
Celostátní přehlídky sýrů a konference Mléko a sýry
Celostátní přehlídky sýrů a následná konference Mléko a sýry jsou událostmi na kterou se sjíždí celá česká sýrařská a mlékárenská komunita a je chvílí pro milá setkání kolegů, školitelů a absolventů, technologů i podnikatelů. Každý rok na přehlídkách sýrů soutěží desítky vzorků českých i slovenských sýrů hodnocených odbornými komisemi.
Na 20. ročník přehlídek bylo přihlášeno 73 tuzemských a 18 zahraničních sýrů. Za nejlepší sýry si v jednotlivých kategoriích diplomy odnesli zástupci společností Madeta, Kromilk. Moravia Lacto, Brazzale Moravia, Lacrum Velké Meziříčí, Savencia Fromage & Diary, A. W.. Mlékárna Olešnice, BEL Sýry Česko, Laktos a Mlékárna Polná. Na Slovensko diplomy poputují do MILSY, MILK-AGRO, AT Dunaj, BioEN a nejvyšší počet bodů získaly Nite ovčie ze Salaše Pružina Oľga Apoleníková, SHR.
25. ledna 2024 setkání pokračovalo konferencí Mléko a sýry, na které jsou přednášeny nové poznatky v chemii, mikrobiologii a technologii mléka, sýrů a ostatních mléčných výrobků. Odpolední sekce byla nově věnována rostlinným a hybridním alternativám mléčných výrobků, včetně nutričního, mikrobiologického a senzorického hodnocení fermentovaných rostlinných výrobků.