Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2019 → VŠCHT zakládajícím členem Asociace výzkumných univerzit
iduzel: 52819
idvazba: 60867
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 11:14:15
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 52819
idvazba: 60867
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2019/vscht-zakladajicim-clenem-asociace-vyzkumnych-univerzit'
iduzel: 52819
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/46421/52819
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

VŠCHT zakládajícím členem Asociace výzkumných univerzit

Založení asociace výzkumných univerzit

Praha 2. července 2019 – Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze společně založily Asociaci výzkumných univerzit. Jde o zcela zásadní krok, který povede ke zlepšení postavení českých univerzit v mezinárodní konkurenci.

Univerzity společně sdílejí vizi zvyšování kvality a mezinárodní konkurenceschopnosti v pedagogické a výzkumné činnosti. Společně chtějí pracovat na organizačních, legislativních i rozpočtových opatřeních, díky kterým se mohou v následujících letech dostat mezi nejlepší evropské vysoké školy.

„Založení Asociace výzkumných univerzit ČR je zcela zásadním krokem k posílením kvality českých vysokých škol v mezinárodním měřítku. Díky nové formě spolupráce pěti předních českých univerzit budeme se zahraničními partnery intenzivněji sdílet vědeckou infrastrukturu, zkušenosti z tvůrčí, výzkumné i vzdělávací činnosti a jednodušeji přenášet výsledky výzkumu do praktického života.  

Jedním z důležitých cílů nové asociace je také změna systému financování veřejných vysokých škol.

V uplynulých letech došlo v ČR k mimořádnému nárůstu počtu vysokoškolských studentů i značným investicím do rozvoje českých veřejných univerzit. Výsledkem je nesporné zvýšení kvality výzkumu i výuky. Bohužel, i přes tyto investice se rozdíl v kvalitě mezi nejlepšími českými a nejlepšími světovými univerzitami nesnižuje. Solidního umístění v mezinárodních žebříčcích dosahuje jen několik tuzemských univerzit.

Naším cílem je proto stávající systém změnit. Veřejné vysoké školy by měly být financovány na základě hodnocení vysoké kvality vědecké a pedagogické činnosti, který spočívá v jasném provázání finančních prostředků na mezinárodně uznávané indikátory kvality vědy a vzdělávání, uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Jsem přesvědčen, že společně jsme silnější, proto mám velkou radost z vytvoření asociace, která spojí snahu pěti českých univerzit být v mezinárodním měřítku úspěšnější. Platí, že špičkové, mezinárodní konkurenceschopné univerzity jsou nezbytným předpokladem nejen ekonomické prosperity, ale i kulturního bohatství národa. Bez takových univerzit budou nejlepší mozky této země nevratně odcházet do ciziny a největší „přírodní zdroj“, který naše země má, tj. talent jejích obyvatel, nebude smysluplně využit“, dodal rektor Masarykovy Univerzity Mikuláš Bek.

Mezi konkrétní cíle asociace patří například:

  • pěstovat excelentní tvůrčí a vzdělávací činnost ve spolupráci se zahraničními partnery,
  • prosazovat systém financování veřejných vysokých škol na základě hodnocení kvality vědecké a pedagogické činnosti, který spočívá v jasném provázání finančních prostředků na mezinárodně uznávané indikátory kvality vědy a vzdělávání,
  • ještě více se zapojit do řešení prestižních mezinárodních vědeckých projektů, například ERC grantů,
  • sdílet výzkumné infrastruktury a špičkové přístrojové vybavení navzájem a také ve spolupráci se zahraničními partnery, či
  • podporovat přenos výsledů výzkumu do praxe a sdílet zkušenosti v oblasti ochrany duševního vlastnictví a v aktivitách vedoucích ke vzniku start-up a spin-off společností.

Asociaci založilo pět předních tuzemských univerzit, které se umístily i na prvních pěti místech mezi českými vysokými školami v aktuálním mezinárodním žebříčku QS Rating.

Loga asociace

Česká verze

Logo Asociace výzkumných univerzit - česká verze

Anglická verze

Logo asociace výzkumných univerzit - anglická verze


Kontakty:

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Michal Janovský
Michal.Janovsky@vscht.cz

Univerzita Karlova
Václav Hájek
e-mail: pr@cuni.cz

Masarykova univerzita
press@rect.muni.cz

Univerzita Palackého v Olomouci
Gabriela Sýkorová
gabriela.sykorova@upol.cz

České vysoké učení technické v Praze
Andrea Vondráková
Andrea.Vondrakova@cvut.cz

Aktualizováno: 25.2.2020 11:30, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi