Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → Tiskové zprávy 2024 → Vodíková akademie – nový mezník ve vzdělávání pro čistou energetiku
iduzel: 76123
idvazba: 93898
šablona: stranka_ikona
čas: 27.4.2024 09:25:43
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 76123
idvazba: 93898
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2024/vodikova-akademie'
iduzel: 76123
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/75429/76123
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vodíková akademie – nový mezník ve vzdělávání pro čistou energetiku

Podle dat Evropské unie bude do roku 2030 Evropa potřebovat 100 000 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců pro oblast vodíkových průmyslových technologií. Na tuto výzvu reaguje nově vzniklá vodíková akademie HyAcademy.EU, jejímž cílem je vytvořit síť 100 mezinárodních univerzit a 500 středních škol. Ambiciózní projekt se zaměří na poskytování komplexního vzdělání a praktických kompetencí v oblasti vodíkových technologií, klíčových pro přechod na klimaticky šetrnou energetiku. Činnost vodíkové akademie koordinuje Vysoká škola chemicko-technologická v čele s profesory Karlem Bouzkem a Robertem Steinberger-Wilckensem, konsorcium je tvořeno 17 partnery z 11 zemí.

„Stojíme na prahu nové éry v oblasti energetiky, kde vodík hraje stále významnější roli. Abychom mohli plně využít jeho potenciál, potřebujeme dobře vyškolené odborníky. HyAcademy.EU je připravena poskytnout potřebné vzdělání a dovednosti tisícům studentů a profesionálů,“ říká profesor Robert Steinberger-Wilckens.

Vodíková akademie si klade za cíl nejenom vzdělávání na vysoké úrovni, ale také vytvoření učebních materiálů a zdrojů pro učitele a studenty. To zahrnuje mj. internetový portál s informacemi o školících a kariérních příležitostech ve vodíkovém sektoru, bezplatné výukové materiály pro školy a učebnice pro univerzity. Dále akademie nabídne praktické školení ve specializovaných laboratořích.

VŠCHT Praha figuruje v projektu jako koordinátor, zároveň má také klíčovou roli ve vývoji a poskytování vzdělávacích materiálů. Její aktivity v rámci České republiky zahrnují identifikaci vhodných vzdělávacích institucí, analýzu požadavků zaměstnavatelů a přípravu učebních materiálů.

„Vzdělávání a školení jsou základní kameny úspěšného přechodu na čistou energii. Naše role v projektu nám může pomoci udržet naši pozici jako průmyslové země i v nové energetické éře," doplňuje profesor Bouzek, mj. dlouholetý organizátor významné mezinárodní konference Hydrogen Days a garant studijních programů orientovaných na vodíkové technologie.

Akademie je finančně podporována významnými institucemi, mezi něž kromě Evropské unie patří uskupení Clean Hydrogen Partnership, UK Reasearch and Innovation a Swiss National Science Foundation.

 


Více informací poskytne

Mgr. Michal Janovský - vedoucí oddělení komunikace
Tel.: 220 444 159, mobil: 733 690 543
E-mail: michal.janovsky@vscht.cz

 

O Vysoké škole chemicko-technologické v Praze

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí, nově také ekonomiku a management.

Škola s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí. Škola je charakteristická rodinnou atmosférou se silným vztahem mezi pedagogy a studenty. I díky tomu VŠCHT Praha patří mezi 600 nejlepších světových univerzit (dle žebříčku QS World University Rankings 2024, v individuální podpoře při vzdělávání a přirozeném zapojení studentů do výzkumu obsadila VŠCHT dokonce 35. místo na světě a první v Česku.

Aktualizováno: 13.2.2024 10:49, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi