Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → Nejdelší nepřetržitá spolupráce akademického pracoviště a průmyslového podniku trvá již 50 let
iduzel: 47397
idvazba: 53242
šablona: stranka_obrazek
čas: 23.4.2024 20:13:17
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 47397
idvazba: 53242
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2019/nejdelsi-nepretrzita-spoluprace-akademickeho-pracoviste-a-prumysloveho-podniku-trva-jiz-50-let'
iduzel: 47397
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/46421/47397
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Nejdelší nepřetržitá spolupráce akademického pracoviště a průmyslového podniku trvá již 50 let

certifikát-rekord

Praha, 4. dubna 2019 - Prestižní vědecké publikace, šedesát patentů nebo více než dvacet nových realizovaných technologií vonných látek. To jsou výsledky půlstoletí trvající spolupráce mezi Ústavem organické technologie VŠCHT Praha a podnikem Aroma Praha, a.s. Podle vydavatelů České knihy rekordů se jedná v tuzemském měřítku o mimořádný, rekordní počin. Spolupráce totiž nebyla nikdy přerušena a je podložena každoročními hospodářskými smlouvami.

Podnik Aroma se zabývá výrobou vonných a chuťových látek, parfumářských kompozic a chuťových komplexů. VŠCHT provádí výzkum nových syntéz a technologií, které jsou průběžné zaváděny do praxe.

Na obou partnerských stranách jsou dodnes aktivní lidé, kteří byli u zrodu této ojedinělé spolupráce. Z VŠCHT je to profesor Libor Červený, vedoucí pracovní skupiny a dřívější děkan Fakulty chemické technologie. Na straně Aromy Praha pak stojí Václav Srna, dlouholetý technický ředitel firmy, dnešní poradce představenstva. Vedle nich mají největší zásluhy na vytvoření rekordu Antonín Marhoul, docentka Eliška Vyskočilová (oba VŠCHT), dnešní předseda představenstva Aromy Hynek Strnad, generální ředitel Pavel Foret a technický ředitel Josef Hromas.

Spolupráce začínala před 50 lety společným řešením nejrůznějších problémů, se kterými se výrobní závody Aromy potýkaly. Spočívaly v ekologizaci a ekonomizaci zastaralých výrobních postupů, přijímání antiimportních opatření, hledání nových výrobních zdrojů apod. Zásadnější kvalitativní i kvantitativní zlom nastal koncem sedmdesátých let, kdy se podařilo vybudovat univerzální vysokotlakou hydrogenační jednotku, doplněnou reaktory, rektifikačními kolonami a příslušenstvím, využívanou postupně pro výrobu Hydroskořicového alkoholu (HSA), Arolu, Arocetu, Arosantolu, Allylcyklohexylpropionátu, Arofiru,  Dekalolu a dalších syntetických vonných látek.

Hydroskořicový alkohol byl v Aromě vyráběn od roku 1985 a vyrábí se dodnes. Z trhu se podařilo vytlačit německou firmu AG Hűlls a Aroma byla své doby monopolním evropským výrobcem.

Arol a Arocet dosáhly maximálního rozvoje v letech 2004-2005, kdy roční výroba dosáhla 1100 t, přičemž vyráběné množství Arocetu  představovalo téměř polovinu celosvětové produkce.

Další látky, vyráběné v menším množství, významně diverzifikovaly výrobní portfolio Aromy a přispěly k tomu, že společnost pevně zakotvila na evropském trhu, v době, kdy firmy takovéto velikosti byly pohlceny několika giganty. Z mezinárodního hlediska jsou vedle pochopitelného charakteru světovosti odborných publikací důležité především obchodní vztahy s německými firmami ACSI Stahle, Miltitz Aromatics,  Symrise nebo v minulosti s britským Questem (exkluzivní výrobky Aromy pro tyto firmy na základě technologie, vyvinuté na VŠCHT).

Velmi důležitým rysem spolupráce bylo řešení mnoha desítek tzv. okamžitých výrobních problémů, s účastí pracovníků VŠCHT a jejích studentů přímo ve výrobním závodě.

V roce 1987 byla práce pětičlenného kolektivu, v němž byli tři z dnešních tvůrců rekordu (Červený, Marhoul, Srna) oceněna předsednictvem České Národní Rady Národní cenou České socialistické republiky za výzkum a zavedení výrob nových látek pro tukový a farmaceutický průmysl.

V roce 2003 byla Aroma Praha pořadatelem mítinku, který každoročně pořádá německý Svaz výrobců vonných látek (DVRH). Pro tuto konferenci, které se zúčastnila také VŠCHT, byl připraven referát na téma „Perfume and Flavor Synthetics“ (L.Červený), který byl publikován pod stejným názvem v americkém časopise PERFUMER & FLAVORIST. Redakce časopisu ho sama obdařila podtitulkem „A model for research and academic-industrial cooperation“.

Dobré výsledky spolupráce vedly mimo jiné i k získání grantových podpor (ČR i EU).

Rozhovor s profesorem Červeným si můžete půřečíst a poslechnout na webu Českého rozhlasu: 

 


Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 8.4.2019 11:22, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi