Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2020 → Tým vedený profesorem Slavíčkem získal prestižní grant EXPRO
iduzel: 56436
idvazba: 65864
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 06:35:59
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 56436
idvazba: 65864
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2020/tym-vedeny-profesorem-slavickem-ziskal-prestizni-grant-expro'
iduzel: 56436
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/53063/56436
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Tým vedený profesorem Slavíčkem získal prestižní grant EXPRO

prof. Petr Slavíček

Ve spolupráci s Ústavem fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR bude řešit projekt Zkoumání a transformace hmoty elektrony v kapalných mikrotryskách.

Grantová agentura České republiky vyhlašuje každoročně výzvy v kategorii excelentních výzkumných projektů s názvem EXPRO. V letošním roce vybral mezinárodní panel hodnotitelů k financování 16 ze 123 přihlášených inovativních projektů. Jedním z nich je i společný projekt týmů profesora Petra Slavíčka (VŠCHT Praha) a Dr. Juraje Fedora z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, který nese název Zkoumání a transformace hmoty elektrony v kapalných mikrotryskách. Zisk grantu EXPRO znamená pro příjemce finanční podporu na dobu 5 let a umožní tak badatelům dlouhodobě jít úplně novým směrem bez tlaku na okamžité výsledky. Výrazně tak přispěje i k mezinárdní konkurenceschopnosti české vědy. 

„Pouštíme se do něčeho opravdu nového. Díky podpoře na relativně dlouhou dobu můžeme postavit tým lidí s různými odbornostmi a na výzkum se naplno soustředit.“ říká profesor Slavíček. Kromě jeho skupiny a ÚFCH Jaroslava Heyrovského se bude na výzkumu podílet také Ústav organické chemie VŠCHT Praha a některé experimenty by měly probíhat i na pracovišti ELI Beamlines, což je výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku.

Základním principem a cílem projektu je využití proudu elektronů ke zkoumání kapalin. „Věříme, že námi navrhovaný přístup dokáže poskytnout informace, které jinak získat vůbec nelze, například o tzv. opticky zakázaných přechodech. Také si myslíme, že by to mohla být dobrá metoda pro zkoumání povrchů kapalin. Budeme rozvíjet i další směr, využití elektronů z elektronového děla k vyvolání chemických reakcí,“ vysvětluje profesor Slavíček. „Zaměříme se na vývoj nových technik, které umožní určit vňitřní strukturu molekul v kapalném prostředí. Tyto spektroscopické techniky budou založeny na interakci kapalin s elektronovým paprskem ve vysokém vakuu. Struktura molekul bude určována ze změn v tomto elektronovém paprsku. Jedná se o novou metodu, protože kapalný povrch není kompatibilní s vakuem. My kompatibilitu umožníme díky použití nových kapalných mikrotrysek. Soustředíme se také na to, jaké chemické změny elektrony v kapalinách vyvolají,“ uvádí dr. Fedor. 

V rámci projektu budou kapalné mikrotrysky využity jako unikátní prostředí pro spektroskopické techniky, které vyžadují vakuum. Bude zkoumána struktura kapalin technikami neelastického rozptylu (electron energy loss spectroscopy). Kapalné mikrotrysky budou sloužit také jako unikátní reaktor – zde se projekt zaměří na reaktivitu zakázaných stavů a na reaktivitu vyvolanou elektrony obecně.

„Projekt bude probíhat v úzké součinnosti mezi experimentem a teorií, přinášeje nové přístupy v obou směrech. Nově vyvinuté techniky umožní studium spektroskopie a reaktivity mezifází, které hrají důležitou roli v chemii atmosféry a v radiační chemii,“ říká profesor Slavíček s tím, že součástí projektu je také vývoj konceptu elektronové analogie k fotochemii a k fotokatalýze coby nového přístupu k transformaci molekul.„Vyvinuté metody mohou znamenat úplně novou formu analýzy kapalných vzorků a přinést informace o jejich struktuře, které jsou nám doposud skryty. Najít uplatnění tak mohou v budoucnu v chemickém nebo farmaceutickém průmyslu a dokonce v atmosférické chemii. Chemické změny vyvolané elektrony v kapalinách mohou vést k úplně novým cestám a postupům v chemické syntéze,“ dodává dr. Fedor. Profesor Slavíček připouští, že jde o projekt ambiciózní. „Což jinými slovy znamená, že také nemusí nutně vést k předpokládaným výsledkům ve všech směrech. Ale můžeme pak říct, že jsme to aspoň naplno zkusili.

Cílem grantů EXPRO je vytvářet podmínky pro rozvoj excelentního výzkumu, nastavit standardy excelentní vědy a také napomoci překonat bariéry, které snižují úspěch projektových návrhů do vysoce prestižní evropské grantové soutěže ERC. „V rámci výzvy EXPRO podporujeme také takzvané ‚high risk – high gain‘ projekty, které přichází s naprosto inovativními myšlenkami, které mohou znamenat průlom v jejich oboru,“ doplňuje v tiskové zprávě Alice Valkárová, předsedkyně GAČR.

Náklady na projekty EXPRO, které jsou určeny především pro zkušené badatele, mohou dosáhnout až 50 milionů Kč. Grantová soutěž EXPRO bude vypisována již pouze v sudých letech, tj. příští rok nebude vypsána.

 


 

Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 15.12.2020 13:27, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi