Přihlašování do Chemického kroužku VŠCHT Praha 2020/2021 je ukončeno. První lekce začíná 16. 9. 2020 v 16:55. Kroužek je plně obsazen.
Sledujte Hodiny moderní chemie distanční formou.
Chemický kroužek VŠCHT Praha je určen převážně pro skupinu žáků pražských středních škol. Všichni žáci projdou dvanácti laboratorními pracemi, které jim pomůžou lépe pochopit a snadněji porozumět chemii v laboratorní praxi. Získané znalosti v rámci řešení úloh budou žákům prospěšné při studiu teoretické chemie na střední škole.
Laboratorní práce poskytnou nejen průřez odvětvími organické, anorganické, analytické a fyzikální chemie, ale i chemickými technologiemi a chemickým inženýrstvím. Žáci navíc získají představu o oborech bakalářských studijních programů na VŠCHT Praha. Práce jsou rozděleny do 12 tematických okruhů: obecná chemie, biochemie, potraviny, technologie vody, analytická chemie, anorganická chemie, organická chemie, fyzikální chemie, polymery, chemické inženýrství, alchymie a optika.
Kroužek bude probíhat každou středu v období září 2020 – červen 2021 od 17:00 do 20:00 v laboratořích a prostorách VŠCHT Praha.
V termínech 7.10. až 21.10. je prezenční výuka Chemického kroužku zrušena. Pro studenty kroužku je v některých úlohách připravena distanční výuka. Sledujte prosím své e-mailové schránky.
Chemický kroužek také vyučujeme pro žáky základních škol a to ve spolupráci s:
ZŠ Bílá, kde vyučuje Ing. Hana Kujalová, Ph.D. z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT Praha,
Arcibiskupským gymnáziem, kde vyučuje Michal Churý, student Organické chemie VŠCHT Praha.
Děkujeme Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, v. v. i. , že jsem v loňských letech mohli využívat jejich Popularizační laboratoř pro činnost Chemického kroužku VŠCHT Praha.
Zájemci, prosím, sledujte své e-mailové schránky!
Pro přijaté členy do kroužku:
Po přijetí prosím, vyplň druhou část přihlášky (2 strany). Tu doruč do 13. 9. 2020 poštou nebo osobně na adresu Chemického kroužku. Při nástupu na kroužek odevzdej prosím souhlas s pořizováním fotografií.
Osobní údaje (v rozsahu, které jsou uvedeny v Přihlašovadle, druhé části přihlášky a Souhlasem s pořízením a použitím fotografie osoby) poskytnuté VŠCHT Praha budou VŠCHT Praha zpracovány výhradně pro plnění propozic této soutěže, a to po dobu jejího trvání. Osobní údaje soutěžících jsou zpracovávány v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Pravidla VŠCHT Praha jsou publikována na https://www.vscht.cz/uredni-deska/zpracovani-a-ochrana-osobnich-udaju.
Laboratorní úlohy
Laboratorní úlohy jsou rozděleny na období Září - Prosinec a Únor - Červen daného Akademického roku. Jsou vybírány podle možností lektorů a kapacity příslušných laboratoří.
1 | Fyzikální chemie I | 39 | Vlastnoruční spektroskop |
2 | Barevná chemie | 40 | DNA |
3 | Oddělování složek směsí | 41 | Kouzlo ústavu přírodních látek (exkurze) |
4 | Izolace DNA z ovoce | 42 | Pod mikroskopem |
5 | Výroba mýdla | 43 | Restaurování |
6 | Identifikace polymerů | 44 | Organická chemie |
7 | Voňavá chemie | 45 | Domácí slonní pasta |
8 | Hyperplastická pryž | 101 | Nanohrátky |
9 | Odstraňování těžkých kovů z vody | 102 | Ohřívací lahve |
10 | Koagulace vody | 103 | Výroba lepidla |
11 | Cestičky cínu | 104 | Výroba žvýkačky |
12 | Hra se světlem | 105 | Kovy kolem nás |
13 | Slezina a její DNA | 106 | Knoflíky z mléčného plastu |
14 | Potraviny v chemii | 107 | Molekulární gastronomie |
15 | Není voda jako voda | 108 | Konzervace potravin |
16 | Mikrosvět ve vodě | 109 | Výroba stěrací pryže |
17 | Analytická laboratoř | 110 | Výroba křišťálově čisté vody |
18 | Chemické inženýrství I | 111 | Výroba džemu (tvorba rosolu) |
19 | Duhově zbarvená chemie | 112 | 3D tisk |
20 | Jak se rodí pneumatika | 113 | Analytické hodnocení piva |
21 | Příprava medailových forem | 114 | Výroba bouřkových skleniček |
22 | Chemie hrou | 115 | Analýza tuhých paliv |
23 | Výroba máčeného zboží z latexu | 116 | Výroba ručně tažené cukrové vaty |
24 | Alchymistova příprava zlata | 117 | Hravé kapaliny |
25 | Fyzikální chemie II | 118a | Natáčení chemických experimentů |
26 | Luminiscence | 118b | Stříhání chemických videí |
27 | Forenzní analýza | 119 | Mikrobiologie kolem nás a na nás |
28 | Oxygenační kapacita | 120 | Nadýchaný sliz |
29 | Refraktometrie | 121 | Tepelné stroje |
30 | Měření elektrické vodivosti kapalin | 122 | Černé zlato |
31 | Chemické inženýrství II | 123 | Kyanotypie |
32 | Spektrofotometrické stanovení koncentrace DNA a bílkovin | 124 | Výroba vodíku ekologicky |
33 | Nanopomocníci | 125 | Pozor napětí |
34 | Vodíková energie | 126 | Černobílá fotografie II |
35 | Chromatografie + Extrakce | 127 | Kouzlo sacharidů |
36 | Titrace vína | 128 | Mikroskopie bakterií |
37 | Černobílá fotografie | 129 | Výroba nitrocelulosy |
38 | Vodík v domácnosti, průmyslu a na cestách |
Chemický kroužek VŠCHT Praha on-line
Video výzva
Pro členy Chemického kroužku VŠCHT Praha máme Video výzvu (soutěž), která se bude započítávat do celkového hodnocení Chemického kroužku! To vyústí na Letní závěrečné hře Záhada Stínadel v červnu 2021!
Natoč aspoň jedno video s Tvým oblíbeným domácím pokusem a zašli nám jej přes Úschovnu na chemicky.krouzek@vscht.cz nejpozději do 30. 11. 2020. Nejlepších 10 videí bude navíc na Vánoční hře, která se bude (doufejme, že prezenčně) konat 16. 12. 2020, odměněno hodnotnou cenou!
Hodnotíme:
- originalitu
- bezpečnost práce
- teoretický podklad (popis experimentu)
- střih
Délka videa může být maximálně 3 minuty. Pozor! Pokud budeš používat hudbu, vyber si volně dostupnou. Můžeš využít například tyto portály:
http://freemusicarchive.org/
https://www.jamendo.com/
http://freemusicarchive.org/curator/Creative_Commons/
Zasláním videa a popisu, na e-mail chemicky.krouzek@vscht.cz uděluje člen Chemického kroužku VŠCHT Praha (soutěžící) bezúplatnou výhradní licenci zaslanou soutěžní práci užít, a to ke všem způsobům užití a v neomezeném časovém i teritoriálním rozsahu ve smyslu § 46 a násl. zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon, ve znění pozdějších předpisů, a toto právo udělit i třetí osobě nebo na třetí osobu převést. Na VŠCHT Praha současně soutěžící okamžikem předání práce bez nároku na jakoukoli odměnu převádí vlastnické právo k věci, prostřednictvím které je práce vyjádřena.
Chemie na doma
Co je to povrchové napětí? A jak může vypadat takový výbuch barvy? Stáhněte si pracovní návod Výbuch barvy a užijte si domácí pečení! Jaké barvy jste zvolili? Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám přeje ČZU v Praze a VŠCHT Praha.
tamin C? V jaké kapalině je rozpustný a v jaké zase ne? Stáhněte si pracovní návod Rozpustnost vitaminu C a užijte si zábavné šumění! Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám přeje ČZU v Praze a VŠCHT Praha.
Co znamená plastický? A jak si takovou zvláštní plastelínu vxrobit doma? Stáhněte si pracovní návod Plastelína a užijte si zábavné plastění! Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám přeje ČZU v Praze a VŠCHT Praha.
Jak si doma připravit správné těsto? A jak upéct ty nejlepší muffiny? Stáhněte si pracovní návod Těsto aneb Jak na muffiny a užijte si domácí pečení! Jakou mouku jste zvolili? A kolik jí bylo? Jaké muffiny se vám podařilo upéct? Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám přeje VŠCHT Praha.
Jak funguje zubní pasta a proč je dobré čistit si zuby? Stáhněte si pracovní návod a užijte si Chemikovu bezfluoridovou domácí zubní pastu! Jaké aroma jste do své pasty přidali? Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Jaké to je upéct si domácí chléb? Stáhněte si recept alias pracovní návod a užijte si Chemikův chléb! Jaký typ chleba se vám podařilo upéct? Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Máte rádi čokoládu? A rádi pečete? Tak je tato informace právě pro vás! Přinášíme vám pracovní návod a přejeme vám, abyste si užili Chemikovy brownies! Jak se vám podařilo brownies upéct? A kdo všechno je ochutnal? Své vyfocené výtvory nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Chcete si doma zpříjemnit dlouhé chvíle u počítače hrou a zároveň se i něco naučit? Projděte stránky STEP - krok k popularizaci vědy a výzkumu a užijte si 40 INFOGRAFIK! Jaká infografika vás překvapila? Kterou jste si oblíbili? A u které jste si jen opakovali, co již znáte? Své odpovědi nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Jak jste na tom s chemickými prvky? Nebaví vás se je šprtat nazpaměť? Nezoufejte a učte se hrou! Užijte si PRVKOVÉ PEXESO, které si díky Mezinárodní chemické olympiádě můžete zahrát i on-line, případně si stáhnout a vytisknout základní verzi! Za jaký nejkratší čas se vám podařilo pexeso dohrát? Svou odpověď nám můžete poslat na chemicky.krouzek@vscht.cz! Hodně zdaru vám v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Milujete mléčné výrobky? A konkrétně sýry? Chcete si takovou dobrotu udělat sami doma? Užijte si SÝRY S CHEMIÍ. Stáhněte si Návod na výrobu domácího tvarohového sýra. Své produkty a popis jejich chuti nám můžete poslat vyfotografované nebo natočené na chemicky.krouzek@vscht.cz! Dobrou chuť v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Chcete si doma zpříjemnit koronténu? Máme pro vás tip! Užijte si VATU S CHEMIÍ! Stáhněte si Návod na výrobu ručně tažené cukrové vaty. Své výtvory a experimentování nám můžete poslat vyfotografované nebo natočené na chemicky.krouzek@vscht.cz! Obalené nervy v koronténě přeje VŠCHT Praha.
Užijte si VELIKONOCE s CHEMIÍ! Stáhněte si pracovní návod, vyplňte pracovní list a zašlete nám své výtvory vyfotografoavné nebo natočené na chemicky.krouzek@vscht.cz a získejte odměnu! Veselé Velikonoce přeje VŠCHT Praha.
Sledujte Hodiny moderní chemie distanční formou
Řekli o nás:
Tomáš Moravec, 2019 (nyní na BSc. Chemistry a VŠCHT Praha)
Na chemický kroužek jsem chodil 2 roky. Byl to právě čas strávený po boku skvělých chemiků v prostorách VŠCHT, který mi následně pomohl dostat se na University College London na obor chemie. Díky tomu, že jsem vždy měl možnost si pokus vyzkoušet na vlastní pěst, udělal jsem si jasno o tom co mě v chemii baví a kam se chci orientovat. Velmi se mi také zamlouvala možnost ptát se na otázky a dostávat opravdu komplexní odpovědi, které však vždy byly strozumitelné i pro středoškoláka.
Jonáš Priškin, 2018 (nyní studentem na VŠCHT Praha a lektorem CHK)
Chtěl bych moc poděkovat za ty poslední dva roky, co jsem chodil na kroužek. Nejen, že jsem se dostal do množství ohromně odborných laborek a naučil se úplně nové metody a problematiky, ale také jsem načichl k vašemu VŠCHŤáckému prostředí, které je super. Tím patří dík všem lektorům, protože všichni instruktoři co jsme měli, ať to byli doktorandi nebo vážení profesoři, se vždycky vyžívali v té práci, co s námi dělali, ale taky s námi diskutovali témata z úplně jiného spektra (studium, jaké obory jsou pro nás dobré, jak se strašně blbě drží krok s požadavky na doktorandy, ...). Když jsem před těmi dvěma lety říkal na první hodině, že o VŠCHT uvažuju, ještě jsem nevěděl, kam bych šel. Teď už mám možná jasno!
David Kalenda, 2018
Chtěl bych dát zpětnou vazbu na celý tento koncept, protože jsem si díky Chemickému kroužku zamiloval ještě víc chemii (nevěděl jsem, že to jde :D), opravdu hodně informací mi přinesl a taky jsem si mohl vyzkoušet věci, co mě vždy zajímali a ve škole prostě k ničemu takovému nejsou možnosti... předčil moje očekávání, než jsem měl v srpnu, když jsem se přihlašoval a ta komunita všech lidí, co nás po celou dobu měli, byla neuvěřitelně vstřícná, přátelská a ochotná, opravdu to lidi hned baví víc, když vidí někoho, jak fascinovaně mluví o nějakém jevu a ví o tom spoustu informací, což na škole často chybí, že profesoři nemají tušení, o čem je řeč, navíc jsem díky kroužku poznal spoustu stejně švihlých vrstevníků zamilovaných do chemie jako já.
Taky bych chtěl poděkovat za úžasnou organizaci celého kroužku a určitě popřát hodně štěstí se vším. Ještě jednou za vše moc děkuji, byl to skvěle strávený rok
Pracovní návody
Návody (září - prosinec 2015)
> návody na práce Chemického kroužku j
Návody (únor - červen 2016)
Návody (září - prosinec 2016)
Návody (březen - červen 2017)
Návody (září - prosinec 2017)
Návody (březen - červen 2018)
Návody (září - prosinec 2018)
Návody (březen - červen 2019)
Návody (září - prosinec 2019)
Návody (březen - červen 2020)
Návody (září - prosinec 2020)
Návody či hesla lze získat po domluvě na chemicky.krouzek@vscht.cz
Kontakt
Bližší informace o Chemickém kroužku VŠCHT Praha je možné získat
na e-mailu chemicky.krouzek@vscht.cz.