi EU (EURL) pro rezidua pesticidů a několikrát ročně se podrobuje mezilaboratorním testům způsobilosti, které organizují.
Metrologická a zkušební laboratoř VŠCHT Praha je vědecko-výzkumné a servisní pracoviště zřízené v roce 2000 při Ústavu analýzy potravin a výživy
Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. Laboratoř je akreditovaná
Českým institutem pro akreditacipodle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018 jako zkušební laboratoř č. 1316.2.
Laboratoř se zaměřuje zejména na analýzy potravin, nápojů, tuků a olejů, dětské výživy, potravních doplňků, nových potravin, bylin, kratomu, zemědělských produktů, krmiv, chemických přípravků a produktů, složek životního prostředí, vody, biologických materiálů (tkáně, moč, krevní sérum), aj.
Pro dosažení vysoké technické úrovně služeb Laboratoř využívá flexibilní rozsah akreditace, který umožňuje operativně rozšiřovat nebo jinak modifikovat rozsah akreditace bez předchozího posouzení akreditačním orgánem. Ve flexibilním rozsahu akreditace může Laboratoř své zkušební metody modifikovat, zejména rozšířit rozsah stanovovaných parametrů (látek) a předmětů zkoušek (matric).
Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek.
O laboratoři
[iduzel] => 73851 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infotext [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [23403] => stdClass Object ( [nazev] => Objednávka [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] => [iduzel] => 23403 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [5651] => stdClass Object ( [nazev] => O Metrologické a zkušební laboratoři [seo_title] => O Metrologické a zkušební laboratoři [seo_desc] => analýza pesticidů; analýza mykotoxinů; analýza PFAS; analýza kanabinoidů; analýza vitamínů; analýza akrylamidu; analýza etylenoxidu; analýza alkaloidů [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Metrologická a zkušební Laboratoř (MZL):
- je podle nařízení EP a Rady (ES) 2017/625, čl. 37 určena Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci jako Laboratoř č. 1 k provádění analýz a vyšetření pro účely úřední kontroly potravin. Analytické metody a jejich rozsahy jsou proto plně harmonizovány s metodami používanými či uznávanými orgány státního dozoru a splňují kriteria evropských právních předpisů a metodických pokynů.
- provádí mimo jiné testování zemědělských plodin a produktů vyžadované pro certifikaci Global GAP, případně pro orgány inspekce a certifikace biopotravin a bioproduktů, integrované systémy pěstování ovoce a zeleniny nebo například i pro doložení kvality a bezpečnosti potravin při udělování značky KLASA a dalších. Laboratoř je kvalifikována rovněž pro analýzy reziduí pesticidů v ovoci a zelenině podle nařízení vlády č. 80/2023 o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření.
- má unikátní odborné i technické zázemí a silnou institucionální podporu prestižní univerzity, takže je schopna poskytovat poradenství i daleko nad rámec vlastní zkušební (analytické) činnosti.
- systematicky spolupracuje s ostaními zkušebními laboratořemi VŠCHT Praha (např. pro mikrobiologii, genetiku nebo senzorickou analýzu) a národními referenčními laboratořemi v dané oblasti zkoušení. Mezinárodní spolupráce MZL při vývoji, validaci a implementaci nových analytických metod probíhá již déle než 30 let a je dokumentována četnými publikacemi v prestižních mezinárodních odborných časopisech.
Jaké další služby nabízíme:
- interpretaci výsledků zkoušek, poskytování konzultací a expertíz v oblasti analytické chemie, metrologie, managementu kvality ve zkušebních a kalibračních laboratořích a také v oblasti bezpečnosti a autenticity potravin a dalších.
- výzkum v oblasti analytické chemie potravin a životního prostředí,
- vývoj a validaci postupů v oblasti analýz organických látek a rozvoj primárních analytických metod měření (hmotnostní spektrometrie),
- ověřování referenčních materiálů (RM) pomocí primárních metod měření, organizaci mezilaboratorních studií,
- vzdělávání a výcvik pracovníků ve shora uvedených oblastech,
- forenzní analýzu na vyžádání, včetně identifikace a rozpoznávání původu omamných a psychotropních látek.
Přístrojové vybavení (odkaz na ÚAPV)
Kontakty:
Vedoucí laboratoře je prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. se specializuje na analýzu potravin a přírodních látek a forenzní analýzu a je řešitelkou řady evropských i národních výzkumných projektů zaměřených na vývoj nových metod pro hodnocení kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty potravin (tel. +420 220 443 185; mob. +420 602 833 424).
Manažerem kvality je prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc., specializuje se na kontaminaci prostředí a potravních řetězců a na analýzu kontaminantů a reziduí pesticidů. V pedagogické činnosti se zaměřuje se na systémy managementu kvality v laboratorní a výrobní praxi, na potravinářskou legislativu a hodnocení shody.
Metrologem laboratoře je doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, která se též zaměřuje na analýzu biologicky aktivních přírodních látek a nutraceutika.
Objednávky a management vzorků: Ing. Jana Kohoutková, Ph.D., tel. +420 220 443 184
Adresa pro zasílání vzorků: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy, Technická 3, 166 28 Praha 6.
Další informace: Ing. Martina Vlčková, tel. +420 220 443 180
Odborné zaměření ostatních specialistů zkušební laboratoře je uvedeno na stránkách Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha.
Kontakty na akreditovanou laboratoř VŠCHT pro mikrobiologii a geneticky modifikované organismy (GMO) naleznete ZDE
Nezávislá obalová laboratoř při Ústavu konzervace potravin FPBT VŠCHT Praha
Laboratoř byla akreditována Českým institutem pro akreditaci jako zkušební laboratoř č. 1316 a nabízí:
- zkoušení obalových prostředků a dalších výrobků, určených pro přímý kontakt s potravinami,
- zkoušení kvality potravin, zejména s ohledem na vliv systému balení.
Mimo rámec akreditace zajišťuje:
- zkoušení funkčních vlastností obalových prostředků,
- chemické analýzy obalových prostředků
- komplexní posouzení vhodnosti systémů balení potravin
- návrh systémů balení pro daný typ potraviny
- posouzení obalů z hlediska splnění podmínek uvedení obalů do oběhu a na trh (podle zákona 477/2001 Sb., resp. 54/2004 Sb.)
Kontakt:
Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., lukas.vapenka@vscht.cz, tel. 220 443 083
Webové stránky nol.vscht.cz
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 4318 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/nol [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4322] => stdClass Object ( [nazev] => Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha [seo_title] => Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha [seo_desc] => Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha [autor] => Jana Kadavá [autor_email] => Jana.Kadava@vscht.cz [obsah] =>Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha
Laboratoř je akreditována podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Českým institutem pro akreditaci o.p.s. jako zkušební laboratoř č. 1316.3
Činnost ZL ÚBM je rozdělena do dvou laboratoří:
• Laboratoře mikrobiologie
• Laboratoře geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMO)
Laboratoř mikrobiologie:
Mikrobiologické analýzy potravin
• Stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách a pokrmech
• Horizontální metoda důkazu a stanovení Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu kvasinek a plísní v potravinách a pokrmech
• Horizontální metoda důkazu bakterií rodu Salmonella v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech
• Horizontální metody pro průkaz a stanovení bakterií čeledi Enterobacteriacae v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu ˛-glukuronidázopozitivních Escherichia coli v potravinách a pokrmech
Mikrobiologické analýzy pitné vody v plném rozsahu platné legislativy:
• Stanovení indikátorů fekálního znečištění (fekální streptokoky, Escherichia coli a koliformní bakterie)
• Stanovení kultivovatelných mikroorganismů při 22 °C a 36 °C
• Stanovení Clostridium perfringens
Mikrobiologické analýzy bazénové vody:
• Stanovení kultivovatelných mikroorganismů při 36 °C
• Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků
• Stanovení počtu Escherichia coli
• Stanovení počtu Pseudomonas aeruginosa
Stanovení mikrobiální kontaminace v prostředí potravinářských provozoven a komunálních budov
Mikrobiologická analýza ovzduší
•Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní
•Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní
Kosmetika
• Průkaz mikroorganismů sledovaných v kosmetických produktech
• Zkouška účinnosti konzervace zátěžovým testem
Laboratoř geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMO):
• Důkaz a kvantifikace GMO metodou PCR v potravinářských surovinách a potravinách
• Kvantifikace GMO metodou real-time PCR v potravinářských surovinách a potravinách
Pracoviště GMO je zařazeno do seznamu laboratoří s oprávněním vykonávat činnost kontroly přítomnosti a kvantifikace transgenů v povoleném rozsahu pro Ministerstvo životního prostředí.
Kontakt:
Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., Katerina.Demnerova@vscht.cz, tel. 220443025
Doc. RNDr. Jarmila Pazlarová, CSc., Jarmila.Pazlarova@vscht.cz, tel. 220443075
KOsvědčení o akreditaci
KOsvědčení o akreditaci v angličtině
Recenze:
ZL ÚBM se vedle akreditovaných laboratorních analýz významně podílí na spolupráci se subjekty (zákazníky) v oblasti vzdělávání. Je pořadatelem řady odborných kurzů v oblasti mikrobiologie, které jsou vždy organizovány v souladu s potřebami zákazníků. Kurzy probíhají vždy ve 2 částech – teoretická a praktická v posluchačských laboratořích.
Členové týmu laboratoře se jako experti velmi aktivně podílí i na vzdělávání mikrobiologických pracovníků potravinářských laboratoří v zahraničí – např. v Saudské Arábii, kde přednáší a současně vedou laboratorní kurzy. Tyto kurzy jsou zaměřeny na detekci patogenů v potravinách. Současně se podle požadavků zákazníka věnují i zavádění nových metod a jejich validaci.
Dále populární formou organizujeme i výukové kurzy pro studenty středních škol v rámci rozšíření jejich znalostí v oblasti přírodních věd, zejména v oblasti mikrobiologie potravin.
[poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 4322 [canonical_url] => //intranet.vscht.cz/laboratore/akreditovane-laboratore/zlubm [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/zlubm [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )