Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → Partnerství VŠCHT Praha a Unipetrolu je plnoleté
iduzel: 48221
idvazba: 54174
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 06:24:05
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 48221
idvazba: 54174
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2019/partnerstvi-vscht-praha-a-unipetrolu-je-plnolete'
iduzel: 48221
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/46421/48221
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Partnerství VŠCHT Praha a Unipetrolu je plnoleté

Partnerství VŠCHT Praha a Unipetrolu je plnoleté

Praha, 5. června 2019 – Unipetrol je již od roku 2002 strategickým partnerem Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zástupci obou stran podepsali smlouvu o spolupráci na další tři roky v celkové hodnotě 3,9 milionu korun. Od začátku spolupráce Unipetrol přispěl na vzdělávací a rozvojové aktivity VŠCHT Praha již téměř 30 milionů Kč.

Naše vzájemná spolupráce s Unipetrolem právě nabyla plnoletosti, neboť první smlouva byla podepsána v roce 2002. Po mnoha letech se opět vracíme k modelu víceleté smlouvy, což umožní lepší plánování společných aktivit,“ upřesňuje Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, který dodává: „Konkrétně chceme v příštím akademickém roce posílit především programy technologie potravin a technologie vody, protože je kvůli suchu v Ústeckém kraji po tomto tématu velká poptávka. Také jsou velmi žádaní chemici s rozšířenými znalostmi ekonomie, a tak připravujeme program v angličtině se specializací na řízení chemického průmyslu.“

Myslím, že vrcholem naší dlouholeté spolupráce bylo v roce 2015 založení Univerzitního centra VŠCHT Praha-Unipetrol, které se nachází přímo v našem výrobním areálu v Litvínově Záluží. Studenti studují přímo v srdci největšího chemického závodu v Česku, a mohou si tak snadno propojit teoretické znalosti s praxí. Studovat mohou jak bakalářské, tak i magisterské obory. Ke studiu využívají také moderní laboratoře výzkumně-vzdělávacího centra UniCRE hned vedle Univerzitního centra. Toto propojení je výhodné i pro naše zaměstnance, kteří si studiem přímo v areálu mohou doplnit potřebné odborné vzdělání,“ říká Tomáš Herink, člen představenstva Unipetrolu odpovědný za investice, výzkum a vývoj.

Z finančního daru Unipetrolu je každoročně hrazena například organizace středoškolské chemické olympiády nebo výukový program nazvaný Hodina moderní chemie. Speciální tým navštěvuje základní školy a žákům i učitelům ukazuje, jak může vypadat zábavná hodina chemie. Spolupráce zahrnuje i další naučně-vzdělávací projekty, které propagují chemii u široké veřejnosti a u dětí a studentů vzbuzují zájem o ni. Kromě toho jsou také každý rok finančně ohodnoceni autoři nejlepších bakalářských a magisterských prací. Spolupráce VŠCHT Praha a Unipetrolu se zaměřuje také na popularizaci chemie a probuzení zájmu dětí a studentů o chemické obory. „VŠCHT je pro nás mimo jiné i zdrojem budoucích zaměstnanců – vývojářů, výzkumníků a manažerů nové generace,“ doplňuje Tomáš Herink. 

V loňském roce VŠCHT organizovala nad rámec svých aktivit také 50. ročník Mezinárodní chemické olympiády, která se konala v Praze a v Bratislavě. Účastnilo se jí 300 středoškolských studentů ze 76 zemí. Unipetrol byl opět u toho v roli hlavního partnera.

 


Vysoká  škola chemicko-technologická v Praze spojuje tradici s nejmodernějšími nano- a biotechnologiemi a dalšími progresivními směry a obory ve vědě a výzkumu. Spolu s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí.

Kontakt:
Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT Praha
Telefon: +420 733 690 543, e-mail: michal.janovsky@unipetrol.cz

 

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 412 stanic největším řetězcem v Česku. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za loňský rok utržila přes 130 miliard Kč a zaměstnává více než 4 700 lidí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Kontakt:
Pavel Kaidl, tiskový mluvčí skupiny Unipetrol
telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz

Partnerství VŠCHT Praha a Unipetrolu je plnoleté
Partnerství VŠCHT Praha a Unipetrolu je plnoleté 02

Aktualizováno: 5.6.2019 13:47, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi