
Nová kniha Praxe výroby piva je v prodeji
V úterý 28. června 2022 byla slavnostně pokřtěna kniha Ing. Tomáše Kinčla Praxe výroby piva nejen v malých pivovarech. Křest proběhl v netradičních prostorách Pivovarského klubu Benedict na Florenci. Jedním ze sponzorů knihy je i Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, který na přípitek poskytl pivní sekt jejich výroby. Na křtu promluvili rektor VŠCHT Praha Pavel Matějka, děkan FPBT Jan Masák a profesor Pavel Dostálek.
Kniha je k dostání v knihkupectví ČVUT v NTK, lze ji zakoupit i online přes knihkupectví KOSMAS.
Anotace
Dalo by se říci, že knižní trh je v současné době nasycen (až přesycen) knihami o pivu. Můžete si vybrat z širokého množství titulů, které popisují teorii výroby českého ležáku nebo čtenáře naopak seznamují s kreativní stránkou výroby piva, tedy s praktickou tvorbou receptů podle různých pivních stylů a testovaných v jedinečných podmínkách domácích pivovarů či minipivovarů.
V této publikaci naleznete to nejlepší z obou přístupů. Můžete ji použít jako učebnici pivovarství a zároveň také jako základní materiál pro přípravu práce v pivovaru či dokonce jako příručku k řešení technologických problémů při výrobě piva.
V knize se setkáte především s praktickým pohledem na výrobu piva v minipivovarech a malých pivovarech se zaměřením na nástrahy reálného provozu.
Text je zaměřen převážně na pivovarskou praxi v České republice, popisovaná technologie se tedy orientuje zejména na pivní styl v Česku nejrozšířenější – světlý ležák. Autor však nezapomíná čtenáře seznámit s tím, jakým způsobem výroba světlého ležáku souvisí s výrobou tradičních svrchně kvašených piv a jak se od ní odlišuje. Moderní a specifické pivní styly jsou však v publikaci diskutovány pouze velmi okrajově. Čtenáři z praxe také ocení kapitoly věnované dalším nezbytným aspektům reálné produkce, jako je distribuce piva, legislativa spojená s jeho výrobou a ekonomická stránka celého procesu.
Ing. Tomáš Kinčl
Je odborným pracovníkem na VŠCHT Praha, kde na Ústavu biotechnologie zodpovídá za činnost univerzitního pivovaru. Po absolvování magisterského studia na Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství se zaměřením na pivovarství a sladařství nastoupil v roce 2011 jako technolog výroby do pivovaru ve Velkých Popovicích (Plzeňský Prazdroj, a.s.; společnost SABMiller). Ve velkopopovickém pivovaru pracoval 5 let a seznámil se s výrobou piva v průmyslovém pivovaru a nadnárodní společnosti. V letech 2016 a 2017 působil na pozici sládka v pivovaru Hubertus v Kácově, kde získal praktické zkušenosti s výrobou piva v menším regionálním pivovaru. Od roku 2017 pracuje a studuje na VŠCHT Praha, kde se věnuje produkci piva v experimentálním měřítku, vývoji nových postupů, výuce, kurzům a konzultační činnosti v oblasti pivovarství. Ze své pozice se také věnuje aktivitám spojených s propagací výroby piva v ČR a české pivní kultury doma i v zahraničí ve spolupráci s dalšími státními i soukromými subjekty. Během své praxe se mj. zabýval řešením technologických problémů při výrobě piva, vedením lidí, nastavováním parametrů výroby, zaváděním nových postupů a řídicích systémů nebo plnění legislativních a jiných požadavků souvisejících s výrobou piva.
Univerzitní pivovar VŠCHT Praha
Univerzitní pivovar Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se zaměřuje hlavně na výuku studentů se studijním zaměřením na pivovarství a sladařství. Kromě toho zde probíhají také kurzy výroby piva pro odbornou veřejnost, výzkum a výroba piva k propagačním účelům školy. V pivovaru jsou dvě varny – měděná varna z roku 1965 s objemem várky 50 l a plně automatizovaná varna z roku 2010 s objemem várky necelých 100 l. Vzhledem k malým objemům výroby slouží zdejší pivo Lachout především k reprezentačním účelům a nelze ho běžně ochutnat.