Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2020 → Potvrzeno. PLA je vhodným materiálem pro 3D tisk ochranných polomasek
iduzel: 54841
idvazba: 63596
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 09:44:20
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 54841
idvazba: 63596
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2020/potvrzeno-pla-je-vhodnym-materialem-pro-3d-tisk-ochrannych-polomasek'
iduzel: 54841
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/53063/54841
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Potvrzeno. PLA je vhodným materiálem pro 3D tisk ochranných polomasek

Různé typy polomasek z 3D tisku FDM metodou

Praha, 7. června - Výzkumníci z Fakulty chemicko-inženýrské VŠCHT Praha v souvislosti se současnou pandemií COVID-19 potvrdili, že kyselina polymléčná (PLA) - biodegradovatelný polymer používaný pro 3D tisk - je vhodná pro rychlou a levnou výrobu ochranných polomasek. Při vhodných parametrech tisku tento materiál nepropustí žádné částice aerosolu a jedná se tedy o plně funkční ochranu proti bakteriím i virům. Zároveň ukázali, že PLA materiál je možné dezinfikovat od bakterií, kvasinek i viru SARS-CoV-2 běžně dostupnými chemickými činidly, jako je etanol, isopropanol či Savo. Z toho důvodu jsou ochranné polomasky opakovatelně použitelné s poměrně vysokou mírou šetrnosti vůči životnímu prostředí.

Skupina dobrovolníků „3D tiskem proti viru“ pomáhá v boji proti současné epidemii mimo jiné i tiskem obličejových polomasek. Jde o pomůcku sloužící k ochraně úst a nosu, jejíž kostra je vytištěna z materiálu PLA. Mezi jednotlivé komponenty této konstrukce se vkládá vhodný filtr, čímž vzniká kompletní obličejová polomaska. Ohledně výroby ochranných polomasek FDM technologií se doposud objevovaly různé pochybnosti týkající se možné pórovitosti vznikajícího materiálu a jeho obtížné dezinfekce.

„Z tohoto důvodu lidé ze skupiny 3D tiskem proti viru oslovili naši laboratoř s otázkou ohledně ověření propustnosti materiálu PLA pro mikroorganismy a možnosti jeho dezinfekce,“ uvádí doktorka Eva Vaňková z Laboratoře nízkoteplotního plazmatu na Ústavu fyziky a měřicí techniky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na testování se dále podílely Ústav organické chemie a biochemie AVČR, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové a rakouské výzkumné centrum Children’s Cancer Research Institute sídlící ve Vídni.

PLA materiál výzkumníci podrobili testu propustnosti generátorem aerosolu parafinového oleje a fotometrem LORENZ FMP03, certifikovaným testovacím systémem dle EN 143 (Ochranné prostředky dýchacích orgánů – Filtry proti částicím – Požadavky, zkoušení a značení). Pro test dezinfekce byly PLA polomasky ponořeny do dezinfekčních činidel po dobu 15 minut.

„Při testu propustnosti nebyl detekován vůbec žádný průchod aerosolových částic parafinového oleje materiálem PLA. Dále se ukázalo se, že kromě vysoce odolného adenoviru, který byl spolehlivě inaktivován pouze Savem, byly všechny ostatní použité mikroorganismy, včetně aktuálně velice významného SARS-CoV-2, na povrchu PLA kompletně inaktivovány. Tím jsme jednoznačně prokázali, že PLA je vhodným materiálem pro výrobu ochranných polomasek pomocí 3D tisku a zároveň je plně dezinfikovatelný běžně dostupnými prostředky. Tyto polomasky tudíž představují účinnou ochrannou pomůcku a lze je použít opakovaně,“ dodává doktorka Vaňková.

Přestože práce plně podporuje použití PLA filamentu pro výrobu ochranných obličejových polomasek pomocí 3D tisku FDM technologií, pro získání kvalitních náhrad respirátorů typu FFP2 či FFP3 v době jejich nedostatku bude nezbytné najít vhodné alternativy filtrů s vysokou filtrační účinností, které budou do konstrukcí z PLA materiálu vloženy. Jedině tak bude dosaženo nejvyšší možné úrovně ochrany lidí pracujících v první linii boje proti virovým infekcím.

Další podrobnosti je možné nalézt v článku Vaňková E. „PLA – vhodný materiál pro 3D tisk ochranných polomasek”, Aldebaran bulletin 24/2020. Nebo přímo na stránkách Laboratoře nízkoteplotního plazmatu VŠCHT Praha 

Skupina lidi 3D tiskem proti viru, které není lhostejná aktuální situace v ČR, rozdává masky členům IZS a do nemocnic a dalších zdravotních zařízení zdarma.


 

Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 10.6.2020 13:47, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi