Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → Kampus Dejvice uvede třetí Ozvěny AFO. V plánu je dokument o české družici i unikátní interaktivní výstava
čas: 19.3.2024 03:59:15
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2019/ozveny-afo-v-kampusu-dejvice-2019'
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/46421/48318

Ozvěny AFO v kampusu Dejvice 2019

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc opět zavítá do dejvického kampusu. Stejně jako v předchozích dvou letech proběhne ve středu 19. června 2019 v Ballingově sále v Národní technické knihovně. Po soumraku jej navíc rozšíří letní kino v Technické ulici, kde bude v rámci doprovodného programu zahájena unikátní interaktivní výstava Czech Innovation Expo, jež prezentuje slavné české vynálezce a inovátory. Vstup je zdarma.

Třetí ročník festivalu nabídne dopolední i odpolední vysílání pro školy a veřejnost. K vidění bude pět filmů, mimo jiné biografický snímek o jednom z nejvýznamnějších tuzemských astronomů a astrofyziků Grygar nebo úspěšný dokumentární příběh české družice Magion.

„V případě Magionu jde o vítěze kategorie Česko-slovenská soutěž AFO. Prosadil se v konkurenci dalších jedenadvaceti filmů,“ uvedla Romana Vylitová z Kampusu Dejvice. Po zhlédnutí dokumentu, který vyprodukovala Akademie věd České republiky, se navíc diváci mohou těšit na debatu s ředitelem Planetária Praha Mgr. Jakubem Rozehnalem.

V rámci doprovodného programu bude největším lákadlem unikátní výstava Czech Innovation Expo. „Je založena na propojení interaktivního a audiovizuálního umění, designu a nových trendů v inovativních oblastech české společnosti,“ představili svůj projekt tvůrci.

Expozice mapuje jedinečné dílo českých vědců a inovátorů – mimo jiné třeba proslulých chemiků Jaroslava Heyrovského a Otty Wichterleho. Pozor: k nevšednímu zážitku je třeba disponovat chytrým telefonem či tabletem s aplikací CIE AR (ke stažení pro Android i iOS).

„Podobně originální výstava v našem kampusu ještě nikdy neproběhla. Festival nicméně přinese více atraktivních doprovodných akcí, to své si během něj najde každý zájemce o techniku,“ dodala Romana Vylitová.

Pravda, dále si totiž návštěvníci před Národní technickou knihovnou vyrobí vlastní zmrzlinu nebo si pohrají se suchým ledem. Po 17. hodině se  Technické ulici o zábavu postará DJ Soda a od 21.15 je v letním kině tamtéž v plánu promítání francouzského ekologického snímku Termostat země.

Akci pořádá Kampus Dejvice ve spolupráci s městskou částí Praha 6. Více informací o události naleznete na http://www.kampusdejvice.cz či u Romany Vylitové (kontakt níže).

Program:

8.30 – 10.30 Termostat Země (Francie, 2018), Magion (vítěz Česko-slovenské soutěže AFO, 2018)
10.30 – 13.00 Ve stopách Einsteina (USA, 2018)
13.00 – 15.00 Veletrh vědy (USA, 2018)

15.15 – 16.45 Ve stopách Einsteina
17.00 – 18.00 Magion
18.00 – 19.30 Grygar (Česká republika, 2018)

Doprovodný program:

10.00 – 15.00 Chemické pokusy před NTK
12.00 – 22.00 Food zóna, Chill-out zóna (obojí v Technické ulici)

16.00 Vernisáž interaktivní výstavy Czech Innovation Expo
17.00 – 21.00 DJ Soda – live set v Technické

21.15 Letní kino v Technické (Termostat Země – Francie, 53 min.)

Kampus Dejvice je společný projekt šesti vysokých škol a institucí (Českého vysokého učení technického, Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, městské části Praha 6, Národní technické knihovny, Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze), které sdílejí kromě společného prostoru také společný zájem na zatraktivňování a oživování společenského, studentského i vědeckého života v areálu dejvického kampusu. Mezi stěžejní akce patří Lesamáj aneb technicky dejvický majáles, Kampus Fest, Advent v Kampusu nebo běžecký závod Cross Campus.

Kontakt:

Romana Vylitová