
Zemřel profesor Dušan Čurda
V úterý 16. května 2023 nás v požehnaném věku 94 let navždy opustil dlouholetý pracovník a významná osobnost Ústavu konzervace potravin a celé Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, pan prof. Ing. Dušan Čurda, CSc.
Na naší vysoké škole působil prof. Čurda již od roku 1955 jako aspirant a asistent profesora Kyzlinka. V roce 1967 se habilitoval a v roce 1990 byl jmenován profesorem pro obor Konzervace potravin. V letech 1989 – 1994 byl vedoucím Ústavu konzervace potravin a technologie masa. Pedagogická a vědecká činnost prof. Čurdy je spjata především s problematikou balení potravin, i když se aktivně věnoval i dalším oblastem, zejména zpracování ovoce a zeleniny. Hlavní přínos prof. Čurdy lze jednoznačně spatřovat v tom, že už na počátku padesátých let minulého století spolu s prof. Kyzlinkem jako první v tehdejším Československu a jedni z prvních v Evropě pochopili důležitost obalové techniky v potravinářství a prosadili výuku tohoto tématu na vysokoškolské úrovni (v tuzemsku po dobu následujících zhruba čtyř desetiletí jako jediní). Prof. Čurda jako první přednášející předmětu Balení potravin a tvůrce jeho koncepce využil již tehdy originální, dodnes nepřekonaný systém formulovaný posléze v knize Balení potravin, která vyšla v několika vydáních.
Všichni, kdo profesora Čurdu znali, na něj nebudou jistě vzpomínat pouze jako na uznávaného odborníka, ale také jako na nesmírně lidského a laskavého kolegu.