Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → Tiskové zprávy 2024 → VŠCHT vyvíjí rychlý test na intoxikaci Kratomem a HHC
čas: 27.4.2024 10:56:45
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2024/vscht-vyviji-rychly-test-na-intoxikaci-kratomem-a-hhc'
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/75429/76172

VŠCHT vyvíjí rychlý test na intoxikaci Kratomem a HHC

Vzorek

Kratom a nové syntetické fytokanabinoidy (HHC, THCP) se rychle staly nebezpečným fenoménem dneška. Vinou absence jakýchkoli omezení v prodeji produktů obsahujících tyto psychoaktivní látky roste počet jejich uživatelů, včetně řidičů. Dopravní policie přitom nemá k dispozici žádný nástroj kontroly jejich intoxikace v terénu. V reakci na to spustila Vysoká škola chemicko-technologická v Praze práce na vývoji certifikovaných imunochemických testů ze slin k průkazu intoxikace kratomem a novými fytokanabinoidy. Testy budou moci využívat i lékaři a toxikologická pracoviště pro rychlé zjištění původce předávkování u nekomunikujících pacientů.

„Prodej semisyntetických kanabinoidů v nevinně vyhlížejících potravinách, jako jsou gumoví medvídci, stojí za řadou intoxikací, a to i ze skupiny nezletilých osob. I přes plánovanou kontrolu a zákaz těchto látek lze očekávat vysoké množství akutně intoxikovaných, kteří mohou být ovlivněni během řízení motorových vozidel,“ říká docent Martin Kuchař z VŠCHT Praha, vedoucí projektu.

Kromě terénního testu pracuje Kuchařova výzkumná skupina také na vývoji konfirmačního nástroje pomocí certifikovaných metod kvantifikace zmíněných psychoaktivních látek v krevním séru metodou LC-MS.

Společně s VŠCHT Praha se na vývoji testů podílí společnost Essence line, jejíž rolí je zajištění převodu výsledků výzkumu do praxe. „Díky tomu výsledky našeho laboratorního bádání najdou uplatnění v reálném světě, kde mohou zachraňovat životy a přispět k větší bezpečnosti nejen na silnicích,“ doplňuje docent Kuchař.

Jeho výzkumný tým se na VŠCHT Praha se dlouhodobě věnuje studiu psychoaktivních látek jak z pohledu toxikologie, kde vytvořil řadu certifikovaných metodik průkazu intoxikace pro forenzní toxikologická pracoviště, tak i z pohledu studia farmakokinetiky a metabolických přeměn. V rámci forenzního zkoumání padělků léčiv se tým podílel na odhalení několika falešných přípravků, které byly pro pacienty značně nebezpečné. Během posledních 3 let zavedl síť sběrných boxů pro anonymní analýzu psychoaktivních látek a podílí se prostřednictvím mobilní analytické laboratoře na odhalování toxických drog během tanečních festivalů.

Aktuálně je výzkumná skupina součástí klinického výzkumu psilocybinu v léčbě depresivních pacientů financované ministerstvem zdravotnictví a podílí se v rámci projektu TAČR na vývoji nových preparátů k léčbě neurodegenerativních chorob.

Více informací poskytne

Mgr. Michal Janovský - vedoucí oddělení komunikace
Tel.: 220 444 159, mobil: 733 690 543
E-mail: michal.janovsky@vscht.cz

O Vysoké škole chemicko-technologické v Praze

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí, nově také ekonomiku a management.

Škola s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí. Škola je charakteristická rodinnou atmosférou se silným vztahem mezi pedagogy a studenty. I díky tomu VŠCHT Praha patří mezi 600 nejlepších světových univerzit (dle žebříčku QS World University Rankings 2024, v individuální podpoře při vzdělávání a přirozeném zapojení studentů do výzkumu obsadila VŠCHT dokonce 35. místo na světě a první v Česku.

Aktualizováno: 15.2.2024 17:29, Autor: Jan Kříž