Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Brazílie, země nerostného bohatství
iduzel: 23030
idvazba: 28774
šablona: stranka_galerie
čas: 19.3.2024 11:26:33
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 23030
idvazba: 28774
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/23030'
iduzel: 23030
path: 1/4111/942/994/5161/8351/17740/23030
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Brazílie, země nerostného bohatství

Když jsem se dozvěděla, že služebně pojedu do Brazílie, tak mi hlavou probleskla představa spoře oděných tanečnic samby, veselých dětí hrajících si na ulici a výborné brazilské kávy. Nemohla jsem se mýlit více. Brazilská města jsou plná vysokých mrakodrapů a úhledných parků, chodníky i silnice jsou čisté, spadané listí zametené (část stromů na suché zimní měsíce opadává), posečená tráva kolem cest kam až oko dohlédne a na ulicích nablýskaná evropská a japonská auta, která běžný Brazilec myje jednou za dva až tři dny. Brazilci jsou vyhlášeni svou čistotností, jídlo jedí zásadně příborem, i obloženou bagetu si krájí, na veřejných toaletách je často dostupná desinfekce a vchodové dveře i baterie jsou na fotobuňku, abyste se nemuseli ničeho dotknout. Grafitti, tak hyzdící české domy i dopravní prostředky, jsou malá umělecká díla na předem určených místech.

Brazílie je pátou největší a nejlidnatější zemí světa, sami Brazilci nazývají svou zemi kontinentem. Neexistuje nic jako typický Brazilec, viděli jsme blondýnky, zrzky i brunetky, vysoké černochy i rozsochaté černošky, lidi s asijskými či indiánskými rysy. Je to země otevřená k homosexuálům, zároveň jsou však její obyvatelé silně věřící. Jeden dobře viditelný znak však mladé Brazilci spojuje, až nepřirozeně srovnané vybělené zuby a výrazná velkoplošná tetování i na místech, která nejsou schovaná pod oblečením, například na lýtkách.

A především mladí si umí užívat života, i přes nepříznivou ekonomickou a politickou situaci a stávkující vysoké školy se bary každý a páteční a sobotní večer zaplní, ozvučí je živá hudba a veselí se plynule přesouvá i před bar.

Veletrhy EduExpo

Cílem naší návštěvy Brazílie byla aktivní účast na veletrzích EduExpo v Belo Horizonte, Brasilii a São Paulu. Veletrhy navštívilo téměř 20 tisíc zájemců o studium v zahraničí. Každý z návštěvníků se musel předem registrovat v aplikaci EduFindMe, při vstupu na veletrh obdržel informační kartu s čárovým kódem, který si obsluha stánku mohla odečíst do svého telefonu a získat tak kompletní informace o zájemci, jeho studijní zaměření, ročník studia a kontakt.

U stánku Study in Prague se zastavovala většina návštěvníků veletrhu a část z nich i v Praze byla a hodnotila ji jako nejkrásnější město na světě, což nás velmi těšilo. Studenti se zajímali o různé obory, přibližně polovina z nich byla ještě nevyhraněná a chtěla studovat cokoliv od designu až po mezinárodní právo, část ale již přesně věděla, že se zajímá o medicínu, architekturu či informační technologie. Nás velmi potěšila v Brasílii skupinka asi 40 zájemců o chemické inženýrství, z nichž alespoň polovinu, doufám, v budoucnosti v Praze uvidíme.

Minas Gerais

Minas Gerais neboli „hlavní doly“ je druhý nejlidnatější stát Brazílie a kromě rozvinutého, především automobilového, průmyslu, je znám svým nerostným bohatstvím. První imigranty přilákalo v sedmnáctém století zlato a diamanty, nyní se zde těží železné rudy, bauxit, křemík, niob, tantal a prvky vzácných zemin. Těžba významně ovlivnila životní prostředí, původní pralesy byly vykáceny, uměle byly vysazeny eukalypty, které poskytují rychle rostoucí rovné dřevo, z letadla jsou všude vidět povrchové doly a laguny odpadních vod.

Belo Horizonte, hlavní město Minas Gerais, bylo založeno na konci osmnáctého století a nejzajímavější je na něm jeho jméno, které v portugalštině znamená „pěkná vyhlídka“.

Brasilia

Hlavní atrakcí hlavního města Brazílie je jeho architektura. Brasilia je do detailu naplánovaná, tvořená paneláky a velmi symetrická, zdá se, že chaoticky pohybující se lidé jsou v ní navíc. Její obraz připomíná ptáka či letadlo a celé to evokuje filmové město budoucnosti s nádechem socialistického plánování. Memoriál Juscelina Kubitcheka, brazilského prezidenta s českými kořeny, ukazuje úsilí, které bylo zapotřebí k vybudování tohoto velkoměsta za pouhé 3 roky.

São Paulo

São Paulo je největší město Brazílie a nejživější námi navštívené město. Ulice večer ožívají předzahrádkami a živou hudbou. Každá ulice v okolí hotelu měla svého bezdomovce, který přes den pospával na kartonech. Bylo to i první město, ve kterém jsme viděli opravdové žebráky, kteří jak ve středověku posedávali na schodech katedrály. Naopak metro v São Paulu je moderní, čisté a rychlé, jezdí na nejfrekventovanějších úsecích v minutovém intervalu.

São Paulo bylo založeno v roce 1500 a mezi mrakodrapy se občas krčí koloniální budova. Město zažilo mnoho vln přistěhovalectví, německou, italskou, japonskou, každá z komunit si přinesla své zvyky, jídlo, jazyk. Nejnovějšími imigranty jsou Číňané a Vietnamci.

Brazílie fotografie

Nejlepší brazilské pivo
Memoriál Juscelina Kubitscheka
Katedrála se zvonicí v Brasílii
Kostel svatého Františka v Pampulha znázorňuje komunistické symboly srp a kladivo
S těžce vysmlouvanými nechlazenými kokosy
Pověřená vedoucí zahraničního oddělení Mgr. Iva Žilíková se zájemkyní o studium
Po obědě s velvyslancem ČR v Brazílii Ing
Presidentský palác hlídá i vzrostlý Emu
Prof. Hasal se zástupcem velvyslance Mgr. Viktorem Dolistou a organizátory veletrhů
Věhlasný mortadelový sendvič na tržnici v Sao Paulo
Veletrhy navštívila i generální konzulka v Sao Poulu Ing. Pavla Havrlíková
Dom Bosco v hlavním městě Brasília
Grafitti Sao Paulo - Z očí do očí
Grafitti v Sao Paulo
Grafitti v Sao Paulo ve čtvrti Vila Madalena
Grafitti v Sao Paulo lákají k portrétům
Grafitti a brouk v Sao Paulo
Grafitti jako živé
Brasília je naplánovaná a symetrická
Zástupci VŠCHT Praha na veletrzích v Brazílii

Aktualizováno: 11.10.2015 15:49, Autor: Petra Karnetová

Brazilci to rádi studené

Trochu překvapivě na zemi ležící v tropech až subtropech, nebo možná právě proto, mají Brazilci rádi chladno až mrazivo. Všude se klimatizuje na 16–18 °C, do všech nápojů dávají led, dokonce i do piva, které si čepují do namražených sklenic. Až ve třetím stánku se nám podařilo získat celý kokos s brčkem, v těch předchozích kokosovou vodu chladili a přelévali do kelímků, protože teplé to přece nikdo nepije! 

×

Caipirinha a Feijoada

Čím je pro Čechy pivo, tím je pro Brazilce caipirinha. Lahodný a velmi zrádný koktejl z pálenky z cukrové třtiny nazývané Cachaça, limetek, třtinového cukru a ledu. A Cachaçou se opravdu nešetří!

Feijoada je portugalský pokrm, který se rozšířil i do bývalých portugalských kolonií. Brazilská feijoada se připravuje z černých fazolí, nasoleného vepřového masa a klobásek, přílohou k ní je rýže, tradiční verze feijoady obsahuje též rypáček, ouško, nožičky či jazyk. Připravuje se pouze v sobotu a její příprava je tak rozšířená, že sobota je nazývána dnem feijoady, a pokud si ji zvyků neznalý cizinec přeje mimo tento den, tak je na něj nahlíženo se značnou nedůvěrou, ba i úsměškem.

Češi si brazilskou kuchyni spojují spíše s vynikajícím grilovaným masem v jedné z restaurací churrascaria, ve které obsluha přináší grilovaná masa na špízu, samozřejmostí je studený bufet a vynikající sladkosti. Musím uznat, že kvalita českých restaurací se blíží brazilským a návštěva obou končí naprostým přecpáním a touze po něčem zeleném, nemastném a negrilovaném.

×


KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi