Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → VŠCHT Praha má novou senzorickou laboratoř
iduzel: 15869
idvazba: 19531
šablona: stranka_galerie
čas: 19.3.2024 08:46:37
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 15869
idvazba: 19531
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/12763/15869'
iduzel: 15869
path: 8549/6011/6448/6451/6473/15869
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

VŠCHT Praha má novou senzorickou laboratoř

Praha, 2. dubna - Nejen nutriční hodnota, ale i senzorická jakost, chuť, vůně či vzhled jsou důležitými atributy, které rozhodují o úspěchu potravinových výrobků na trhu. K analýze těchto charakteristických vlastností má nyní VŠCHT Praha vytvořeny ideální podmínky, a to v podobě nové senzorické laboratoře. 2. dubna ji za účasti vedení školy slavnostně otevřela profesorka Jana Hajšlová se svým týmem z Ústavu analýzy potravin a výživy.

S laboratoří budou jistě spolupracovat i další ústavy. „Věřím, že můžeme spojovat odborníky i přes hranice Fakulty potravinářské a biochemické technologie,“ myslí si profesorka Hajšlová.

Nová laboratoř, která odpovídá příslušné ISO normě, nabízí dvanáct pracovních boxů namísto dosavadních šesti. Hodnotitelům poskytuje výrazně lepší vybavení a přináší také prostor pro diskuzní panel a interaktivní výuku. Vybudována byla v rámci velkého investičního projektu KvaLab, jehož cílem je vytvořit studentům špičkové podmínky pro kvalitní vzdělávání. Hlavní činností v laboratoři tak bude logicky výuka senzorické analýzy.

„V oblasti vědy budeme dále rozvíjet metodiku senzorického hodnocení, studium vnímání chutí a vůní nebo zkoumání těkavých látek v potravinách ve spojení s instrumentálními metodami,“ říká docentka Zdeňka Panovská, vedoucí laboratoře. „Mezi další oblasti zájmu patří mimo kritické hodnocení senzorické jakosti nových typů potravin i testy jejich skladovatelnosti,“ doplňuje.

Velkým cílem do budoucna je získání akreditace a, jak již bylo naznačeno, propojení instrumentální a senzorické analýzy.

šířka 450px

IMG_2372-1
IMG_2375-2
IMG_2381-3
IMG_2385-4
IMG_2410-10
IMG_2424-13
IMG_2432-14
IMG_2435-15

Aktualizováno: 25.2.2016 09:46, Autor: Michal Janovský

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi