Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Bezpečnost potravin: VŠCHT Praha pomůže EU a Číně v odhalování podvodů
iduzel: 39607
idvazba: 42143
šablona: stranka
čas: 19.3.2024 03:39:10
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 39607
idvazba: 42143
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/37609/39607'
iduzel: 39607
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/37609/39607
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Bezpečnost potravin: VŠCHT Praha pomůže EU a Číně v odhalování podvodů

Praha, 20. 6. 2017 - Jeden z největších světových projektů zabývající se bezpečností a kvalitou potravin právě odstartoval. Prestižní evropský program Horizon 2020 a čínské Ministerstvo pro vědu a technologie společně investují 10 milionů euro (cca. 265 milionů korun) do partnerského projektu Evropské unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Rolí VŠCHT Praha bude vybudovat školící sítě a organizovat řadu společných akcí v EU a Číně tak, aby všichni správně používali dostupné analytické metody pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin,“ říká profesorka Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Budeme mít na starosti také řadu dílčích úkolů v oblasti vývoje analytických strategií pro odhalování falšování potravin,“ doplňuje jedna z největších odbornic na dané téma v Evropě, která působí ve výboru poradního orgánu EU pro kvalitu a bezpečnost potravin a na VŠCHT vede Ústav analýzy potravin a výživy.

Do řešení projektu budou zapojeni klíčoví hráči potravinářského průmyslu v EU a Číně, výzkumné organizace a vlády dvou největších světových trhů s potravinami. „Hlavním lídrem projektu je severoirská Queen´s University Belfast,“ říká mluvčí VŠCHT Praha Michal Janovský.

V nedávné minulosti došlo v souvislosti s potravinami k řadě skandálů a podvodů, kdy například koňské maso bylo označováno a prodáváno jako hovězí, nebo kdy čínští výrobci přidávali do olejů kanalizační splašky.

Cílem nového projektu je podobným podvodům zamezit. Cesta k větší bezpečnosti potravin má vést přes úpravy v potravinářské legislativě, zvýšení efektivity inspekce potravin a lepší sdílení informací napříč Čínou a Evropskou Unií. Nejnovější technologie včetně virtuální laboratoře umožní na mnoha místech sdílet a demonstrovat nejlepší dostupné postupy. Využívání inovativních technologií umožní dokonalejší odhalování falšovaných potravin a zvýší sledovatelnost a transparentnost globálního zásobování.

„Partnerství Evropské unie a Číny v oblasti bezpečnosti a kvality potravin je velmi důležité pro to, abychom mohli dodávat všem občanům bezpečné a nefalšované potraviny,” říká profesor Yongning Wu z Čínského národního centra pro bezpečnost potravin (China National Center for Food Safety Risk Assessment). „Vzájemná spolupráce nám umožní identifikovat, kde dochází k podvodům s potravinami, vyhledávat jejich původce, a v důsledku toho zlepšit potravinový standard pro naše občany.”

Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď.

„Naše spolupráce by měla ve finále zajistit vyšší standard ochrany pro několik miliard lidí. Mezinárodní kooperace je dnes naprosto nezbytná. Zapojení 33 partnerů, kteří budou sdílet své znalosti a zdokonalovat dosavadní technologie, posílí nejen celý potravinářský průmysl, ale i důvěru zákazníků. Zároveň výrazně usnadní rozvoj obchodní spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou,” říká profesor Elliott z Queen´s University Belfast.

Dodatečné informace:

Zapojení partneři: 33, z toho 15 z EU a 18 z Číny.

 EU: Queen’s University Belfast, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Bundesinstitut Fuer Risikobewertung, Agriculture And Food Development Authority, University College Dublin, Wageningen University, Fundacion Azti - Azti Fundazioa, Nofima As, Advanced Research Cryptography Limited, Jochen Kleboth, Euroquality Sarl, Fera Science Limited, Cranswick Country Foods Plc, Nestec SA.

 Čína: China National Center For Food Safety Risk Assessment, Chinese Academy Of Inspection & Quarantine, Beijing Center For Disease Prevention And Control, Iangsu Entry Exit Inspection And Quarantine Bureau, Shanghai Entry-Exit Inspection Andquarantine Bureau Of The People Of Republica Of China Seal, China Meat Research Center, China National Research Institute Of Food And Fermentation Industries Soe, China Agricultural University, Tianjin University Of Science And Technology, Zhejiang Academy Of Agricultural Sciences, Yangtze Delta Region Institute Of Tsinghua University Zhejiang, Ningbo Academy Of Inspection And Quarantine Comprehensive Service Center For Technical Trade Measures, United States Pharmacopeia Standard R&D And Technical Service (Shanghai) Co Ltd, Danone Asia-Pacific Management Co Ltd, Nestle R&D China Ltd, Inner Mongolia Yili Industrial Group Co. Ltd, Jiangsu Yurun Meat Foods Co Ltd, Hong Kong Polytechnic University (来自我的华为手机)

TZ ke stažení jako docx

Pro více informací kontaktujte: 

Mgr. Michal Janovský,
Tel.: 220 444 159
mobil: 733 690 543
michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 2.7.2017 23:36, Autor: Mgr. Michal Janovský

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi