Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
iduzel: 73910
idvazba: 90626
šablona: stranka
čas: 27.4.2024 11:52:19
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 73910
idvazba: 90626
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73910'
iduzel: 73910
path: 1/4111/942/994/1014/55555/6428/1316/4319/73910
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Environmentální (organické) kontaminanty

Polychlorované bifenyly

Stanovení polychlorovaných bifenylů a organochlorových pesticidů v potravinách, nápojích, doplňcích stravy, plodinách, bioindikátorech, vodě, sedimentech, a výluzích provádíme metodou GC-MS.

Chlorované parafiny

Stanovení chlorovaných alkanů (SCCP a MCCP) v potravinách, olejích, mléku, tkáních a tělních tekutinách, předmětech běžného užití, půdách, sedimentech, prachu a textilu provádíme metodou GC-MS.

Bromované retardéry hoření (BFRs)

Stanovení bromovaných retardérů hoření, jejich derivátů a metabolitů v potravinách, nápojích, doplňcích stravy, plodinách, bioindikátorech, vodě, sedimentech, výluzích i plastech provádíme metodou GC-MS (GC-MS/NCI) nebo LC-MS.

Perfluoralkylované sloučeniny (PFAS)

Stanovení (per)fluoralkylovaných sloučenin (PFAS) v potravinách, nápojích, doplňcích stravy, plodinách, vodě, sedimentech, biologických vzorcích a technických kapalinách provádíme metodou LC-MS. Výsledky hodnotíme nejčastěji podle kriterií Nařízení 2023/915/EU o maximálních limitech kontaminantů v potravinách, případně podle Směrnice 2184/2020/EU o jakosti (pitné) vody.

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs)

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) jsou sloučeniny složené ze dvou nebo více kondenzovaných aromatických jader a obsahující pouze uhlík a vodík. Vznikají především nedokonalým spalováním nebo pyrolýzou organické hmoty, zejména při spalování fosilních paliv. V potravinářství také vznikají jako procesní kontaminanty např. při uzení, grilování, pražení, sušení kouřem, aj. Typickým zástupcem PAHs je benzo(a)pyren ale v potravinách a v životním prostředí se běžně podle legislativy sleduje dalších až 15 sloučenin z více než asi stovky zástupců této skupiny. K nejzávažnějším účinkům PAHs patří jejich karcinogenita, která stoupá se vzrůstajícím počtem jader, maxima dosáhne pro uhlovodíky s pěti kondenzovanými jádry.

Stanovení PAHs provádíme metodami HPLC-FLD nebo GC-MS především v potravinách, nápojích a vodě, potravinových surovinách, rostlinných olejích, doplňcích stravy, nových potravinách, dětské a kojenecké výživě, pokrmech a krmivech. Metodou HPLC-FLD v rozsahu akreditace stanovujeme PAHs také v odpadních kalech, sedimentech a půdách, prachu a ve vzorcích ovzduší (filtrech PUF). Výsledky hodnotíme podle kriterií Nařízení 2023/915/EU o maximálních limitech kontaminantů v potravinách, případně podle Směrnice 2184/2020/EU o jakosti (pitné) vody nebo Nařízení vlády 401/2015 Sb. o ukazatelích přípustného znečištění povrchové a odpadní vody či podle Vyhlášky 153/2016 Sb. o ochraně kvality zemědělské půdy.   

MOSH/ MOAH

Uhlovodíky z minerálních olejů zahrnují různorodou skupinu chemických sloučenin, původem především z ropy. Dělí se na nasycené uhlovodíky minerálních olejů (MOSH) nebo aromatické uhlovodíky minerálních olejů (MOAH). Mohou se vyskytovat v potravinách z několika zdrojů: použití maziv pro stroje, pomocné prostředky, jako součást aditiv do potravin nebo krmiv, migrací z materiálů přicházejících do styku s potravinami nebo z kontaminovaného životního prostředí. Zatímco některé MOSH se mohou hromadit v lidské tkáni a mohou být hepatotoxické, MOAH mohou působit jako genotoxické a karcinogenní látky. Komise EU jedná o návrhu maximálních limitů pro MOAH a vypracovala doporučení pro monitorování MOSH.

Aktualizováno: 19.4.2024 16:26, Autor: Vladimír Kocourek

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi