Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Jak získat více grantů, dosáhnout excelentního výzkumu a zvýšení výkonu?
iduzel: 29553
idvazba: 37624
šablona: stranka_galerie_velka
čas: 19.3.2024 04:27:51
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29553
idvazba: 37624
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/mohlo-by-vas-zajimat/24705/gary-loke'
iduzel: 29553
path: 1/4111/942/994/5161/8351/24705/29553
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Jak získat více grantů, dosáhnout excelentního výzkumu a zvýšení výkonu?

Poznatky z britského národního analytického útvaru Equality Challenge Unit přijel prezentovat expert, pan Gary Loke.  Na 11 let pečlivě sbíraných a vyhodnocovaných datech z více než 140 britských univerzit a výzkumných pracovišť, ukázal, že systémové kroky k vyrovnávání příležitostí mužů a žen vedou nejen k celkovému zvýšení pracovního nasazení, spokojenosti pracovníků nebo mnohem větší atraktivitě pracoviště na trhu práce, ale i zlepšení ekonomické výkonnosti, vyššímu počtu obhájených grantových řízení či zahraničních spoluprací výzkumného či pracovního kolektivu.

Zatímco magisterské vzdělání zakončuje v UK 60 % žen, do profesorských pozic, se jich dostává necelých 15 % (data VŠCHT v tomto přibližně korelují). Proč to vadí? Efektem je nevyužití nových nápadů vyplývajících z diverzity, stejně jako patologické pracovní prostředí. Gary Loke prezentoval skotský výzkum, který odhadoval ztráty pro skotskou ekonomiku vlivem nevyužití tohoto ženského potenciálu na 170 milionů liber. Testimonial vedoucího Ústavu chemie na Imperial College of London uvádí, že za 4 roky nasazení programu pro vyrovnání genderových rozdílů se zvýšil objem jejich obhájených grantů ze 7 na 13 milionů liber.

Co s tím? Gary Loke upozorňuje, že nevyrovnané prostředí je zřídkakdy něčí vinou. Může za to podvědomá zaujatost, která je pro každého neovladatelnou a všudypřítomnou silou. Kromě toho bývá asertivita a otevřené sebevědomí spíše doménou mužů – to může učinit rozpoznání kvalitnějších kandidátů velmi obtížným. Co může udělat každá instituce jako první krok, je hloubková analýza situace, a to kvantitativní i kvalitativní. Už na základě těchto prvních kroků lze v Británii dokonce získat bronzovou cenu ECU, která je prvním ze tří úrovní certifikace odhodlání instituce, která otevírá dveře spoustě novým příležitostem.

Britské zkušenosti ukazují, že je na místě zabývat se i postavením dalších znevýhodněných skupin, ať už se jedná o etnické minority, zdravotně handicapované, ale i narůstající podíl seniorů v našem kulturním prostředí.

Zatímco VŠCHT Praha není v genderové problematice nijak pozadu a prorektor Kotrba se nechal slyšet, že žádosti o docenturu žen s novou generací nezadržitelně rostou, je nasnadě, že je co zlepšovat.  Gary Loke vyzval akademiky VŠCHT, aby neváhali a dotázali se ho na libovolné otázky skrze jeho e-mailovou adresu gary.loke@ecu.ac.uk
Inspirace dobrými příklady ze zahraničí je v nynějším období, kdy se škola připravuje k úpravě vnitřních předpisů v souvislosti s jejím záměrem ucházet se o institucionální akreditaci, jistě namístě.

Přednáška a následná diskuze s Gary Lokem, určená zejména pro management  VŠCHT Praha, byla podpořena z grantu 7.RP EU, projektu č. 611034, TRIGGER, „TRansforming Institutions by Gendering contents and Gaining Equality in Research“.

GaryLoke (2 of 3)
GaryLoke (1 of 3)
GaryLoke (3 of 3)

Aktualizováno: 20.10.2016 11:08, Autor: Richard Nevšímal

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi