Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Popularizace, média → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → Světoví odborníci řeší v Praze kvalitu a bezpečnost potravin
iduzel: 50314
idvazba: 57193
šablona: stranka_obrazek
čas: 20.11.2019 18:30:49
verze: 4621
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Světoví odborníci řeší v Praze kvalitu a bezpečnost potravin

rafa2019

Kvalita, bezpečnost a autenticita potravin. Nejnovější poznatky k aktuálně žhavým problémům lidstva představí tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z více než 60 zemí světa se sejde na devátém ročníku symposia RAFA 2019, který začíná v úterý 5. listopadu. Hlavními pořadateli jsou Vysoká škola chemicko-technologická v Praze společně s Univerzitou Wageningen.

„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ říká profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.

Budou zde diskutována vysoce aktuální témata / problémy, např.:

  • Výzvy v oblasti autentifikace potravin, odhalování falšování (Carsten Fauhl-Hassek, German Federal Institute for Risk Assessment, Berlin, Germany)
  • Problematika mikroplastů v prostředí a kontaminace potravin (Elke Anklam, European Commission, Joint Research Centre, Geel, Belgium)
  • Charakterizace složení konopí a kontrola produktů na jeho bázi  (Jana Hajšlová, VŠCHT, Praha)
  • Mobilní kontrolní zažízení a senzory (Michel Nielen, Wageningen Food Safety Research, Wageningen University & Research, Wageningen, The Netherlands)
  • Lidský biomonitoring - sledování expozice populace různým typům kontaminantů (Bruno Le Bizec, Oniris - LABERCA, Nantes, France)

Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců z celého světa se jej účastní řada představitelů světových potravinářských organizací i nadnárodních autorit, mezi jinými zástupci Evropské komise nebo EFSA (European Food Safety Authority).

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2019 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům, jak ve formě přednášek, tak cen za nejlepší plakátová sdělení.

Více informací o symposiu RAFA 2019 je k dispozici na webových stránkách www.rafa2019.eu.

Profesorka Jana Hajšlová byla hostem pořadu Studio 6 na ČT24, kde mluvila o možnosti využití konopí v potravinářství.


Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

RAFA 2019 (1)
RAFA 2019 (2)
RAFA 2019 (3)

Aktualizováno: 7.11.2019 16:50, Autor: Jan Kříž

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi