Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv znovu v Praze
iduzel: 48980
idvazba: 55317
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 07:38:07
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 48980
idvazba: 55317
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2019/mezinarodni-letni-skola-o-pokrocich-ve-vyvoji-leciv-znovu-v-praze'
iduzel: 48980
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/46421/48980
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv znovu v Praze

VŠCHT Praha

V pondělí 2. září 2019 byl na půdě pražské VŠCHT zahájen již šestý ročník mezinárodní Letní školy o pokrocích ve vývoji léčiv. Letní škola potrvá do 6. září a zúčastní se jí na 130 studentů, postdoktorandů a přednášejících z celého světa. Školu tradičně organizují Ústav organické chemie a biochemie AV ČR s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, od loňského roku, kdy škola poprvé proběhla v Izraeli, se na organizaci podílí i špičkový Weizmannův institut věd.

Slavnostního zahájení 6. ročníku se kromě ředitele ÚOCHB AV ČR Zdeňka Hostomského a prorektora VŠCHT Pavla Matějky zúčastnil také izraelský velvyslanec Daniel Meron a náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR Silvana Jirotková.

Škola tradičně cílí zejména na doktorandy a postdoktorandy, jimž odborníci z výzkumných institucí i farmaceutických společností představují různá témata související s vývojem léčiv od základního výzkumu přes preklinický a klinický vývoj až po oblast komercializace a marketingu.

„Jsme nadšeni, že se společně s oběma významnými partnery podařilo vybudovat prestižní letní školu, jejíž zaměření navazuje na tradici výuky a výzkumu v oblasti léčiv na VŠCHT Praha,“ komentuje jeden ze zakladatelů a organizátorů školy Prof. Radek Cibulka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Letní škola si za pět předcházejících ročníků získala pozornost řady mezinárodních odborníků i institucí. Od roku 2018 se projektu účastní také izraelský Weizmannův institut věd, v témže roce tak škola poprvé proběhla v Izraeli.

„Jsem velmi rád, že rozvíjíme partnerství s VŠCHT. To, že partnerství mezi ústavem Akademie věd ČR a vysokou školou má veliký význam, se ukazuje na této letní škole,“ říká zakladatel a spoluorganizátor letní školy Prof. Martin Fusek z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. „Začali jsme s 30 studenty z ČR a nyní máme 131 účastníků z 23 zemí světa. Začali jsme v Dejvicích a nyní se k nám přidala jedna z nejslavnějších vědeckých institucí světa a škola probíhá střídavě v Dejvicích a izraelském Rehovotu. Jeden bez druhého bychom to nedokázali.“

Skutečnost, že letní škola úspěšně překročila hranice ČR a propojila se se špičkovou izraelskou institucí, oceňuje i náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR Silvana Jirotková. „V Inovační strategii České republiky, která je páteří naší ekonomické budoucnosti, jde mimo jiné o převod excelentních výsledků základního výzkumu do komerční praxe. Izrael je nejen naším prioritním zahraničním partnerem, ale také zemí, která tento pragmatický přístup dovedla k dokonalosti. Setkání s odborníky, kteří své silné stránky dokázali partnersky znásobit dlouhodobou spoluprací, mě velmi těší. I to, že týmová hra tuto akci učinila atraktivní i pro účastníky ze dvou desítek dalších zemí,“ uvedla Silvana Jirotková při zahájení školy.

Mezi letošními přednášejícími nechybí významné osobnosti se zajímavými tématy. Účastníci se mohou těšit například na Jamese D. Engela z University of Michigan ve Spojených státech, který se účastní školy pravidelně. Podělí se o zajímavé výsledky své práce v oblasti objevování a vývoje léků na srpkovou anémii. Mads Tang Christensen (Novo Nordisk) se se svým týmem snaží najít klíč k regulaci tělesné hmotnosti u pacientů s obezitou. Jedná se o jakýsi druh spínače v mozku, který tlumí energetický výdaj člověka, dokud znovu nepřibere váhu, kterou dietou ztratil. Prof. Tzvi Livneh z Weizmannova institutu věd zase zkoumá na enzymech založené mechanizmy, kterými naše buňky opravují DNA denně poškozovanou desítkami tisíc útoků působením slunečního záření, kouření a dalších faktorů. Tyto enzymy mohou být využity např. pro včasnou detekci rakoviny plic.

Webové stránky Letní školy: http://www.praguesummerschool.cz/

 


Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv 1
Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv 2
Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv 3
Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv 4
Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv 5
Mezinárodní letní škola o pokrocích ve vývoji léčiv 6

Aktualizováno: 2.9.2019 13:49, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi