Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Na Ukrajinu pro studenty
iduzel: 15364
idvazba: 18761
šablona: stranka_galerie
čas: 29.3.2024 16:09:31
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 15364
idvazba: 18761
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/mohlo-by-vas-zajimat/17740/ukrajina'
iduzel: 15364
path: 1/4111/942/994/5161/8351/17740/15364
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Ukrajina je přibližně 4x větší než Česká republika a její velikost si uvědomíte už při cestě z letiště. Čtyřproudá dálnice vede rovně. Po 10 kilometrech uhne o 5° doleva. A zase 10 km vede rovně. Na silnicích jezdí moderní vozidla (mmch. Škoda Auto by měla přidat, na kyjevských silnicích ji válcují německé, japonské a korejské značky).
Sídliště pro 3 miliony lidí připomínají obrovské propojené hrady, před kterými se v pravidelných intervalech krčí kostelíky. Po přejezdu na druhý břeh ohromí socha Matky vlasti, 62 metrů vysoká socha stojí na 40metrovém podstavci a meč, který svírá v pravé ruce, je 16 metrů dlouhý.

Veletrh Moderní vzdělávací instituce 2015 se odehrával na dvou patrech domu dětí a mládeže, ve kterém se kromě mimořádných akcí každodenně organizují desítky kroužků. Až tisíc dětí od 6 do 18 let zde navštěvuje přírodovědné kroužky biologie, anatomie, zoologie, chemie, mikrobiologie, biochemie či genetiky, a to samo o sobě vytvořilo dostatečnou základnu návštěvníků.
Jako na každém veletrhu jsme už od začátku dokázali rozeznat několik typických skupin návštěvníků. Sběrači, ti jsou všude a jdou po letácích, tužkách, všem. Děti zajímají balonky a bonbony a jsou mnohem stydlivější než u nás. Vyslanci škol, kteří rychle shrábnou letáky a běží s plnou náručí o stánek dál.
Pak jsou tam ti, v jejichž tvářích se zračí „chemie, no to bych nemohl“. Na českém veletrhu jsou velkou výzvou, přesvědčit někoho takového o přínosu a významu chemie je malým vítězstvím. Ale s jazykovou bariérou je to výzva dvojnásobná.
Naštěstí se objevili i ti, které chemie opravdu zajímá a dokážou diskutovat i hodinu o všech možnostech a druhý den se ještě vrací. Rodiče si uvědomují nejistou situaci Ukrajiny a ukrajinské měny a jsou ochotni celoživotní úspory investovat do vzdělání svých dětí.

Potkali jsme i velmi talentované děti, vítěze přírodovědných olympiád i soutěží středoškolských odborných činností, studenty, kteří již v 16 letech studují vysokou školu. Ti berou výběr školy velmi vážně a vědí, že i na špičkových univerzitách mohou dostat stipendia. Je na nás, abychom se rozhodli, jestli se o tyto talenty budeme zajímat a nabídneme jim finanční zázemí pro studium.

První den proběhlo slavnostního zahájení. Řečnilo se, tleskalo se. Dívky v krojích přinesly řečníkům chléb. Děti zatančily národní tance, mladší dívky stylizovanou skladbu inspirovanou sluncem a pšenicí. Voják dostatečně pateticky přednesl píseň „Pro naši čest, pro Ukrajinu“. Předávaly se certifikáty a ocenění, několik nekonečných hodin v kuse. Vášnivé polibky třikrát na tvář. Pro mne osobně několikanásobné déjà vu a za celou dobu to byla jediná chvíle, kdy jsem se cítila opravdu nejistě.

Ukrajina ale není pouze připomínkou dob minulých. I přes viditelně dlouhodobě podfinancovanou veřejnou sféru je to rychle se rozvíjející země. Na ulicích je bezpečno, silnice a chodníky jsou neskutečně čisté, v parcích je vymetené listí pod stromy, v centru stojí obrovské nadupané obchodní domy a wifi zdarma je na každém rohu (dokonce i v metru!).

Ukrajina má dobře našlápnuto, a proto jí přeji rychlé a trvalé uklidnění situace.

Světu mír

ořez 215*215px

Už cesta z letiště zaútočila na mé nejzazší vzpomínky. Socha usměvavého buclatého medvídka, maskota moskevské olympiády. Všude přítomné holubice. A heslo „Mupy mup“. Každý občan ČSSR se s tímto heslem setkával běžně, ale jistě mnohým, stejně jako mně, zůstalo jeho poselství skryto až do 5. třídy a studia azbuky.

 

 

Za tým ve složení Iva Jebavá, Petra Vojnovičová a Volodymyr Skalka zaznamenala Petra Karnetová.

Ukrajina 2015

Krystal vlevo vyrosl pro malé chemiky po půl roce
Iva a Volodymyr mluví pro univerzitní televizi
Národní jídlo; boršč, topinka s česnekem a slanina
Národní jídlo; varenyky plněné bramborami
Volodymyr se svou učitelkou a talentovaným studentem
Volodymyr s aparaturou na destilovanou vodu
Socha Matka vlast
Stánek v obležení
Volodymyr si se svou učitelkou prohlíží srdce biochemické učebny, mikroskopy
Majdan
Balónek potěší i na Ukrajině
Diplom za účast
Diplom za účast na veletrhu
Ze slavnostního zahájení
Zlaté věžičky

Aktualizováno: 28.3.2015 21:35, Autor: Petra Karnetová

Jakou máme konkurenci?

Polské školství je připraveno na ukrajinské zájemce výrazně lépe než české, na Ukrajině je v jazykových školách vyučována polština a polské střední školy přijímají ukrajinské studenty. Tady se máme co učit.

×

Majdan

Když se nyní řekne Ukrajina, tak si každý vybaví Majdan a protestní akce zvané Euromajdan a Antimajdan. Před rokem zde zemřelo více než padesát lidí. Jaký je Majdan nyní? Bude to tiché pietní místo obehnané ostnatým drátem? Budou zde emočně vypjaté okamžiky? Bude tam liduprázdno? Nepřipleteme se do další demonstrace?

Majdan neboli Náměstí nezávislosti připomíná Václavské náměstí. Jedná se o živé místo proťaté několika rušnými silnicemi. Na pár místech jsou položené květiny, svíčky. Jedna příjezdová cesta je zavřená a nad chodníkem jsou umístěny fotografie, u kterých se občas někdo zastaví.

Ale jinak zde život jde dál, ženy pospíchají s nákupem domů, mladé dvojice se jen tak courají, skupinky dívek se smíchem pospíchají do kina nebo možná do baru a mladíci do hospody sledovat tam v televizi fotbal. A kromě ležících květin by ani nebylo poznat, že je to místo, o kterém se doteď mluví.

×


KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi