Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Úřední deska → Zpracování a ochrana osobních údajů
iduzel: 43060
idvazba: 46970
šablona: stranka_submenu
čas: 20.11.2019 19:58:49
verze: 4621
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Zpracování a ochrana osobních údajů na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze

Prohlášení Vysoké školy chemicko-technologické v Praze k ochraně osobních údajů

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je veřejnou vysokou školou univerzitního typu, zřízenou zákonem, která slouží k samostatnému a svobodnému vzdělávání, výchovné, vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti, jakožto i s nimi související činnosti.  Tyto činnosti vykonává na základě zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, a to na úrovni regionální, národní i mezinárodní.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze dbá při výkonu výše uvedených činností všech demokratických hodnot, jakožto i ochrany soukromí jednotlivců.

V souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) – dále jen „Nařízení GDPR“ – informuje Vysoká škola chemicko-technologická v Praze subjekty údajů o podmínkách, za jakých jsou zpracovávány jejich osobní údaje.

Správce osobních údajů

Správcem osobních údajů je:

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
se sídlem Technická 1905/5, 166 28 Praha 6
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373
Číslo datové schránky: sp4j9ch
(dále jen „VŠCHT Praha“)

Pověřenec pro ochranu osobních údajů na VŠCHT Praha

Za účelem dohledu na řádný výkon činností v oblasti ochrany osobních údajů byla jmenována pověřencem pro ochranu osobních údajů:

Mgr. Šárka Datlová
Telefon:              +420 220 445 045,
email:                   gdpr.poverenec@vscht.cz

Na pověřence pro ochranu osobních údajů je možno se obrátit s dotazy týkajícími se zpracování a ochrany osobních údajů.

Zásady pro zpracování osobních údajů na VŠCHT Praha

Osobní údaje na VŠCHT Praha jsou chráněny v maximální možné míře a v souladu s platnými právními předpisy. Zásady a pravidla při zpracování osobních údajů jsou upraveny vnitřní normou VŠCHT Praha „Ochrana a zpracování osobních údajů na VŠCHT Praha“. Při zpracování osobních údajů VŠCHT Praha aplikuje principy a zásady vyplývající z nařízení GDPR. Jedná se zejména o tyto zásady:

  1. Zásadu zákonnosti, která ukládá zpracovávat osobní údaje vždy v souladu s právními předpisy a na základě alespoň jednoho právního titulu.
  2. Zásadu korektnosti a transparentnosti, která ukládá povinnost zpracovávat osobní údaje subjektu údajů otevřeně a transparentně a poskytnout subjektu údajů informace o způsobu jejich zpracování apod.
  3. Zásadu účelového omezení, která umožňuje shromažďovat osobní údaje subjektu údajů pouze za jasně vymezeným účelem.
  4. Zásadu minimalizace údajů, která ukládá zpracovávat pouze osobní údaje nezbytné, relevantní a přiměřené ve vztahu k účelu jejich zpracování.
  5. Zásadu přesnosti, která ukládá přijmout veškerá účelná opatření umožňující zajistit pravidelnou aktualizaci či opravu osobních údajů.
  6. Zásadu omezení uložení, která ukládá uchovávat osobní údaje pouze po dobu, která je nezbytná pro konkrétní účel, pro který jsou zpracovávány.
  7. Zásadu integrity a důvěrnosti, nepopiratelnosti a dostupnosti, která ukládá osobní údaje zabezpečit a chránit před neoprávněným či protiprávním zpracováním, ztrátou či zničením. Z těchto důvodů jsou přijímána četná technická i organizační opatření.
  8. Zásadu odpovědnosti, která ukládá povinnost být schopen doložit soulad všech výše uvedených podmínek.

 

Účely zpracování osobních údajů na VŠCHT Praha

VŠCHT Praha zpracovává pro naplnění svého poslání osobní údaje pro následující účely:

  1. uskutečňování akreditovaných studijních programů,
  2. uskutečňování programů celoživotního vzdělávání,
  3. provádění habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem,
  4. provádění řízení o uznání zahraničního vzdělání a kvalifikace,
  5. zabezpečování přijímacího řízení,
  6. zajištění rovného přístupu ke studiu,
  7. uskutečňování výzkumu, vývoje a inovací, umělecké a další tvůrčí činnosti,
  8. uskutečňování doplňkové činnosti,
  9. práce s absolventy,
  10. informační a propagační činnost,
  11. ochrana bezpečnosti osob a majetku,
  12. komerční činnost,
  13. zdravotnická činnost,
  14. administrativa a provoz VŠCHT Praha

Právní základ pro zpracování osobních údajů na VŠCHT Praha

Právním základem pro zpracování osobních údajů na VŠCHT Praha je:

  1. plnění povinností vyplývajících ze zákona či jiného právního předpisu,
  2. plnění smlouvy,
  3. oprávněný zájem správce,
  4. ochrana důležitých zájmů subjektu údajů,
  5. plnění úkolů orgánu veřejné moci,
  6. udělený souhlas subjektu údajů.

 

Kategorie zpracovávaných osobních údajů

VŠCHT Praha zpracovává osobní údaje poskytnuté přímo subjektem údajů na základě jeho souhlasu či na základě jiných právních důvodů, a dále osobní údaje vytvořené v rámci činností zpracování a činností nezbytných pro jejich zajištění. Jedná se zejména o:

  1. Adresní a identifikační údaje (jméno, příjmení, datum a místo narození apod.)
  2. Popisné údaje (vzdělání, znalost cizích jazyků, odborná kvalifikace apod.)
  3. Studijní údaje (záznamy o studiu a studijních aktivitách, studijní výsledky, studijní ocenění)
  4. Ekonomické údaje (bankovní spojení, mzda, odměny apod.)
  5. Pracovní údaje (záznamy o práci a pracovních aktivitách, zaměstnavatel, pracoviště, pracovní zařazení a pozice, pracovní hodnocení, pracovní ocenění apod.)
  6. Provozní a lokační údaje (typicky údaje z elektronických systémů vztahujících se ke konkrétnímu subjektu údajů)
  7. Údaje o aktivitách subjektu (publikační činnost, údaje o odborných aktivitách, účasti na konferencích apod.)
  8. Údaje o jiné osobě (adresní a identifikační údaje člena rodiny apod.)
  9. Zvláštní kategorie osobních údajů (citlivé osobní údaje zachycující informaci o zdravotním stavu, členství v odborech apod.)

 

Příjemci osobních údajů

Za účelem naplnění zákonných povinností mohou být některé osobní údaje předány určeným subjektům (například orgánům veřejné moci). Toto obdobně platí i pro případy, kdy zmocnění pro předání osobních dat vně VŠCHT Praha je dáno individuálními souhlasy subjektů údajů.

Doba zpracování osobních údajů

Osobní údaje jsou uchovávány pouze po dobu nezbytně nutnou ve vztahu k dané činnosti zpracování osobních dat a v souladu s platným skartačním plánem jsou pak zlikvidovány nebo archivovány. Osobní údaje, které VŠCHT Praha zpracovává na základě souhlasu subjektu údajů, jsou uchovávány pouze po dobu trvání účelu, k němuž byl souhlas udělen.

Práva subjektu údajů při zpracování osobních údajů

Subjekt údajů může uplatnit vůči VŠCHT Praha následující práva:

  1. právo na přístup k osobním údajům
     –  právo požadovat potvrzení, zda VŠCHT Praha zpracovává osobní údaje a pokud ano, jaký je účel zpracování, kategorie dotčených osobních údajů, kdo je příjemcem osobních údajů nebo o jaké kategorie příjemců jde, informace o předání osobních údajů do třetích zemí, dobu uchování osobních údajů, právo podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů, informace o zdroji osobních údajů, informaci, zda dochází k automatizovanému zpracování či profilování,
     
  2. právo na opravu
     – právo na opravu nepřesných nebo neúplných osobních údajů,
     
  3. právo na výmaz (právo být zapomenut)
     – týká se povinnosti správce vymazat zpracovávané osobní údaje; toto právo však neplatí vždy, neboť existují případy, kdy VŠCHT Praha k řádnému plnění svých úkolů osobní údaje zpracovávat musí (plnění zákonné povinnosti),
     
  4. právo na omezení zpracování
     – lze uplatnit v případě, kdy subjektu údajů nechce, aby byly osobní údaje zpracovány pro jiné, než nezbytné zákonné důvody,
     
  5. právo na přenositelnost osobních údajů
     – možnost požadovat předání osobních údajů správci, určenému subjektem údajů, pokud tomu nebrání zákonná překážka,
     
  6. právo vznést námitku a automatizované individuální rozhodování
    – lze uplatnit v případě domněnky neoprávněného zpracování osobních údajů; námitku lze vznést i přímo proti automatizovanému rozhodování a profilování.

 

Způsob uplatnění práv subjektu údajů

Subjekt údajů může uplatnit svá práva v souladu Nařízení GDPR počínaje dnem 26. 5. 2018. Tato práva musí být uplatněna vůči správci (VŠCHT Praha) písemně nebo osobně prostřednictvím centrálního sběrného místa:

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Mgr. Michal Janovský
Technická 1905/5
166 28 Praha 6
Email:                   osobni.udaje@vscht.cz
Telefon:               +420 220 444 159           

Bližší pravidla pro uplatnění práv subjektu údajů jsou uvedeny v dokumentu „Postup pro vyřizování žádostí subjektu údajů“.

Subjekt údajů bude vyrozuměn o vyřešení požadavku ve lhůtě do jednoho měsíce ode dne prokazatelného doručení žádosti. Tato lhůta může být s ohledem na složitost a počet vyřizovaných žádostí prodloužena ze strany správce až o dva měsíce.

Uplatnění práv subjektu údajů je bezplatné. VŠCHT Praha může vyžadovat poplatek za vyřízení žádosti subjektu údajů v případě její zjevné nedůvodnosti nebo nepřiměřenosti.

Subjekt údajů může uplatnit námitky proti postupu vyřizování žádosti u pověřence pro ochranu osobních údajů.

Právo subjektu údajů podat stížnost u dozorového úřadu

Subjekt údajů má právo podat stížnost na zpracování osobních údajů dozorovému úřadu, kterým je Úřad na ochranu osobních údajů.

Kontakt

Úřad pro ochranu osobních údajů
Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7
+420 234 665 111
www.uoou.cz

 

Aktualizováno: 5.8.2019 11:34, Autor: Jan Kříž

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi