Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veletrhy EDUEXPO ve Španělsku
iduzel: 26088
idvazba: 33102
šablona: stranka_galerie
čas: 19.3.2024 12:11:38
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 26088
idvazba: 33102
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/mohlo-by-vas-zajimat/24705/spanelsko'
iduzel: 26088
path: 1/4111/942/994/5161/8351/24705/26088
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Veletrhy EDUEXPO ve Španělsku

EDUEXPOS je síť veletrhů pro mezinárodní vzdělávání, na které vystavují jazykové školy, studentské agentury i vysoké školy a VŠCHT Praha se v rámci projektu Study in Prague zúčastnila veletrhů v Barceloně a Madridu. Na veletrhy přichází především studenti středních a vysokých škol, přičemž dívky výrazně převažují. Polovina studentů hledá magisterské studium v zahraničí, 40 % jazykové kurzy. Obecně mají mladí Španělé zájem o technické a přírodovědné obory, zajímá je informatika, stavebnictví, marketing nebo mezinárodní vztahy. Z našich oborů se nejčastěji informovali na chemické inženýrství a biochemii.

Technické chemické obory mají sylabus stejný jako u nás, vyučuje se anorganická, analytická i organická chemie, fyzika, matematika i chemické inženýrství. Bakalářské studium je čtyřleté a studenti v Barceloně a Madridu se nezávisle na sobě shodli, že vycestovat během studia do zahraničí není lehké. V magisterském studiu není zahraniční stáž povolena vůbec a v bakalářském pouze po splnění všech studijních povinností. Proto je s podivem, že lze na VŠCHT potkat tolik španělsky mluvících studentů. Vzhledem k tomu, že Španělé mají zájem studovat v zahraničí, absolventi škol mají vysokou nezaměstnanost a na vysokých školách se platí školné cca 2500 eur v bakalářském a 6500 eur v magisterském studijním programu, tak magisterské studium v cizině je pro mladé Španěly velkou výzvou. Zatím jednoznačně vede Francie (o francouzštině tvrdí, že je lehká), ale uvidíme, třeba je zláká i zlatá Praha.

Španělsko je oblíbeným místem pro letní dovolenou, ale málokdy se vám poštěstí je navštívit mimo sezónu. V zimě to není s dodržováním siesty tak žhavé a i s časem není nakládáno tak benevolentně jako v létě. Pokud má restaurace nebo prodejna vstupenek otevírat v deset hodin, otevře přesně v 10:00. I příměstské vlaky jezní na minutu přesně.

Španělsko je nejsušší zemí Evropy a letos je zde sucho extrémní. I chladné Česko je oproti Španělsku z letadla mnohem zelenější. Až zde si Středoevropan otrávený z předjarních dešťů uvědomí, jaký je sucho problém. Tráva je hnědá, všude prach a zeleno je jen v zavlažovaných předzahrádkách hotelů.

Španělé velmi dbají o svůj zevnějšek. Zdá se, že bez bezchybného účesu a umně uvázaného šátku ani nevyrazí vynést smetí. K turistům jsou ale velmi vstřícní, neváhají pomoci s průchodem turniketem nebo s nákupem jízdenky. Pamatujme si své zmatení v cizině a buďme vstřícnější k turistům, kteří zablokují celé jezdící schody na přestupu nebo s halasem popadají v rychle se rozjíždějícím metru.

Na přechod s houkačkou

Velké přechody pro chodce jsou označeny zvukovou signalizací, která připomíná houkačku české policie. Párkrát vás to zarazí a instinktivně strnete v nakročené poloze. O to pozornější však musíte být po návratu domů, kde zběsilé houkání neznamená zelenou.

Nejpříjemnější místo

Vezměte Pražský hrad, místo Chrámu svatého Víta do něj umístěte kostel sv. Mikuláše a pak vše přestěhujte do Tyrolských Alp. Asi tak na vás bude působit El Escorial, letní sídlo a hrobka španělských králů od 16. století. Prostorná nádvoří naznačují velikost ochranné gardy i služebnictva a výhled na zasněžené vrcholky Kastilského pohoří vnese klid do hektického dne.

šířka 450px

Fotografie

Nádraží Madrid Atocha má nejrůznější tváře, např. veletrh spiritistů
Nádraží Madrid Atocha je i domovem pro želvy
Nádraží Madrid Atocha je z části botanickou zahradou
Jamón Ibérico je jedna z věcí, které musíte ochutnat
Nejfotografovanější místo v Barceloně, Chrám Sagrada Familia, by mělo být dostavěno v roce 2026
Madridské metro staví i v zatáčce
Veletrh v Madridu a zájemkyně o biotechnologii
Veletrh EDUEXPO v Barceloně
Skupina vystavovatelů z VŠCHT, ČVUT, VŠE a ČZU
Wifi v kostele? Proč ne
Stavby Antonia Gaudího mají nezaměnitelný styl
Nádraží Madrid Atocha bylo v roce 2004 terčem teroristického útoku, Memorial 11-M osvětluje tubus popsaný tisícovkami kondolencí
Alej v parku pod El Escorialem
El Escorial je klášter a královské sídlo

Aktualizováno: 23.3.2016 16:50, Autor: Petra Karnetová

Nejpodivnější jídlo

Když si turista objedná callos con garbanzos, tak se obsluha raději dvakrát zeptá, jestli jste si jisti. A když pak před vás postaví kouřící talíř, znejistíte též. Jedná se totiž o zimní vnitrozemský pokrm z cizrny, paprik, drštěk a vepřových nožiček a rypáčků. Vše se vaří tak dlouho, až se dá krájet lžící. Jídlo je to však velmi lahodné a kupodivu nejhůře žvýkatelnou a stravitelnou surovinou je cizrna.

originál

×

El Bosco na houbičkách?

El Bosco, jak Španělé nazývají Hieronyma Bosche, nakreslil svůj neznámější obraz umístěný v galerii Prado v letech 1510–1515. Zahrada pozemských rozkoší, jak se tento obraz výstižně nazývá, je i po více než 500 letech těžko popsatelné dílo a text průvodci naznačuje, že autor musel být pod vlivem drogy. Po dlouhých minutách strávených u této fascinující malby mi nezbývá než souhlasit. V Madridu je podobných skvostů mnoho a můžete je vidět zdarma, neboť všechny galerie mají denně minimálně 2 hodiny vstup zdarma.

Zahrada pozemských rozkoší od Hieronyma Bosche

×


KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi