Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Chemická olympiáda zná své vítěze. V létě budou reprezentovat Česko
iduzel: 42066
idvazba: 45599
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 12:02:11
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 42066
idvazba: 45599
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/42065/42066'
iduzel: 42066
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/42065/42066
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Chemická olympiáda zná své vítěze. V létě budou reprezentovat Česko

Jan Obořil - vítěz kategorie gymnazia Foto: Jan Havlík

Hradec Králové, 1. února 2018 – Více než šedesát talentovaných středoškoláků soupeřilo tento týden v národním kole 54. ročníku Chemické olympiády. Hlavními motivy teoretických a praktických úloh v laboratořích byly molekulární orbitaly, reakce plynů, chemické inženýrství nebo DNA. Nejvíce zástupců se do národního kola dostalo ze Střední průmyslové školy v Brně – Vranovská, a to celkem pět. Tradiční soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, organizátorem je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Strategickým partnerem je skupina Unipetrol, hlavním partnerem Cayman Pharma, s.r.o.

Na rozdíl od loňska, kdy se národní kolo konalo v průmyslovém areálu Chempark Záluží skupiny Unipetrol, přivítala tentokrát mladé chemiky Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Východočeské krajské město hostilo olympiádu po 20 letech.

Vítězem gymnaziální kategorie se stal Jan Obořil z Gymnázia Brno-Bystrc, který jako student druhého ročníku nečekaně předčil své starší soupeře z vyšších ročníků. Kategorii průmyslových škol ovládl Petr Palivec z Masarykovy střední školy chemické v Praze. Prvních 16 finalistů gymnaziální kategorie postoupilo na výběrové soustředění, kde se utkají o šanci reprezentovat Česko na jubilejním 50. ročníku Mezinárodní chemické olympiády. Ten se uskuteční ve dnech 19. – 29. července 2018 v Bratislavě a Praze.

Čtyřdenní program chemické olympiády byl kromě samotné soutěže plný doprovodných aktivit. Studenti mimo jiné absolvovali exkurzi do hvězdárny a planetária, komentovanou prohlídku centra Hradce Králové a zhlédli divadelní představení v Divadle Drak. V rámci slavnostního zahájení navštívili i Botanickou zahradu léčivých rostlin.

„Hledání odpovědí na složité otázky, experimenty, dílčí triumfy i pochyby jsou přirozenou součástí DNA všech vědců. Je to náš poznávací kód. Jsem šťastný, že rok co rok můžu v rámci chemické olympiády vídat nové nadšence, kteří za pár let ponesou na bedrech budoucnost našeho fascinujícího oboru,“ říká Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Naše vzájemná spolupráce s VŠCHT trvá již 17 let. Zaměřujeme se také na podporu středních škol v okolí našich výrobních areálů. Příkladem je třeba litvínovská střední škola Schola Humanitas, jejíž student Dominik Krupka se probojoval až do finále,“ řekl Andrzej Modrzejewski, generální ředitel skupiny Unipetrol a dodal: „Podpořili jsme také mezinárodní kolo chemické olympiády, které se v červenci uskuteční v Praze a Bratislavě.“

Přehled vítězů:

Kategorie A – gymnázia

  1. místo – Jan Obořil, Gymnázium Brno-Bystrc
  2. místo – Josef Tomeček, Gymnázium Jana Pivečky, Slavičín
  3. místo – Pavel Věžník, Gymnázium Blansko

 

Kategorie E – střední průmyslové školy

  1. místo – Petr Palivec, Masarykova střední škola chemická, Praha
  2. místo – Jiří Doležel, Střední průmyslová škola chemická, Brno
  3. místo – Jan Všetečka, Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského, Ostrava 

 

Vyhlašovatelem Chemické olympiády je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, pověřeným garantem pak Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, na které pak většina soutěžích po střední škole studuje elitní chemické obory. Soutěž začíná  domácími koly, pokračuje okresními a krajskými koly, a finalisté se potkají v národním kole. Jeho vítězové reprezentují Českou republiku na Mezinárodní chemické olympiádě.

Mezinárodní chemická olympiáda je prestižní soutěž nejtalentovanějších středoškolských studentů z celého světa hodnocená mezinárodní porotou, složenou s akademiků rovněž z celého světa. Přátelského soupeření se pravidelně účastní kolem 300 studentů a 250 akademiků z téměř 80 států všech kontinentů, mimo jiné z Francie, Německa, Ruska, Číny, USA nebo Austrálie. Ze soutěžících studentů vzejde budoucí světová elita chemiků v akademické i soukromé sféře. V červenci 2018 se uskuteční jubilejní 50. ročník olympiády, společnými organizátory jsou Česká republika a Slovensko (v roce 1968 hostilo premiérový ročník Československo). Platinovým partnerem olympiády je společnost Unipetrol RPA, záštitu nad akcí udělil mimo jiné Český olympijský výbor.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem špičkového studia a výzkumu v oblasti chemie. Patří mezi největší vzdělávací a badatelské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a životní prostředí. VŠCHT dlouhodobě patří mezi 4% nejlepších světových univerzit. Každý student má možnost zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, absolvovat zahraniční stáže. Diplom z VŠCHT Praha je vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí.

Skupina Unipetrol je partnerem Chemické olympiády i letošního jubilejního ročníku Mezinárodní chemické olympiády v Praze a Bratislavě. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v České republice. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v na českém i středoevropském trhu. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu a zaměstnává více než 4 600 lidí.

Autor fotografií: Jan Havlík

 


Kontakt – VŠCHT, Chemická olympiáda, Mezinárodní chemická olympiáda:
Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT Praha
Telefon: +420 733 690 543, e-mail: michal.janovsky@vscht.cz 

Kontakt UNIPETROL RPA:
Pavel Kaidl, tiskový mluvčí skupiny Unipetrol
telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz 

Jan Obořil - vítěz kategorie gymnazia; Foto: Jan Havlík
Petr Palivec - vítěz kategorie průmyslovky; Foto: Jan Havlík
CHO2018_prakticke ulohy_4; Foto: Jan Havlík
CHO2018_prakticke ulohy_2; Foto: Jan Havlík
CHO2018_prakticke ulohy_1; Foto: Jan Havlík
CHO2018_prakticke ulohy_5; Foto: Jan Havlík
CHO2018_prakticke ulohy_3; Foto: Jan Havlík

Aktualizováno: 1.2.2018 13:49, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi