Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → VŠCHT a ÚOCHB vytvoří mimořádnou vědeckou pozici
iduzel: 49470
idvazba: 55930
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 07:42:51
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 49470
idvazba: 55930
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2019/vscht-a-uochb-vytvori-mimoradnou-vedeckou-pozici'
iduzel: 49470
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/46421/49470
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

VŠCHT a ÚOCHB vytvoří mimořádnou vědeckou pozici

Zleva Martin Fusek a Karel Melzoch

Praha, 2. října 2019 Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze vznikne nová prestižní pozice „Chair – Medicinal Chemistry“, která je určena pro špičkového zahraničního odborníka v oblasti výzkumu a vývoje léčiv. Umožní to netradiční forma spolupráce s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR, který angažmá nového vědce či vědkyně podpoří finančním darem ve výši 7 milionů korun na dobu 5 let. Peníze poslouží také jako startovní finanční balíček pro rozjezd nové excelentní výzkumné skupiny na VŠCHT Praha.

Smlouvu podepsali představitelé obou institucí 2. října 2019. Pozice bude vypsána během zimních měsíců, kdy proběhne otevřená mezinárodní soutěž. Ve výběrové komisi budou zástupci VŠCHT Praha, ÚOCHB a také dva zahraniční vědci.

„Jedná se o velkorysé prohloubení naší dlouholeté spolupráce. Řada našich absolventů pokračuje ve vědecké kariéře na ÚOCHB, studenti tam pracují na výzkumných projektech. Pořádáme také společně letní školu s výraznou mezinárodní účastí a samozřejmě sousedíme v rámci Kampusu Dejvice,“ vysvětluje Karel Melzoch, rektor VŠCHT Praha.

Jak známo, náš ústav je ve velmi šťastné finanční situaci, a proto se setrvale snažíme hledat nové způsoby, jak povzbudit výzkum nejen u nás, ale i na univerzitách v České republice, a napomoci tak tomu, aby se vyrovnaly světové špičce, zejména v oblastech, kde jsme kompetitivní,“ říká ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský. „Právě finanční podpora nových profesorských pozic v oboru medicinální chemie na našich partnerských školách je příležitostí, jak posílit mezinárodní charakter těchto institucí a zvýšit jejich atraktivitu pro špičkové mladé vědce ze zahraničí. Doufám, že tím také půjdeme příkladem a povzbudíme k podobné podpoře i další velké donátory, nadace či soukromé společnosti.“

„Medicinální chemie je extrémně perspektivní vědecká oblast. Excelentní vědec ze zahraničí s sebou přinese řadu cenných poznatků a kontaktů, vytvoří novou výzkumnou skupinu, což je velká příležitost pro naše studenty, kteří se budou moci podílet na špičkovém výzkumu,“ říká profesor Radek Cibulka z VŠCHT Praha, která je tradiční líhní talentů v souvisejících oborech, jako je syntéza a výroba léčiv, organická chemie, biochemie a další.

Prostředky na vytvoření nové pozice poskytne dceřiná společnost ústavu IOCB Tech. „Jsem moc rád, že naše společnost IOCB Tech může aktivně participovat na spolupráci Akademie věd ČR s vysokými školami,“ uvádí ředitel společnosti a zástupce ředitele ÚOCHB prof. Martin Fusek. „Pro ÚOCHB je VŠCHT tím nejpřirozenějším partnerem, a to nejen geograficky. Věřím, že vědecká i pedagogická spolupráce mezi oběma institucemi se bude dále úspěšně rozvíjet.“

V České republice se v krátké době jedná o druhou mimořádnou vědeckou pozici, která vznikla díky štědré podpoře ÚOCHB. V prvním případě vyústila spolupráce s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy v angažmá dr. Martina Zoltnera ze skotské Univesity of Dundee, kde se věnoval mimo jiné výzkumu nových antimalarik. Nyní už působí ve společném Biotechnologickém a biomedicínském centru Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci (BIOCEV).


Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem špičkového studia a výzkumu v oblasti chemie v České republice. Patří mezi největší vzdělávací a badatelské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a životní prostředí. Na škole studuje přes 4000 studentů, přičemž zcela mimořádný je podíl doktorandů, kterých má škola v průměru 700. Některé ze studijních programů jsou v rámci ČR jedinečné a klíčové pro budoucnost celé republiky. Škola spolupracuje s více než 100 akademických institucí převážně v Evropě, ale i USA, Kanadě, Japonsku, Vietnamu atd.


Ústav organické chemie a biochemie AV ČR / ÚOCHB (www.uochb.cz) je přední mezinárodně uznávaná vědecká instituce, jejímž hlavním posláním je základní výzkum v oblasti chemické biologie a medicinální chemie, organické a materiálové chemie, chemie přírodních látek, biochemie a molekulární biologie, fyzikální chemie, teoretické chemie a analytické chemie. Nedílnou součástí poslání ÚOCHB je přenos výsledků základního výzkumu do praxe. Důraz na mezioborové zaměření výzkumu ústí do řady aplikací v medicíně, farmacii a dalších odvětvích.


KONTAKT PRO NOVINÁŘE:

Michal Janovský (VŠCHT Praha – tiskový mluvčí): michal.janovsky@vscht.cz, mob: +420 733 690 543

Dušan Brinzanik (ÚOCHB – Komunikace): dusan.brinzanik@uochb.cas.cz, mob: +420 731 609 271

 

Zleva Martin Fusek a Karel Melzoch
Zleva Zdenek Hostomsky, Martin Fusek, Karel Melzoch a Radek Cibulka
Zleva_Martin_Fusek_a_Karel_Melzoch

Aktualizováno: 2.10.2019 10:56, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi