Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2020 → Oslavy stého výročí slova robot zahájeny
iduzel: 55331
idvazba: 64283
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 12:26:05
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 55331
idvazba: 64283
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2020/robot-100'
iduzel: 55331
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/53063/55331
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Oslavy stého výročí slova robot zahájeny

robot_obal

V noci ze soboty na neděli (našeho času) skončila konference o umělém životě ALIFE 2020 a byly odstartovány přípravy ALIFE 2021, která se uskuteční příští rok v Praze u příležitosti stého výročí slova robot. V listopadu 2020 vyjde na VŠCHT Praha kniha Robot 100.

Umělý život (angl. artificial life, běžně zkracováno jako ALIFE) je interdisciplinární vědní obor, který lze nejstručněji popsat jako studium života, jaký by být mohl, oproti biologii, která zkoumá život takový, jaký známe tady na Zemi. Jedná se o fascinující obor, kde se řeší témata od umělé inteligence a robotiky, přes chemické syntézy umělých buněk až po téměř filozofické úvahy, co je to vlastně život? V ALIFE komunitě se tak setkáme s počítačovými vědci, robotiky, fyziky, chemiky, biology, ale také zástupci z humanitních oborů, nebo dokonce umělci. ALIFE konference se konají každoročně již od 80. let minulého století, kdy první konferenci pořádal zakladatel oboru Christopher Langton v Los Alamos ve Spojených státech.

Původně se letošní konference měla konat v kanadském Montrealu, ale vzhledem k současné situaci a omezeným možnostem cestovat, se přesunula na internet a jednalo se tak o první plně virtuální konferenci ALIFE. Tým organizátorů příští konference v čele s doc. Ing. Jitkou Čejkovou, Ph.D. z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze vidí budoucnost optimisticky, a tak plánují ALIFE 2021 jako konferenci hybridní. To znamená, že se konference bude konat v Praze, a kdo se nebude moci zúčastnit fyzicky, bude mít zpřístupněnu virtuální část. Nebude se však jednat o první hybridní ALIFE konferenci, již v roce 2019 si vědci z ALIFE komunity mohli vybrat, zda přijedou či přiletí na konferenci do Newcastlu ve Spojeném království osobně, nebo zvolí šetrnější variantu k naší planetě a budou se účastnit přednášek pouze online. Věříme, že hybridní formát časem bude běžný pro všechny konference.

Ačkoli umělý život nemá v České republice příliš tradici a k tomuto oboru se v současné době hlásí v podstatě jen hrstka vědců z VŠCHT a ČVUT, uskuteční se u nás příští rok již druhá mezinárodní konference o umělém životě. Tu první zorganizoval Jozef Kelemen v roce 2001 jako ECAL (The 6th European Conference on Artificial Life). ALIFE konference se tedy vrátí do Prahy po 20 letech a jejím tématem tentokrát bude oslava 100. výročí Čapkova R.U.R. (Rossum's Universal Robots), a tudíž i celosvětově používaného slova „robot“, které se poprvé objevilo právě v tomto díle.

Každý, kdo Čapkovu hru četl nebo ji viděl v divadle, ví, že Rossumovi roboti nebyli žádná kovová monstra, jak si roboty dnes mnozí představují, ale byli tvořeni z chemicky připravené hmoty, která se chovala jako živá. Ve hře zaznívá věta: „Příroda našla jen jeden způsob, jak organizovat  živou  hmotu.  Je  však  jiný  způsob, jednodušší, tvárnější  a  rychlejší,  na  nějž  příroda  vůbec  nenarazila.“ S trochou nadsázky by se dalo říci, že tím Karel Čapek zformuloval některé myšlenky a cíle vědního oboru umělý  život již v roce 1920. V R.U.R. najdeme spoustu témat, která řeší vědci i v dnešní době, ať už jde o procesy syntézy umělých tkání a orgánů, otázky evoluce a rozmnožování, schopnost napodobovat chování lidských bytostí a projevovat alespoň známky inteligence nebo mít vědomí. R.U.R. nastiňuje i společenské problémy týkající se globalizace, rozdělení moci a bohatství, náboženství nebo postavení žen. V podstatě asi každý vědec by dokázal ukázat příklad, jak R.U.R. otvírá některou ze stále nezodpovězených otázek jeho oboru. A přesně toto udělala Jitka Čejková, která se nejprve rozhodla připomenout, jak souvisí toto sto let staré drama s chemií, ale později začala dávat jednotlivé myšlenky do souvislosti i s umělým životem a dalšími obory. Oslovila své kolegy a známé a požádala je, aby si přečetli původní Čapkovo R.U.R. (zejména v zahraničí o tomto díle neměli mnozí vůbec ponětí) a pak aby k tomu napsali svůj komentář. A tak vznikla kniha Robot 100.

Od loňského podzimu do letošního ledna Jitka Čejková posbírala celkem 86 krátkých kapitol a několik ilustrací od 100 osobností, nejen vědců, ale i spisovatelů, novinářů, sportovců či umělců. Zhruba třetinu tvoří Češi, ostatní autoři jsou z celého světa. Pokud se na to podíváme jako na olympiádu a její kruhy, tak jsou v knize reprezentanti ze všech pěti kontinentů. Kdo a o čem do knihy přispěl, to se postupně můžete dozvídat na webu www.robot100.cz a sociálních sítích. Od teď až do listopadu budou postupně odkrývány detaily o knize Robot 100. A kniha samotná spatří světlo světa v listopadu 2020, přesně sto let po knižním vydání Čapkova R.U.R. V tuto chvíli vám ještě prozradíme, že autorem obálky knihy Robot 100 je známý český ilustrátor Jonáš Ledecký.

Česká verze knihy Robot 100 vyjde ve Vydavatelství Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. VŠCHT Praha je největší chemicky orientovanou univerzitou v Čechách, která se zaměřuje nejen na výuku a výzkum v oblasti chemie, chemické technologie, biochemie, biotechnologie a materiálového inženýrství, ale dává prostor vědcům působit i v relativně nových oborech, jakým je například výše zmiňovaný umělý život. A Vydavatelství VŠCHT Praha, vedené Ing. Evou Dibuszovou, Ph.D., je specializované a jediné vydavatelství v České i Slovenské republice, které se systematicky zabývá vydáváním odborné chemické literatury. Vydavatelství dále vedle skript a učebnic publikuje i konferenční sborníky nebo knihy pro širokou veřejnost.

„Je skvělé, že Vydavatelství zařadilo do svého edičního plánu na letošek i mou knihu Robot 100,“ říká editorka knihy Jitka Čejková z Ústavu chemického inženýrství. „Mám radost, že právě u nás na VŠCHT Praha budeme moci připomenout původní Čapkovu myšlenku, že jeho roboti v R.U.R. vznikli chemickou cestou a že tedy poprvé slovo robot bylo použito v podstatě pro chemický vynález, i když pouze fiktivní.“ VŠCHT Praha však není jedinou institucí, která plánuje oslavy stého výročí slova robot. „Spolupracujeme se Zdeňkem Vackem, ředitelem Památníku Karla Čapka, kde se v této souvislosti chystají různé akce na podzim 2020. V lednu 2021 bude Jiří Dědeček a Jaroslav Veis pořádat několikadenní konferenci v divadle Archa zaměřenou na oslavy stého výročí premiéry R.U.R. Já a někteří další autoři budeme mít přednášky na akcích pro širokou veřejnost, zejména na listopadové Noci vědců. Spolupracuju s Janou Horákovou z Masarykovy univerzity v Brně, která napsala před lety úžasnou knihu o R.U.R. z pohledu teatrologie nazvanou „Robot jako robot“. A vrcholem všeho bude právě mezinárodní konference o umělém životě ALIFE, která se bude konat v létě 2021 v Praze.  A v té době vyjde i anglická verze knihy Robot 100,“ dodává Jitka Čejková.

 


 

Pro další informace se obracejte na:

Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace

tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz

Aktualizováno: 19.8.2020 17:57, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi