Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2020 → Premiér ČR Andrej Babiš navštívil Centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc) v Praze
iduzel: 55624
idvazba: 64686
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 04:13:01
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 55624
idvazba: 64686
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2020/premier-cr-andrej-babis-navstivil-centrum-aplikovaneho-farmaceutickeho-vyzkumu-the-parc-v-praze'
iduzel: 55624
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/53063/55624
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Premiér ČR Andrej Babiš navštívil Centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc) v Praze

thePARC

Praha – 1. září 2020: Vládní delegace vedená předsedou vlády České republiky Andrejem Babišem se během návštěvy Zentivy, která se uskutečnila dne 27. srpna 2020 v Praze, setkala se zástupci Centra aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc) a se zástupci akademických institucí, které se na projektu podílí. 

„Naše delegace se seznámila s iniciativou vědeckého virtuálního centra Parc. Řešili jsme ji za přítomnosti akademické obce a domluvili jsme se, že naše vláda a Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) určitě má zájem, aby vzniklo. Důležité je to hlavně pro studenty, ale i pro vědu a výzkum ve zdravotnictví,“ sdílel premiér ČR Andrej Babiš na svém Twitteru. Premiér ČR tím ohlásil začátek partnerství mezi oběma stranami, které se dohodly na pokračování diskuze na toto téma v blízké budoucnosti.

Součástí vládní delegace v čele s premiérem ČR Andrejem Babišem byli také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, ředitel CzechInvest Patrik Reichl a Hana Chlebná, manažerka rozvoje podnikání CzechInvest.

Projekt Parc představili Pavel Šebek, ředitel vývoje Zentivy, profesor František Štěpánek, vědecký ředitel Parcu, Ondřej Dammer, provozní ředitel Parcu a vedoucí vědecký pracovník Zentivy, a také akademičtí partneři projektu: profesor Jan Konvalinka, prorektor pro vědeckou činnost na Univerzitě Karlově, profesor Pavel Matějka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické a doktor Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i. Tým Zentivy vedl generální ředitel Nick Haggar, Soňa Porubská, generální ředitelka Zentiva pro Českou republiku a Slovensko, a Martin Albert, ředitel portfolia společnosti Zentiva.

„Společnost Zentiva dlouhodobě podporuje The Parc; projekt, který propojuje teoretické akademické znalosti s aktuálním děním ve farmaceutickém průmyslu. Jsme hrdí na dosavadní výsledky tohoto projektu a na vynikající práci, kterou tato platforma  dělá pro vzdělávání budoucích generací vědců a techniků. Pomáhá tím České republice stát se ještě silnější ve farmaceutickém výzkumu, vývoji a výrobě,“ řekl Nick Haggar, generální ředitel Zentivy.

Parc vznikl na základě iniciativy společnosti Zentiva ve spolupráci s třemi partnery z akademické sféry: Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Tato velmi úspěšná iniciativa propojila nastupující talenty s předními průmyslovými i akademickými odborníky, kteří společně pracují na urychlení procesu inovací v oblasti výzkumu a vývoje léčiv. Parc poskytuje prvotřídní akademické vzdělání v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením vědců, inženýrů a manažerů z akademické obce i farmaceutického průmyslu.

„Parc představuje výzkumnou platformu propojující celý proces vývoje léčivých přípravků od hledání pevných forem účinných látek, přes preformulační experimenty, farmaceutické technologie až po klinické testování a výrobu.  Nabízí talentovaným studentům vynikající akademické vzdělání na Ph.D.  úrovni společně se získáním praktických průmyslových a obchodních zkušeností.  Aktuálně se tohoto programu účastní 33 doktorandů. Od jeho vzniku již 13 studentů úspěšně absolvovalo, z nichž 6 nastoupilo do společnosti Zentiva, 2 pokračují v akademické kariéře a rozšiřují tak síť farmaceutických vědeckých pracovníků Parcu a 5 absolventů pracuje v předních farmaceutických společnostech v České republice i v zahraničí,” uvedl vědecký ředitel centra profesor František Štěpánek.

Parc spolupracuje s nejlepšími evropskými univerzitami. Díky tomu nabízí svým studentům mnoho příležitostí pro mezinárodní výzkumné pobyty i přeshraniční akademickou spolupráci. Členové projektu se rovněž účastní dvou celoevropských projektů v rámci programu EU Horizont 2020. Parc představil plány vybudovat výzkumné centrum v průmyslovém areálu Zentivy. Nové laboratoře by umožnily dále zvyšovat kvalitu vědecké práce a ověřování akademických konceptů v pilotním měřítku, čímž by urychlily jejich aplikaci v průmyslu. Výzkumné centrum plánuje také podporovat start-upové farmaceutické společnosti.

„Jsme rádi, že se CzechInvest mohl podílet na úspěšném rozvoji Parcu hned od jeho založení. Za dobu své existence již Parc představil velké množství špičkových vědeckých výsledků,  technologií, patentových přihlášek a vychoval řadu vysoce kvalifikovaných absolventů. CzechInvest bude těsně spolupracovat s vládou na zajištění investiční podpory vybudovaní experimentální infrastruktury Parcu a přispívat dalšímu růstu start-upových společností,“ uvedl Patrik Reichl, generální ředitel CzechInvest.

Více informací o Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, Ústavu organické chemie a biochemie České akademie věd, Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a společnosti Zentiva naleznete na uvedených webových stránkách.


 

Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 1.9.2020 16:30, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi